Idén 20 éves a Múzeumok Éjszakája – Vesd bele magad az éjszakai programokba a Balaton körül is!

Kormos H. Barbara

„Az éjszaka, amikor minden életre kel.” – szól az esemény szlogenje, ami 2022. június 25-én már délutántól egy estén át várja az érdeklődőket: az egészen kicsiktől a felnőttekig. Hogy merre érdemes indulni a Balaton körül? Cikkünkből kiderül!

Újragombolt hagyományok

Az idei év tematikája a fenti elnevezést kapta, aminek fő célja, hogy azoknak az embereknek is felkeltsék az érdeklődését a múzeumok és a programok iránt, akik alig vagy csak ritkán jutnak el múzeumba. Ezáltal a hagyományainkat és a múltból származó értékeinket „újragombolva”, azaz újszerű, a 21. század modern technikájának és igényeinek megfelelő programokkal igyekeznek biztosítani az érdeklődők számára.

Az egyik ilyen „újragombolt” programra a veszprémi Fenyves Malomban (18:00 – 20:00), a város egyetlen épségben maradt vízimalmában kerül sor, ami nemrégiben a VEB2023 EKF támogatásával újult meg. Az esemény a Bújj a molnár bőrébe! címet kapta: az idegenvezetéssel egybekötött látványőrlés során megismerhetjük a malom működését, amit a gyerekek számára interaktív játékok tesznek még érdekesebbé.

A keszthelyi Balatoni Múzeumban Élő mesemondás során (18:30-20:00) Bereczky Szilárd, irodalomkedvelő, néptáncos, népdalénekes összeállítását hallgathatjuk meg Benedek Elek gyűjtéséből és a jubileumos Tamási Áron novellaiból.

Zenés programok

A Sümegi Püspöki Palotában Riz Olivér Utazás a lelked körül (20:00 – 22:00) Zongorakoncertje várja a zene szerelmeseit, ami a helyszín miatt is igazán különleges élményt jelent majd. A koncertet ugyanis a palota zárt udvarában a füvön megpihenve, a szabad ég alatt élvezhetik az idelátogatók.

Veszprémben pedig, a Dubniczay-palota udvarán 17:00 órától zenés pop-up kávézó nyílik Zsandár Tamás, a Wine & Vinyl Bar & Store tulajdonosának vezetésével, ahol DJ-k felelnek majd a jó zenéért és hangulatért.

Gasztronómiai előadások

Zsandár Tamás neve a gasztronómia kapcsán is előtérbe kerül a programok során: a veszprémi Művészetek Házában (18:00-18:30) mint borszakértő, a PROSECCO – A nyári esték hűsítő itala címmel tart előadást erről a különleges italfajtáról.

Azoknak, akiket rabul ejt a gasztronómia világa és története, érdemes Tapolcára, a Városi Múzeumba is ellátogatni, ahol A 16. század konyhája napjainkban címmel (19:30-20:00) hallgatunk meg előadást Mészáros Zsuzsanna, a Gyula Vezér Lovasbirodalma képviseletében.

Képzőművészeti érdekességek a „királyok városában”

A veszprémi Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény erre a napra tűzte ki a Vass Cipőtár megnyitóját 17:00 órai kezdettel, ami a gyűjtemény új egységének állandó kiállításaként funkcionál majd. Az eseményt Bánsági Petra, DLA cipőtervező designer és Porga Gyula, Veszprém város polgármestere nyitja meg. A megnyitó után a Képről verset, mesét című workshopon (20:00-21:00) vehetünk részt, Kilián László, író vezetésével, amelynek során a Vass-gyűjteményben található képekről és alkotásokról közösen vagy akár önállóan verset vagy mesét írhatunk. 21:30-tól a Góbi Rita Társulat előadásában Gyűrődések, hajlítások, ismétlődések előadására, sötétedéstől pedig fényinstallációra kerül sor ugyanezen a helyszínen.

Izgalmas gyerekprogramok

Az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeum (saroképület) több kézműves foglalkozással készül (19:00-22:00), így szárított virágokból és levelekből botanikai könyvjelzőt vagy termésekből állatfigurás mandalákat is készíthetünk. A múzeum biztosítja a szükséges anyagokat és eszközöket hozzá (a készlet erejéig), és minden általunk elkészült művet hazavihetünk emléknek.

A gyerekprogramok nem csak zárt térben zajlanak majd: az Éjszakai denevérpartin (20:00-22:00) a Zirci Arborétumban Mészáros József, Bakony-kutató vezetésével fedezhetjük fel a denevérek titokzatos éjszakai világát. A gyülekező 19:50-kor a Ciszterci Apátság Arborétum saroképületénél lesz (Rákóczi tér 3.-5.), a szervezők szükséges felszerelésként zseblámpát és kényelmes cipőt javasolnak. (A program rossz idő, azaz eső és viharos szél esetén elmarad.)

További részleteket és az összes elérhető eseményt keressétek a Múzeumok Éjszakája hivatalos honlapján!

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!