Holtszezon, fánk fesztivál és télűző vigadalmak – Régiós programajánló februárra

Kultúra Kormos H. Barbara / VEB2023

Bár a február a legrövidebb hónap az évben, ennek ellenére számtalan izgalmas zenei program, irodalmi fesztivál és télűző gasztro esemény közül választhatsz. Kis összefoglalónkkal segítünk, hogy minden kérdésedre megtaláld a választ és biztosan tudd, merre érdemes indulnod.

Közel állnak hozzád a művészetek?

 

Akkor irány a Művészetek Háza!  Ha januárban lemaradtál a frissen nyílt kiállításokról, még nincs késő ellátogatnod a Veszprémi Várba, hogy megnézd a következő kiállításokat:

A Dubniczay-palotában:

– március 5-ig a Műgyűjtők napja – Kultur.Kontakt.Konkret című válogatást Carl-Jürgen Schroth gyűjteményéből és a Műgyűjtők napja – Century.idee bauhaus kiállítást,

– április 16-ig a Glass Focus – Csoportos Kortárs Nemzetközi Üvegművészeti Kiállítást,

– május 14-ig a Balaton + Retro kiállítást – Reklám és propaganda az ideális nyaralás szolgálatában címmel,

– egész évben a Tegularium / Téglagyűjtemény új állandó kiállítást.

 

A Csikász Galériában:

– február 19-ig Várnai Gyula Egy másik állatöv című önálló kiállítását a Csikász Galériában.

 

A Modern Képtár – Vass László Gyűjteményben:

– május 28-ig a Műgyűjtők napja – Strukturális harmóniák című válogatást női alkotó műveiből

 

A Vass Cipőtárban pedig egész évben a cipőtörténeti állandó kiállítást.

 

Mindened az irodalom, de a zene és a képregények világa sem áll tőled távol?

 

Akkor a Holtszezon Nemzetközi Kortárs Irodalmi Fesztivált neked találták ki! Február 23-tól 26-ig Veszprém ikonikus helyszíneit krimifesztivál, koncertek, irodalmi beszélgetések és workshopok töltik meg, ahol akár Bodor Ádámmal, Cserna-Szabó Andrással, Varró Dániel vagy Visky Andrással is találkozhatsz. A programok nagy része ingyenes, de sok esetben előzetes regisztrációhoz kötött.

 

Tudtad, hogy idén ünnepeljük Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját?

 

Ebből a jeles alkalomból egy különleges vígjátékon vehetsz részt február 17-én (19:00-21:30) a veszprémi Hangvillában Karaffa címmel Szálinger Balázs közreműködésével.

 

Szeretnél a zene részévé válni?

 

Akkor ne maradj le a Hangjáték interaktív zenei programjairól se maradj le! Február 11-én szombaton 10 órától részt vehetsz a különleges pop-up Choir eseményen Tóth Árpival, amelyben akár az ötlettől a megvalósításig részt vehetsz egy dal kórus szintű megszólaltatásában. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

 

Február 19-én 11-től Kapolcsra megy a Zenede! A kapolcsi MűvészVölgy Kúriában Bordás József és Czutor Zoltán zenész, zeneszerző beszélgetnek majd a The Beatles jelenségről, és az élményt közös zenélés teszi teljessé. Ha szereted a 60-as, 70-es évek ikonikus zenekarát, ezt a programot se hagyd ki!

 

Van kedved bulizni?

 

Februárban is számos opció közül választhatsz. Február 7-én (14:00-20:30) a Papírkutyában fellép az Egyesült Királyságból érkező The Barefoot Bandit, akik a reggae, punk rock és a dub műfaját vegyítik.

 

Szintén a Papírkutyában február 14-én (19:00-20:30) Dekkeré a színpad, aki az angol-amerikai Rue Royale indie-folk duót hátrahagyva kezdett szólókarrierbe.

Szívesen elvesznél a piaci fergetegben?

 

Februárban két alkalommal, február 5-én és 18-án 9 és 13 óra között vár a veszprémi Óváros Piac az Óváros téren. Február 5-én különleges farsangi hangulattal várják az érdeklődőket, ahol 10:00 és 12:30 között a gyerekeké lesz a főszerep, akik Posta Zsófi közreműködésével újrahasznosított papírból készíthetnek farsangi maszkokat. 12-től pedig a Stoki Manufaktúra cukrászának, Enikőnek a segítségével a fánk készítés rejtelmeibe is betekintést nyerhetnek, ahol akár az elkészült csörgefánkokat el is fogyaszthatják a végén.

 

Február 11-én Dörgicsén is megnyit a Dörgicsei Termelői Piac, amely a dörgicsei Faluház udvarán várja majd az odalátogatókat minden hónap második és negyed szombatján. A piac célja, hogy igazán minőségi termelői termékekkel még magasabb szintre emeljék a piacozás élményét, amely ezáltal egy igazi közösségi-kulturális térré válhat. Finom portékák, jó zene, gyerekprogramok – mindenképpen ott a helyed!

 

Szeretnéd méltó módon elbúcsúztatni a telet?

 

Erre februárban több helyszínen is lehetőséged lesz! Február 10-én 17 órától Télűző Vigadalommal és Táncházzal vár a Kisfaludy Sándor Művelődi Központ Sümegen, ahol a program során akár a jelmezes felvonuláshoz is csatlakozhat, a jó hangulatról Kiki, az Iszka Banda és a Sümeg Néptáncegyüttes gyerek és felnőtt csoportja gondoskodik, és farsangi fánkot és forró italokat is kóstolhatsz. Sőt, a beöltözött családok és baráti társaságok akár zsákbamacska meglepetést is húzhatnak!

 

Arácson sem marad el a télűzés: február 11-én 11 órától az Arácsi farsangon akár busókkal is találkozhatsz majd! A napot a busómaszkokról, busó viseletről és s sokacokról szóló kiállítással nyitják meg az Arácsi Népházban, de az Arácsi Tájházban akár fánkot is készíthetsz és kóstolhatsz a fánk udvarban (12:30-14:30) és részt vehetsz a jelmezes felvonuláson is. Sőt, lesz jelmezverseny, tavaszvarázslás kiszebáb égetéssel, zenebár és tombola is!

 

Megéheztél egy kis gasztro csemegére?

 

Február 12-én 9 és 13 óra között a Páhoki Kapo(l)cs Alkotóházban megismerheted a jó kovászolt kenyér titkát, azaz hogy hogyan kell házilag finom és egészséges kenyeret sütni. Ebben a Reziben található Kelemen Kenyere Pékség pék-tulajdonosa, Kelemen Gábor lesz a segítségedre. A részvétel előzetes regisztrációhoz és díjhoz kötött!

 

Ha február, akkor fánk és fánkfesztivál! Szentbékkálán február 25-én a Művelődési Házban 13 órától fánksütéssel, 18 órától pedig farsangi programokkal és a fánkverseny eredményhirdetésével készülnek. Az biztos, hogy egész napot belengi majd a finom fánkok illata, és a táncon túl a hagyományőrzés lesz a főszerepben!

 

Gondoltunk a legkisebbekre is!

 

Hát persze! Február 7-én 10 órától a Hang-játszó-tér zenei foglalkozással várják a legkisebbeket és kísérőiket a Jutasi Köztéren, ahol különleges, de könnyen megszólaltatható hangszereket próbálhatnák ki. Ajánlott életkor: 3 hónapos kortól 3 éves korig.

 

Február 18-án 14 és 17 óra között pedig a lányos szülőknek érdemes elnézni a Lányos LEGO-k – Kockás asztal programsorozatra, ahol a család tagjai közösen élhetik át a LEGO-zás örömeit és a kifejezetten lányoknak ajánlott LEGO-k sokaságát.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!