Professzionális borismereti oktatás, fókuszban a Balatonnal – Interjú a VinoPelso Alapítvány elnökével, Hermann Tamással

VEB2023 / Fotók: Toroczkai Csaba

Idén márciustól a VinoPelso Alapítvány a VEB2023 EKF támogatásával indította el WSET alapú professzionális borismereti oktatását, ami kiemelten foglalkozik a Balatoni borrégióval. Az Alapítvány elnökével, Hermann Tamással beszélgettünk az oktatás részleteiről és az alapítvány törekvéseiről.

A borok iránti rajongásom egészen az egyetemig nyúlik vissza, több mint húsz évvel ezelőttre, ahol a csoporttársakkal – többek között Istvándy Gergő badacsonyi borász szervezésében –  egy egyetemi borklubot működtettünk. Ez mindenkinek nagyon meghatározó élmény volt, nekem is. Miután elvégeztem az egyetemet, külföldre mentem és amikor visszajöttem, azt láttam, hogy bár van szőlész-borász képzés az egyetemen, a hallgatóknak nincs módjuk a borkóstolásra koncentrálni, nem kapnak elég lehetőséget a borismereti oktatásra, nem tudják megismerni a különböző borstílusokat és a borkóstolás objektív alapjait.

– kezd mesélni Tamás, aki többek között a fiatalkori élmények hatására alapította meg a VinoPelso Alapítványt. Amikor hazatért külföldről, létrehozta a Bogyózó Borklubot, ami a keszthelyi Balaton Múzeumban működött. A borok iránt érdeklődők itt kóstolhattak, borászokkal találkozhattak és tájékozódhattak a szőlészet-borászat kérdéseiről is.

Később az alap-, közép-, és felsőfokú szintekből álló WSET tanfolyamot is elindította Keszthelyen, amit végül a tavalyi évben a VEB2023 EKF kapcsán a Balatoni borrégiót érintő témákkal egészítettek ki, így létrehozva egy régióra fókuszáló borismereti képzést.

Kidolgoztunk egy új tematikát, ami sok mindenben más, mint a WSET általános tematikája. Sokkal részletesebben tárgyalja a régió bortermelését, az itteni táj, az itt készülő borok jellegzetességeit. A kóstolási alapok, a bor-étel párosítás és más, WSET-ben is megtalálható téma viszont itt is ugyanúgy megvan. Ha valaki ezt a tanfolyamot elvégzi, akkor bár hivatalosan nem WSET végzettséget kap, lényegében mégis egy alapfoknak megfelelő tudásra tesz szert, kiegészítve a balatoni régió széleskörű ismereteivel.

Persze a lényeg nem feltétlenül a WSET-hez hasonló tudásanyag megszerzése, hanem inkább az, hogy a helyi gasztronómiában dolgozó szakemberek – pultosokkal, pincérekkel, stb. – megismerhessék a régió borait.

Úgy gondoltuk, hogy az EKF-el való együttműködés és az edukáció jegyében a helyi gasztronómiában dolgozók számára kedvezményes áron tesszük lehetővé a részvételt a tanfolyamon.

Az oktatás egyébként az elméleti tudás megszerzése mellett nagy hangsúlyt fektet a terepgyakorlatokra is.

Nem csak kóstolunk és tanulunk, hanem ellátogatunk egy-egy borászhoz is, akik maguk mesélnek a boraikról, a szőlőjükről, a tapasztalataikról. Idén jártunk már a Laposa család pezsgőfeldolgozójában és a kéthelyi Kristinus-nál ismerkedtünk a biodinamikus, natúr borokkal.

-mondja Tamás.

A VinoPelso Alapítvány nem csak az oktatásra fókuszál: elkezdődött a Balaton Borrégió terroir térképezése, mely során talajtani szempontból egy új felmérés és termőhelyminősítés készül. Ezen kívül az alapítvány szervezésében a régió több pontján lesz majd elérhető olyan kóstolópont, ahol egy előre kiválasztott borsort kóstolhatnak meg az adott étterembe, bárba vagy más, az alapítvány által minősített, „akkreditált” helyre betérő vendégek.

Szeretnénk összerakni egy olyan borsort, ami a leginkább jellemző a Balaton Borrégióra. Ezeket mi visszük majd az adott kóstolópontra, ahol az egyik feltétele a kóstoltatásnak, hogy a helyszín rendelkezzen megfelelő infrastruktúrával, gondolok itt a megfelelő megvilágításra, borospoharakra, kiöntőkre, stb., további feltétel pedig, hogy egy olyan kolléga is álljon a pultban, aki részt vett a képzésünkön és ismeri a borokat. Hiszen nem csak az a cél, hogy a vendégek megízleljék a balatoni borokat, hanem hogy olyan információkat is megtudjanak a borokról és a borrégióról, amihez máshol nem biztos, hogy hozzájutnának.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!