Hang és fény különleges játéka – Fókuszban Várnai Gyula képzőművész

Kultúra Kormos H. Barbara

Várnai Gyula képzőművész Dunaújvárosban él és alkot és főképp használati tárgyakból és azok segítségével hangokat alkotva készít installációkat. Munkásságáért több elismerést is kapott, köztük a Smohay-díjat, a Derkovits-ösztöndíjat és a Munkácsy-díjat. Az 1990-es évek óta rendszeresen láthatjuk alkotásait különböző kiállításokon. A Művészetek Házában nyíló kiállítása apropóján most összegyűjtöttük művészete legfontosabb állomásait.

Fotó forrása: Művészetek Háza

Mit érdemes tudnunk Várnai Gyuláról?

Gyerekkorában barátai hatására szerette meg a fizika világát, amelyben kifejezetten rossz tanulónak számított, de jegyeit feltornázva a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán végül a matematika és zene mellett, fizikát is tanult. Bár rájött, hogy ez mégsem az ő világa, a science-fiction műfajába teljesen beleszeretett. Később kitanulta a nyomdász mesterséget, ami mai napig a hivatalos szakmája, mellette pedig képzőművészeti szakkörökre járt, ahol megismerte a festés és modellezés csínját-bínját és a a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesületének tagja lett.

Első kiállítás

 

Az 1970-80-as években az első pasztellrajzait állították ki az egykori dunaújvárosi Kék Duna Áruház kirakatában, melyek furcsa mód a ruhák között kaptak helyet.

 

Fókuszban a hang és fény

 

Várnai műveiben egyaránt találkozhatunk hétköznapi tárgyakkal, mint például a térbe lógó zseblámpákkal (Tavirózsák) vagy akár a fény játékával készült lépcsők és nyílások megjelenítésével (Átjáró-sorozat). Fiatalkora óta vonzza a zene, évekig zongorázott, de installációi megalkotása során nem csak a tiszta hangzással bíró hangszereket kedveli, hanem gyakran alkot egyszerű analóg eszközökön furcsa zajokat és zörejeket.

 

Fontosabb kiállításai

 

Különböző ajtók 102 cm-rel a talajszint fölött

Időpont: 1994. szeptember-október

Helyszín: Sie Dabei! Festival (W. Degreiffel közösen)

PBK Hamburg, Németország

 

A kiállítás egy olyan épületben jött létre, amely korábban boksz-csarnok, majd nyomda volt, később pedig raktárként és áruházként funkcionált. A különleges helyszín egy olyan installáció megalkotására inspirálta Várnait társával, amelyet régi, bontott ajtók felhasználásával valósítottak meg.

 

Ritka pillanatok egyike

Időpont: 2006. október-november

Helyszín: BTM / Fővárosi Képtár − Kiscelli Múzeum, Templomtér

 

A különleges helyszínen, a Kiscelli Múzeum Templomterében bemutatott fény-, videó- és hanginstallációk a hajdani templom terére és múltjára reflektáltak.

 

Systema Naturae

Időpont: 2011

Helyszín: acb Galéria

 

Várnai ehhez a kiállításhoz Carl Von Linné 1735-ben publikált művének címét vette kölcsön és a galéria három termében berendezett installációk segítségével mutatta be a minket körülvevő világ felfedezésével kapcsolatos három fázisát: ezek a megfigyelés, regisztráció és rendszerezés.

 

Vélemény barát termék

Időpont: 2012. szeptember-november

Helyszín: Paksi Képtár

 

A kiállítás kurátora, Fenyvesi Áron szerint „a helyi fényforrásokat erőteljesen színpadszerűen megvilágított és ezáltal valósággal levitáló, lebegő alakzat látszólag Várnai azon műveinek sorába illeszkedik melyek a fény és a tér kapcsolatát vizsgálják a maguk efemer tárgyiasságukban.”

 

Nap, éj, egyenlőség

Időpont: 2014. március-április

Helyszín: Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros (Kisterem, Pincegaléria)

 

A dunaújvárosi helyszín több Dunaújvárosra utaló műalkotást is tartalmazott, hiszen a művész is ebben a városban él és alkot. Ilyen például az 1978-ban Várnai által készített plakát, amely Dunaújvárosi tárlatot hirdet és a több verzióban megjelenő óriáskerék motívuma, amely egy már nem létező dunaújvárosi vidámparkra utalt.

 

Vakvilág / Blind World – Áttekintés

Időpont: 2015. november-december

Helyszín: Kibla Portal – Maribor, Szlovénia

A művész első külföldi retrospektív kiállítása széleskörű áttekintést mutatott be művészi tevékenységéről, melyben egyaránt helyet kaptak régi és új installációk. Művei központi témája többek között a tudás és megértés konstrukciója, a tér és idő érzékelése és fogalma.

Várnai a Velencei Biennálén

Peace on Earth!

Időpont: 2017

Helyszín: Magyar Pavilon, La Biennále di Venezia 2017

 

A művész munkáit az 57. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálé magyar pavilonjában mutatták be, majd később megtekinthető volt a Ludwig Múzeumban is. A kiállítás egyik kiemelkedő darabja a Szivárvány című alkotás volt, amelyet szovjet jelvényekből készített el. Várnai az inspirációt saját, gyerekkorában szovjet turistáktól kapott jelvény-gyűjteményéből merítette.

Szeretnéd személyesen is látni Várnai Gyula munkáit?

A veszprémi Művészetek Házában megteheted, hiszen 2023. január 19-től önálló kiállítás nyílik a Munkácsy-díjas képzőművész munkáiból Egy másik állatöv címmel. A tárlat a Csikász Galériában egy hónapon keresztül lesz megtekinthető, a megnyitóra pedig 2023. január 18-án 18 órakor kerül sor, ahol a művész személyes tárlatvezetést tart majd. Az akusztikus és videó installációk elsősorban az ember és az őt körülvevő adott tér-idő viszonyát elemzik olyan objekteken és installációkon keresztül, amelyek a természet és az ember, az anyag és az idő viszonyát állítják párhuzamba.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!