Idén ötödik alkalommal várja a művésztehetségeket a Dél-Balatoni Kortárs Alkotóműhely

Kultúra Kormos H. Barbara / Fotók: Dél-Balatoni Kortárs Alkotóműhely és Bíró András

Vajon mi köti össze az alig 500 fős Szóládot, ami mindössze négy kilométere fekszik a Balaton partjától, a kortárs művészettel? A válasz egyszerű: a Dél-Balatoni Kortárs Alkotóműhely, aminek fő célja a fiatal tehetségek felfedezése és a hazai kortárs művészet támogatása. De miért pont Szólád lett a műhely központja és hogyan kötődik mindez a VEB2023 EKF programjaihoz? Többek között erről beszélgettünk Kosinsky Richárddal, az alapítvány Tiszteletbeli Elnökségének tagjával.

Azoknak, akik jártasak a kortárs művészet világában, biztosan nem ismeretlen Richárd neve, aki jelenleg is a KOGART művészeti igazgatójaként tevékenykedik. Gyerekkori emlékein túl számos élmény köti a Balatonhoz, az esküvője is Tihanyban volt, és szakmája révén a KOGART tihanyi galériájában is számos kiállítás szervezése fűződik a nevéhez.

Ahogy mondja, az Alkotóműhely életébe utólag csöppent bele, mivel azt Horváth Ildikó és Varga Dávid hozták létre Szóládon, akik korábban egy képeladás kapcsán találkoztak Richárddal. Az ő fejükből pattant ki az ötlet, hogy Richárd csatlakozzon az Alapítvány Tiszteletbeli Elnökségéhez, akinek fő feladatai közé tartozik a pályázati művek zsűrizése. Ezen felül részt vesz a tábor szakmai oldalának megszervezésében, a mentorok kiválasztásában és felkérésében, a kiállítások megrendezésében, sőt, személyesen is jelen van az eseményeken Szóládon, melynek során tárlatvezetéseket és előadásokat is tart.

„Bízom benne, hogy ez a művészek számára is érdekes lehetőség lehet, hogy a művészet területéről érkező szakemberrel tudnak beszélgetni, és tanácsokat is kaphatnak. Nem nevezném kifejezetten mentorálásnak, de van egyfajta ilyen aspektusa is, mivel ez lehetőséget biztosít későbbi kapcsolatok kialakulására. Volt olyan művész, akivel a táborban találkoztam és azóta már kiállítottam a műveit."

Az Alkotóműhely és ami mögötte van

A műhely a korábbiaktól eltérően idén két hétig, 2022. augusztus 1-14-ig tart majd. Minden évben egy adott tematika mentén pályázhatnak a művészek, akiket egy mentor, a hazai kortárs képzőművészeti szcéna kiemelkedő alkotója segíti az alkotás során. A korábbi években mentor volt Kondor Attila és Batykó Róbert, idén pedig Keresztesi Botond festőművészt kérték fel. A pályázat elején meghirdetett tematika biztosítja azt, hogy olyan művészek jelentkeznek, akik az adott témával, mentorral és az ő művészetével tudnak azonosulni és ahhoz kapcsolódni. Idén a tematika a bu vagy! (Pinocchio-tól Amazon Alexáig) címet kapta. A kiválasztás után a művészek minden költségét és az alkotáshoz szükséges eszközöket is az alapítvány biztosítja. A művészek többnyire festők és grafikusok, de a résztvevők között akadt már keramikus és fotós is. Az alkotás menete szabadon zajlik és többnyire az adott mentor mentalitásától függ.

Az alkotóműhely végén, az esemény csúcspontjaként minden évben megrendezésre kerül egy tárlat, ami a résztvevők egy-egy munkájából áll össze, és ami nemcsak Szóládon, de a tavalyi évben Tihanyban is bemutatásra került. Idén, július 9-én pedig az Alapítvány megnyitotta az utóbbi négy évben összegyűlt alkotásokból álló kiállítását is.

„Nagyon érdekes volt azt látni, hogy négy év alatt, több tematika mentén milyen különböző alkotók gyűltek össze, és mégis kirajzolódott egy feszes gondolati ív ezekben az anyagokban, ami a kortárs művészet belső működésére és mechanizmusára is rávilágít: azaz, hogy mitől lesz kortárs a kortárs. A művészek nagyon hasonló problémákkal és vizuális nyelvezettel dolgoznak, még akkor is, hogyha a megközelítésük különbözik egymástól.

Richárdtól azt is megtudtuk, hogy szeretnék, ha az alkotótábor évről évre egyre nagyobb és szerteágazóbb lenne. A kiválasztás során az alapítvány számára az elsődleges szempont az, hogy regionálisan szólítsák meg a művészeket, kifejezetten a közép-kelet-európai régiót megcélozva. Viszont őket is meglepte, hogy idén rengetegen jelentkeztek a világ minden tájáról, ami szerinte egyértelműen a mentorok személyének köszönhető.

A célunk, hogy folyamatosan építsük a tábort és így egyre komolyabb és nívósabb alkotóműhely jöjjön létre. A pályázók és a mentorok személyéből egyértelműen kitűnik, hogy a kortárs szcénában aktívan jelen lévő művészekről van szó, egészen pályakezdőket is beleértve, így nagyon izgalmas kollaborációk tudnak létrejönni.

Kapcsolódások a VEB2023 EKF programmal

Az már a kezdetekkor is kiemelten fontos volt az ötlet megálmodói, azaz Ildikó és Dávid számára, hogy a balatoni kötődésüket figyelembe véve, Szóládon valósuljon meg a műhely és élő párbeszéd alakuljon ki a helyi közösséggel.

„Szerettük volna az egész alkotóműhelyt a helyszínnel, Szóláddal együtt felrakni a térképre. Ez volt az alapgondolat, aminek mentén a VEB2023 EKF programmal is kapcsolódni tudtunk."

- meséli Richárd, aki szerint a tó északi partján sokkal több lehetőség van kultúrával és képzőművészettel találkozni, mint a déli oldalon. Az alkotóműhellyel szeretnék a palettát még színesebbé tenni, és a jövőbeni együttműködések mind ezt a folyamatot és egymást is erősítik majd.

Az anyagi támogatáson felül Richárd az együttműködés közösségépítő erejét emeli ki, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a július 9-ei megnyitóra nagy számban érkeztek érdeklődők.

„Alapvetően főleg a helyi emberekre számítottunk, és tényleg sokan érkeztek Szóládról, de többen jöttek a településen túlról is. Rengeteg fiatal volt köztük, és már a megnyitó után kezdetét vette egy jó hangulatú beszélgetés a résztvevők között, ami azt gondolom, hogy már egy pozitív eredmény. Ennek köszönhetően az alkotóműhely még nagyobb közönséghez tud eljutni, és mivel idén hosszabb ideig tart majd, több olyan programot tudunk rászervezni, amelyek kapcsolódnak a VEB2023 EKF programokkal, tehát alapvetően nagyobb mozgásteret biztosít számunkra az egész rendezvénysorozat.”

Művészettörténeti előadások, tárlatvezetések és művésztalálkozók – csak pár program az alkotótábor tervezett eseményei közül, amelyen keresztül bepillantást nyerhetünk abba, hogy hogyan zajlik az alkotómunka a gyakorlatban.

A gyerekek sem maradnak ki a sorból

Bár a pályázatra csak azok jelentkezhetnek, akik betöltötték a 18. életévüket, a műhely során különböző foglalkozásokon keresztül a gyerekek is lehetőséget kapnak az alkotásra. Richárd szerint a művészeti képzés fiatalkorban elementáris fontossággal bír, és az absztrakt gondolkodás kialakítása felszabadítóan hat a gyerekekre, akik az alkotás segítségével, annak előnyein keresztül tanulhatják meg azt, hogy hogyan tudják a kreativitásuk határait feszegetni. A foglalkozások mindenki számára elérhetők és ingyenesek.

„Fontosnak tartjuk, hogy legyen egyfajta edukatív jellege az alkotótábornak, amivel az egészen fiatal korosztályt is meg tudjuk szólítani, ezért is találtuk ki a rajzpályázatot vagy a gyerekfoglalkozásokat. Rendkívül sok pozitív energiát adhat egy-egy ilyen alkalom, nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek számára is.”

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!