Professzionális borismereti oktatás, fókuszban a Balatonnal – Interjú a VinoPelso Alapítvány elnökével, Hermann Tamással
Idén márciustól a VinoPelso Alapítvány a VEB2023 EKF támogatásával indította el WSET alapú professzionális borismereti oktatását, ami kiemelten foglalkozik a Balatoni borrégióval. Az Alapítvány elnökével, Hermann Tamással beszélgettünk az oktatás részleteiről és az alapítvány törekvéseiről.
– kezd mesélni Tamás, aki többek között a fiatalkori élmények hatására alapította meg a VinoPelso Alapítványt. Amikor hazatért külföldről, létrehozta a Bogyózó Borklubot, ami a keszthelyi Balaton Múzeumban működött. A borok iránt érdeklődők itt kóstolhattak, borászokkal találkozhattak és tájékozódhattak a szőlészet-borászat kérdéseiről is.
Később az alap-, közép-, és felsőfokú szintekből álló WSET tanfolyamot is elindította Keszthelyen, amit végül a tavalyi évben a VEB2023 EKF kapcsán a Balatoni borrégiót érintő témákkal egészítettek ki, így létrehozva egy régióra fókuszáló borismereti képzést.
Persze a lényeg nem feltétlenül a WSET-hez hasonló tudásanyag megszerzése, hanem inkább az, hogy a helyi gasztronómiában dolgozó szakemberek – pultosokkal, pincérekkel, stb. – megismerhessék a régió borait.
Az oktatás egyébként az elméleti tudás megszerzése mellett nagy hangsúlyt fektet a terepgyakorlatokra is.
-mondja Tamás.
A VinoPelso Alapítvány nem csak az oktatásra fókuszál: elkezdődött a Balaton Borrégió terroir térképezése, mely során talajtani szempontból egy új felmérés és termőhelyminősítés készül. Ezen kívül az alapítvány szervezésében a régió több pontján lesz majd elérhető olyan kóstolópont, ahol egy előre kiválasztott borsort kóstolhatnak meg az adott étterembe, bárba vagy más, az alapítvány által minősített, „akkreditált” helyre betérő vendégek.