Ismerd meg a Pajta Program résztvevőit! – Kultúrmorzsák Balatongyörökön

VEB2023 / Fotók: Toroczkai Csaba

A Pajta Programhoz csatlakozott helyszínek bemutatást Balatongyörökkel kezdjük, ahol a klasszikus és jazz zenét kedvelőktől az irodalomrajongókon át a képzőművészet iránt érdeklődőkig mindenki megtalálhatja a számára különleges programot. Ráadásul mindezt egész évben. A Györöki KultúrMorzsázó nevet viselő eseménysorozatról Villányi Évával beszélgettünk.

Balatongyörök állandó lakossága a főszezonon kívül körülbelül 1000 fő, míg a főszezonban ez a nyaralótulajdonosokkal együtt nagyjából 1500 főre növekszik. Nem csoda, ha májustól októberig különösen nagy hangsúlyt kell fektetni a település programjaira, ám az érdeklődő állandó közösség miatt úgy gondoltuk, hogy egész évre kiterjesztjük a kínálatot.

– mondja Éva, aki az eseménysorozat lebonyolításáért felel.  A Györöki KultúrMorzsázó első lépése a helyi kórus megalakítása volt, de zenés gyermekprogramok – mint például hangszersimogató – is elérhető már március óta és ezeket a helyiek egész évben látogathatják majd. Mivel a közönség a főszezonban érkező látogatókra és az állandó lakosokra oszlik, az események is két irány szerint lettek meghatározva.

Az állandó lakók számára leginkább a közösségépítő programokra helyezzük a hangsúlyt, amilyen a kórus is vagy a gyermekfoglalkozások. Ezeket szeretnénk hosszú távon fenntartani, télen-nyáron megszervezni. A tágabb érdeklődésre számot tartó események, mint például az ArtPiknik, amikor művészekkel beszélgetünk, majd májusban indulnak el és tartanak október végéig.

Fontos szempont volt az események résztvevőinek kiválasztásánál, hogy valamilyen módon kapcsolódjanak a Balatonhoz.

Somogyi Győző grafikust például azért hívtuk meg egy beszélgetésre, mert nagyon érdekes kérdés, hogy milyen ellentétek alakultak ki a Balatonnál, élők és az ide betelepülők között az elmúlt években. Győzőnek a Káli-medencével kapcsolatban van tapasztalata.

Ez a kérdés egyébként nagyban befolyásolta azt is, hogy milyen a programok összetétele, hiszen attól már nagyon rég eltávolodtak a Balaton-parti települések, hogy elég legyen egy egyszerű falunappal érdeklődést kiváltani az itt élőkből és idelátogatókból.

Nagyon sok értelmiségi, zenét, irodalmat, művészetet kedvelő él itt és érkezik ide, akiknek fontos, hogy megkapják ezeket a kulturális impulzusokat. Manapság kell valami plusz, ami miatt a résztvevők azt mondják, hogy szívesen eljönnek egy programra, hogy szeretnének a közösség életébe becsatlakozni. Vannak ismertebb neveink, akik már eleve behúzzák a közönséget, úgy, mint Parti Nagy Lajos író vagy mondjuk Kautzky Armand színész. Arra is nagyon figyelünk, hogy a kevésbé mainstream, de egyes körökben nagy érdeklődést kiváltó művészek is megjelenjenek, mint például Fekete-Kovács Kornél, aki a jazz műfajában otthonosan mozgók számára lehet nagyon ismerős.

A Györöki KultúrMorzsázó persze nem csak a felnőttek számára kínál kikapcsolódást, hanem a gyerekek felé is fordul izgalmas, edukációs programjaival, mint például a hangszersimogató előadások. A GYIK program keretében pedig az alapvető művészeti tudásalapokkal ismerkedhetnek meg. 

Az edukáció a felnőttekkel kapcsolatban is megjelenik: a Könnyen érthető jazz előadás-sorozat révén, valamint a kortárs művészetről szóló előadássorozattal, ami a „Tudod, hogy mit nézel?” címet viseli. Mindez pedig kicsúcsosodik a Györöki Nyári Tárlatokban, ahol már évek óta ismert képzőművészek alkotásait lehet megtekinteni.

A kérdésre, hogy mi az, amiben a Pajta Program új látásmódot, új lehetőségeket hozott a város életébe, Éva szerint egyértelműen a helyi közösségépítés terén látszik a legjobban.

Nagyon régóta gondolkodtunk a már említett helyi kórus létrehozásán, de igazából a Pajta Program adta a löketet ahhoz, hogy lépjünk is az ügyben. Azt gondoltuk, hogy nem lesz nagy az érdeklődés, de nagyon hamar kiderült, hogy az itt élőknek van igénye arra, hogy ilyen típusú közösségi programokban részt vegyenek. Ami még új, hogy a Pajta Program előtt például nem szerveztünk beszélgetéseket és művészeti tárgyú előadásokat sem, így ez most nekünk is egy tanulási folyamat, kíváncsiak vagyunk a fogadtatásra. Hosszú távon pedig nagyon szeretnénk, ha a helyi törzsközösségünk tagjainak száma - akik általában eljárnak a programjainkra és a környék kulturális eseményeire -, megnőne.

 

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!