INOTA - Új audiovizuális fesztivál

Kultúra VEB2023

A nyár utolsó hétvégéjén a hazai underground zenei és vizuális szcéna összefogásával valósul meg az első INOTA Fesztivál - koncertek, fényinstallációk, mappingek és egyéb kortárs vizuális alkotások négy napon át. Az önmagában is rendkívül látványos helyszínre álmodott fesztivál a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program, az idén 18 éves NVC rendezvényszervező kollektíva és a Centrum Production közös kezdeményezése.

A fellépők között ott van a brit elektronikus színtér egyik legeredetibb alkotója, a tavaly Ultra Truth című korszakalkotó albumával jelentkező Daniel Avery és az angol-német post punk zenekar Lebanon Hanover; a Zene Háza Koncertteremben eksztatikus érzelmi örvényeket előidéző szintetizátorvirtuóz Caterina Barbieri, a mágneses atmoszférákat létrehozó kolumbiai Lucrecia Dalt, az új lemezük világpremierjét nálunk tartó Extrawelt, az Aphex Twin állandó kollaborátorával, Weirdcore-ral érkező zajzenész Slikback és a kortárs esztétikát 40 évvel ezelőtti elavult technológiával izgalmasan házasító Robert Henke.

Vizuál- és fényművészeti programmal érkezik Inotára a Fuse, a Maotik és a teljesértékű, térhatású vizuális képfolyammal jelentkező Max Cooper; a gyárépületekre szabott techno képviselői, Oscar Mulero és Lewis Fautzi; a hazai fellépők között pedig olyan eredeti elképzelésekkel megjelenő művészek lesznek, mint a saját hangszerein dolgozó Mákó Mári, a folkos-pszichedelikus posztrock-tripre invitáló Platon Karataev, a frissen új lemezt megjelentető Iamyank, illetve a mindig megújuló Zságer Balázs Katona Katival kiegészülve. A lista korántsem teljes még, további előadókért érdemes felkeresni a fesztivál weboldalát, mert hamarosan bejelentjük a többi fellépőt is.

És itt nem áll meg a projekt: INOTA célkitűzése, hogy szakmai párbeszédet hozzon létre a különböző művészeti ágak és a kreatívipar képviselői között, amely segítségével egy jövőbe mutató, nagyívű vízió jöhet létre a három ikonikus hűtőtorony tövében elterülő komplexum hasznosítási lehetőségeiről.

A HELYSZÍN

Az önmagában is rendkívül látványos Inotai hőerőmű az 50-es évek legnagyobb magyarországi ipari beruházása volt: csúcskorszakában annyi áramot termelt, ami egész Budapest közvilágítására és villamosforgalmára elég lett volna. Három hatalmas, látványos hűtőtornyát szinte mindenki ismeri, és azt is érdemes tudni róluk, hogy újszerű technológiájukkal akkoriban forradalmi újításnak számítottak: Heller László és Forgó László mérnökök el is nyerték vele az 1958-as Brüsszeli Világkiállítás nagydíját. Inotának köszönhető, hogy ezek a karakteres hűtőtornyok hamarosan elterjedtek a világban.

A kürtők - amik a rendezvény vizuális arculatában is visszaköszönnek, csak részei a 2001-ben véglegesen leállt 225 ezer négyzetméteren elterülő létesítménynek. Az INOTA Fesztivál a londoni Printworks monumentalitását is maga mögé utasító turbinacsarnokot, a hatalmas kazánteret és a lenyűgöző művelődési házat is használatba veszi, átadva azokat a legizgalmasabb kortárs alkotóknak.

Az INOTA Fesztivál augusztus 31. és szeptember 3. között ezeket a tereket olyan művészek és előadók alkotásaival, előadásaival tölti meg, akik alkotásaikkal műfaji formákat forradalmasítanak, határokat tologatnak, gondolkodásra ösztönöznek és a legkülönfélébb impulzusokkal új ötleteket ültetnek el a résztvevőkben.

Bővebb információ: https://inotafestival.hu/

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!