Hangolódj rá az ünnepekre! – Idén is vár Veszprémben a Gospel Karácsony

Kultúra

Akik a tavalyi évben ott voltak a Gospel Karácsony veszprémi koncertjén, pontosan tudják, milyen különleges élmény, ha a karácsonyi hangulat a gospel műfajjal társul. A koncertsorozat idén is visszatér, és a 25 koncertből álló európai turné során hazánkban is öt helyszínen kerül megrendezésre, köztük december 11-én a Veszprém Arénában. A részletekről az esemény főszervezőjével, Vezér Dáviddal, és az előzenekarként fellépő VEKKER dicsőítő csapat nevében, Weltler Martinnal és Záhonyi Viktorral beszélgettünk.

© Gospel Karácsony

A koncertek során olyan örökzöld gospel slágerek is felcsendülnek majd, mint a Stand By Me vagy Whitney Houstontól az I Love the Lord. A tavalyi évben egy népszerű amerikai gospel kórus európai turnéjába kapcsolódva jöttek létre Veszprémben és más hazai nagyvárosokban a különleges koncertek, ebből született meg a Gospel Karácsony eseménysorozat, amely idén a VEB2023 EKF Téli Veszprém elnevezésű évzáró programsorozat részét képezi.

Mit tudhatunk arról, hogy milyen fő céllal jött létre a Gospel Karácsony?

 

Vezér Dávid: Az első pillanattól kezdve a hagyományteremtés céljával szerveztük az eseményt, és azt a célt tűztük ki, hogy a műfaj őshazájából minden évben elhozzuk a legszínvonalasabb kórusokat (köztük akár Grammy-, vagy Dove-díjas előadókat is). 2023-ban Veszprém mellett Szegeden, Debrecenben, Pécsett és Szombathelyen lesz Gospel karácsony, és bízunk benne, hogy ezekben a városokban is hagyomány születik.

Szerinted miben rejlik a gospel stílus különlegessége?

 

Vezér Dávid: A tradicionális amerikai gospel nagyon gazdag alapokkal és történelemmel rendelkezik: stílusjegyeiben a jazz, a blues, a funky, swing, de még az R!n!B-s jegyek is fellelhetők, és oda-vissza hatásokkal vannak egymásra. Amerikában, de egyre inkább hazánkban is széles tömegek körében örvend nagy népszerűségnek a gospel, amely alapvetően vallási töltetű műfaj, melynek témája az evangélium és az öröm megélése.

Idén is világhírű művészek lépnek a színpadra a koncertek során. Mesélsz nekünk a fellépőkről bővebben?

 

Vezér Dávid: Igen, ebben az évben a nagy hagyományokkal rendelkező (1971-ben alapított) és számos rangos szakmai elismerést begyűjtő Virginia State University Gospel Chorale érkezik Magyarországra. Illetve újra elhívtuk a Grammy-díjra jelölt, Dove-díjas David Bratton szólistát, aki Every Praise című dalával heteken át vezette a Billboard Gospel listáját.

© Gospel Karácsony

A 30 énekes mellett Veszprémbe érkezik a kórus vezetője, Sir Perry Evans koreográfus is, és egy igazán látványos showműsorra számíthatunk.

 

Vezér Dávid: Igen, és velük tart a négytagú zenekar is: billentyűs, dobos, basszusgitáros és szaxofonnal a kórus alapítója, James Holden is Magyarországra érkezik. A formáció szerepelt az America!s Got Talent TV

show döntőjében is, ahol óriási népszerűségre tettek szert. Karrierjük során több világsztárral osztották meg a színpadot, de talán arra a legbüszkébbek, hogy felléphettek II. János Pál és XVI. Benedek pápa előtt, idén december 15-én pedig Ferenc pápa előtt lesz lehetőségük énekelni a vatikáni koncertjükön.

Idén a VEKKER dicsőítő csapat lesz a koncert előzenekara. Miért pont rájuk esett a választásotok?

 

Vezér Dávid: Tudatosan olyan előzenekart kerestünk, akik egyrészt helyi kötődésűek, másrészt színesítik az ünnepi koncertet, így esett a választásunk a veszprémi VEKKER dicsőítő zenekarra. A közös pont, hogy a VEKKER dalai is az evangéliumról szólnak, műfajilag viszont a keresztyén könnyűzene a területük, így a Gospel karácsonyon az egyházi modern zenei műfajoknak egy kicsit szélesebb palettáját mutathatjuk meg.

Mit tudhatunk a VEKKER (Veszprémi Keresztény Közösség) dicsőítő csapatról? Mióta működik és mi hívta életre?

 

Weltler Martin: A zenészek és énekesek a VEKKER keresztény közösség születésével és növekedésével csatlakoztak az istentisztelet dicsőítő szolgálatába. Ebben a formájában körülbelül 15 éve létezik. A modern, dallamos zene szeretete és Jézus, az emberré lett Isten, dicsőítése olyan erőteljes kombináció, aminek nehéz ellenállni. Ez volt a mi kis fentről irányított „ősrobbanásunk”, ami elementáris lendülettel elindította és pályára állította a VEKKER dicsőítést, ami ma sem vesztett vonzerejéből új tagokat csábítva a csapatba. A zenekar jelenleg 12 tagból áll.

© VEKKER I vekker.eu

Hogyan kell elképzelni a dicsőítést a gyakorlatban? Hogyan zajlik egy ilyen „koncert”?

 

Záhonyi Viktor: A VEKKER istentisztelete Isten dicsőítésével kezdődik és azzal zárul. Erőteljes, életigenlő, hittől duzzadó dalokkal alapozzuk meg a spirituális atmoszférát, amely fokozatosan csendesül, lassul, hogy a lélek mélyebb rétegeit is megérintse. A szöveges és vizuális háttérelemek kivetítése felhasználóbarát és látványos kiegészítései a zenének. A két dicsőítő blokk között pedig egy gyakorlatias, Isten örök szavában gyökerező, inspiráló prédikációt hallgatunk meg. Az istentisztelet előtt és után pedig ismerkedünk, közösséget építünk a VEKKER Café-ban és a nagyteremben.

Ez az első alkalom, hogy nagyobb közönség előtt léptek fel?

 

Weltler Martin: Ebben a formációban igen. Korábbi összetétellel már sor került több száz fő előtti fellépésre is, de ez nem egy, hanem kettő szintlépés lesz. Egy méretes mérföldkő az biztos és egyedülálló lehetőség a csapat számára, hogy jó benyomást keltsünk a gyülekezetről, és persze az istenhit megélését vonzóvá tegyük.

Ha már Gospel karácsonyról beszélünk, inspirálja a csapatot a gospel műfaja is?

 

Weltler Martin: Igen, zenei műfajként közel áll a szívünkhöz, bár mi az egyszerűbb dicsőítési stílust képviseljük. Respektáljuk azt is, hogy a modern dicsőítés gyökerei ebbe az energikus ritmus- és dallamvilágba nyúlnak vissza.

Szerinted miért lehet jó élmény a Gospel karácsony az ünnepi időszakban? Miért ajánlanád a közönségnek?

 

Záhonyi Viktor: Az ünnepekre való lelki ráhangolódáshoz ez egy unikális lehetőséget teremt, amely segít felülemelkedni a mindennapi hírek szürkeségén. De, aki kulturális vagy zenei érdeklődésből látogat el, az is egy különleges élménnyel lesz gazdagabb, hiszen míg a VEKKER zenéjét minden vasárnap meghallgathatják a veszprémiek, addig Amerikából nem minden hétvégén látogat el egy ilyen egzotikus produkció. Szerintünk ezért sem érdemes kihagyni!

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!