Ismerd meg a Pajta Program résztvevőit! - MűvészVölgy Kúria

Kormos H. Barbara / Fotók: Toroczkai Csaba

A Pajta Programhoz csatlakozott helyszínek bemutatását Kapolccsal folytatjuk, amelynek nevét sokan ismerhetik az idén 31. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye Fesztivál kapcsán. A MűvészVölgy Kúria fő küldetése, hogy a fesztivál kulturális és turisztikai energiáit a különböző programokkal egész évre kiterjesszék a helyi lakosok és a környéken élők számára. A sokszínű programcsomagról Oszkó-Jakab Natáliával, a Művészetek Völgye igazgatójával beszélgettünk.

„A tervezés már jóval a pandémia előtt elkezdődött, és 2020 őszén megnyitott a MűvészVölgy Kúria, illetve a főtéren elhelyezkedő, véleményem szerint bravúros építészeti megoldású Pajta Színház épülete is, melyet a Hello Wood művészeti csoport tervezett. Amikor a projektet megálmodtuk, a VEB2023 Pajta Program még nem volt tervben, de azt tudom, hogy indulásakor abból táplálkozott, hogy sokunknak a környékén volt hasonló, pajta köré épülő kulturális tér kialakítására irányuló ötlete vagy beruházása, így abszolút egyértelmű volt, hogy mi is csatlakozunk.”

- meséli Natália.

Sajnos a pandémia közbeszólt, így rövid kényszerszünet után, 2021 szeptemberétől teljes programcsomaggal várják az érdeklődőket, szezonális bontásban szeptembertől decemberig őszi-téli, majd februártól májusig tavaszi-nyári programokkal. Ahogy Natáliától megtudjuk, a beruházás kapcsán gyakorlatilag Kapolcs kapott egy új főteret, felújításra került az ikonikus Kuthy Kúria háromszintes épülete, melyben a földszinten helyet kapott egy egész évben üzemelő reggeliző és kávézó, a középső szinten két kiállítóterem, ahol a helyi kézművesek, a Hello Wood és Püspök Anita, festő munkái is megtekinthetők, illetve a Művészetek Völgye rendezvénysorozat harminc éves történelmét is bemutatja. Van még itt teljes hang- és fénytechnikával felszerelt koncert- és filmterem, és a tetőtérben egy közösségi iroda is kialakításra került.

„Közösséget építünk a helyieknek, így több kisebb látogatóközönséget célzó programot szerettünk volna kialakítani, ezzel picit ellensúlyozva is a Művészetek Völgye tíz napjának pörgését és felfokozottságát, de megtartva annak sokszínűségét, gyakorlatilag azt hangsúlyozva, hogy mennyire jó lakóhely Kapolcs, és mennyire jó közösséggel is rendelkezik."

Ami a programokat illeti, állandósággal és az évente ismétlődő programstruktúrával próbálják segíteni, hogy beleivódjon a köztudatba, az adott napokon milyen foglalkozások elérhetők. Csütörtök reggelenként baba-mama klubbal kiegészített Ringató programmal, délutánonként pedig - a kapolcsi lakosok kérésére - angol nyelvtanfolyammal várják a környéken élőket. Vannak kifejezetten a helyieket célzó beszélgetések, és elindult egy drámafoglalkozás, ami egy régi hagyomány felélesztését célozza, mivel korábban Kapolcson működött egy színjátszó csoport. Szombatonként a Science Café programon belül, szakértők segítségével szemléletformáló beszélgetéseken vehetünk részt, de tartanak szakmai és szezonális workshopokat is. Vasárnaponként a zenéé a főszerep: a Zenede foglalkozásokon egyszerre több hangszert is ki lehet próbálni, a Hangszerválasztó Program keretén belül pedig külön-külön, egy-egy hangszerre fókuszálva ismerkedhetünk meg a különböző dobokkal, a zongorával, vagy akár az ukulelével.

„Nem titkolt vágyam az, hogy minél többekben, és nemcsak a legkisebbekben, hanem akár a felnőttekben is felébredjen a vágy, hogy hangszeres tanulással egészítsék ki, vagy dobják fel a szabad perceiket.”

Megrendezésre kerülnek még koncertek, irodalmi estek és táncházak is. A foglalkozások során kiemelt hangsúlyt fektettek arra, hogy környékbeli szakemberek vezetésével valósuljanak meg, így a programok vezetői egytől egyig a környékről származnak.

„A táncház során nem csak néptáncot tanít az ajkai illetőségű tánctanárunk, hanem vannak flamenco estjeink is, mivel próbálunk minél színesebb repertoárt bemutatni. Bár a programokkal elsősorban a helyieket célozzuk, de volt olyan táncházunk, ahol már ropta együtt kapolcsi pár és odatévedt turista is."

A tavaszi programokat nyáron a fesztiválszezon követi. de a Művészetek Völgye Fesztivál alatt, július 22-31-ig is lesznek különböző kiállítások, TedX beszélgetések, bemutatkozik a Magyar Zene Háza, illetve a Pajta minden este fél 10-kor megnyitja majd kapuit, és egy kertmoziban nagyjátékfilmekkel várja a látogatókat. Augusztus 5. és 7. között pedig egy különleges innovációs vállalkozói ötlettáborral, az Innocamp-pel készülnek az OXO Labs szakmai vezetésével. A táborba elsősorban startup ötletekkel rendelkező fiatalokat várnak a szervezők, aminek keretében szakemberek és mentorok segítségével mélyedhetnek az üzleti tervezés, a befektetői kommunikáció és egyéb más, a vállalkozóvá váláshoz elengedhetetlen témákban. A három napot egy Demo Day zárja, ahol bemutatkozhatnak a születőben lévő startupok, és befektetők értékelik majd a csapatokat. 

Ahogy a programszerkesztést is komoly tervezés előzte meg 2020-ban, amikor kérdőívezéssel mérték fel az igényeket a kapolcsi, taliándörögdi és vigántpetendi lakosok között, a programokkal kapcsolatos reakciókat jelenleg is kérdőívek kitöltésével mérik fel. 

„Megkérdezzük a lakosokat, hogy mely program tetszett nekik vagy hiányolnak-e bármit. Próbáljuk ezt tudományosabb alapokra helyezni, és minél szélesebb kört bevonni. De azt egyértelműen látom, hogy az emberek elkezdtek járni a foglalkozásokra és már vannak állandó látogatói egy-egy programnak. Főleg ilyen kis lakosságú településeknél, szerintem ez már egy fantasztikus eredmény.”

A komplex programcsomag célja Kapolcs fejlődése: a programok már megteremtették a kulturális infrastruktúrát, amit később az intézményi és sport infrastruktúra kialakítása követne, mellyel egyértelműen azt szeretnék erősíteni, hogy többen válasszák Kapolcsot lakóhelyüknek. Ezenfelül nehézségként megemlíti azt is, hogy a Pajta Program alapvető célja a közösségépítés, aminek eredményei azonban nem olyan látványosak, és inkább élményben, mintsem számokban mérhetők.

„Az, hogy erősebb barátságok születtek, hogy tud kihez szólni a kismama, vagy hogy feléledt egy drámacsoport, és utána az a fiatal, aki ott szocializálódott, hiába ment el külföldre egyetemre, mégis visszatér ebbe a faluba, az sem pénzben, sem számokban nem mérhető. Nagyon hosszú távú és tudatos építkezést igényel, ahol azt is el kell fogadni, hogy attól, aki korábban semmilyen foglalkozásra nem járt, mert nem volt kínálat ilyen téren, nem elvárható, hogy rögtön mindenre elmenjen. Ezért is szegmentáltuk tudatosan a célcsoportokat, és szinte nulláról kellett kezdenünk az építkezést, mire mindenki postaládájába eljutott a programfüzetünk, de úgy érzem, hogy most már a második évad közepére beérett a munkánk és megtalálták a programok a közönségüket.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!