Zamatos termelői méz, egyenesen a kaptárból – Interjú a Pulai Méhészet megálmodóival, Vers Zsófival és Puskás Szilárddal
„Az egész egy beszélgetéssel kezdődött tíz éve, amikor elmentem lovagolni Tamás barátommal…” - kezd bele Szilárd, amikor a Pulai Méz ötletének megszületése kerül szóba. Amikor egy akácerdőhöz értek, felvetette barátjának, hogy miért nem tartanak ott méheket. A barátja felháborodott a kérdésen, mert a nagybátyja, aki szintén méhész, folyton ezzel nyaggatta. Szilárd végül találkozott barátja nagybátyjával, az idős méhész, Mohos Jóska bácsival. Tőle tanulta meg az alapokat és ő inspirálta abban, hogy Zsófival méhészkedni kezdjenek.
Egy évvel később Zsófi és Szilárd megvásárolták az első tíz méhcsaládjukat, szaporítani kezdték őket, és a méhészkedés során egyre inkább megszerették a folyamatokat. Még nagyobb elégedettséggel töltötte el őket, amikor látni kezdték az eredményét is. Így született meg a Bakony lábánál a Pulai Méhészet, ami teljes mértékben családi vállalkozásként működik.
Miért pont pulai a méz?
A válasz egyszerű: mindketten Pulán születtek és az egész családjuk a kis Veszprém megyei községből származik. A Balaton közelsége mindig meghatározta az életüket, de nem a víz, hanem az erdő, a fák, a Bakony és a hegyek világa áll hozzájuk közelebb.
- meséli Szilárd, aki vadgazda mérnökként végzett, majd néhány éve méhész szakképzettséget szerzett a gödöllői Szent István Egyetemen. Korábban az autóiparban dolgozott, mellette pedig saját földjük művelésével foglalkozott. Jelenleg főállású méhészként dolgozik a vállalkozásban, Zsófi pedig részmunkaidős könyvelői állása mellett, fennmaradó idejében mindenben besegít neki a méhek gondozásával kapcsolatban. Ezen felül a benti munkák is Zsófihoz tartoznak, tehát miután Szilárd beviszi a hordókat, Zsófi szűri le, majd önti a tartályokba és végül palackozza a mézet.
Hogyan készül a méz?
A méhek a magas cukortartalmú nektárt gyűjtik össze a növényekből és a növényi nedveket szívó rovaroktól. Ehhez hozzáadják a saját enzimjeiket, összekeverik és belerakják a kis sejtekbe. A szárnyaik mozgatásával dehidratálják, azaz elpárologtatják a vizet, így bent marad a 78-80 % tömény cukor oldat, ami valójában maga a méz. A színét több faktor is befolyásolja, ezek közé tartozik a gyűjtött nektár, ennek ásványianyag-tartalma, illetve a mézbe kerülő egyéb pigment anyagok is, amik pollenekből, illetve az antioxidáns anyagból is származhatnak. A repceméz például szinte fehér színű, míg az állagát a fluktóz-glükóz arány adja: magasabb a glükóz arány, mint a fruktóz, és körülbelül három napon belül beköt és krémes állagú lesz. A méz termeltetése a repcevirágzással indul, aztán következik az akácvirágzás, facélia, utána a hárs, legvégül pedig a napraforgó, ezek a fő nektárt adó növények.
- magyarázza Zsófi a méz kinyerésének folyamatát.
A minőség a legfontosabb
Zsófi és Szilárd fő hitvallásuknak azt tartják, hogy jó minőségű mézet csak egészséges és energikus méhcsaládok képesek előállítani, amihez olyan vidék szükséges, ahol változatos és gazdag „méhlegelő” áll a rendelkezésükre, ami összhangban van a természettel. Kínálatukban jelenleg öt-hat féle méz szerepel; repce, akácméz, tavaszi virágméz, hárs, napraforgó és facélia. Minden attól függ, hogy hova vándorolnak a méhekkel és mennyi növénykultúrán tudnak gyűjteni.
Ne féljünk a méhektől!
Zsófiék két kisgyermek szüleiként kiemelten fontosnak tartják azt, hogy a gyerekek nevelését már egészen kicsi korban megkezdjük a méhekkel kapcsolatban.
Tényleg kipusztulhatnak a méhek?
Albert Einstein szerint „ha kipusztulnak a méhek, azt az emberiség legfeljebb négy évvel éli túl”. A kérdésre, hogy mennyire reális a veszély, Szilárd azt a választ adja, hogy érezhető a méhpusztulás, de ennek általában valamilyen betegség az oka.
Napos idő, boldog méhek
Látogatásunk során az is kiderült, hogy az időjárás nem csak az emberek hangulatára van hatással. Ha szép, napos idő van, a méhek lekötik magukat, így a méhész is gondtalanul dolgozhat közöttük, de ha esős és borús az idő, akkor a méhek is sokkal idegesebbek. A legideálisabb tehát, ha például szép időben virágzik az akác, mert az akkora nektármennyiséget ad, hogy leköti a méheket, de füstölők segítségével is békésebbé tehetjük őket.
Az Zsófi és Szilárd minden szavából és mozdulatából egyértelműen látható, hogy életük hivatását találták meg a méhészkedésben, amit egyszer reményeik szerint a gyerekeik visznek majd tovább. A honlapjukon is olvasható idézet pedig csak még inkább bizonyítja a tényt, hogy jó utat választottak.
Tudtad?
A Pulai Méz Méhészet a VEB2023 EKF csapatának is készített már logózott mézeket.