Grammy-díjas blues zenészek Veszprémben – Miniinterjú a Blues Fesztivál főszervezőjével, Podlovics Péterrel

kikapcsolódás VEB2023

Az április 13 és 16. között megrendezésre kerüli Blues Fesztivál nem egyszerűen egy nagy műfaj patinás hagyományai előtt tiszteleg, hanem a kortárs blues elevenségét és könnyűzenét átható erejét mutatja be a közönségnek. Podlovics Péterrel beszélgettünk.

Mennyire népszerű ma a blues, mint műfaj?

 

Mivel a blues az összes populáris műfajra termékenyítőleg hatott, így lehetetlen leválasztani azokról. Ha megnézzük, mennyire népszerű mondjuk a Stones, a Black Keys, White Stripes, a Morcheeba vagy akár Eminem, akkor nagyon nem kell aggódnunk, mivel ezek valahol mind olyan zenék, amik a blues hagyományaiból táplálkoznak. Persze, van a fejekben egy sztereotípia a blues kapcsán, amit mi igyekszünk a sokszínű kínálatunkkal árnyalni.

Kiket hallhatunk majd a fesztiválon?

 

Több mint három tucat fellépője lesz a fesztiválnak, szóval tényleg nagyon nehéz ebből párat kiemelni. Ilyen méretű és kínálatú eseménye itthon még nem volt a műfajnak. Magyarországon most először lép színpadra néhány olyan megkerülhetetlen óriás, mint Rick Estrin & the Nightcats, Buffalo Nichols, Michelle David, Roberto Luti, Early James és társaik. A hazai palettáról a legnagyobb szenzáció talán az, hogy erre az alkalomra sikerült rávenni a 25 éve nem koncertező Palermo Boogie Gang tagjait, hogy álljanak össze egy fellépés erejéig. Rajtuk kívül Ripoff Raskolnikov, a Black Circle Orchestra, Ferenczi Gyuri, Pribojszki Matyiék és még vagy egy tucatnyi itthoni csapat is színesíti a kínálatot és természetesen Veszprém blues bandája, a Bluesberry Band is itt lesz.

Ha valaki kezdő blues hallgató, mely koncerteket nem érdemes kihagynia?

 

Szívem szerint azt mondanám, hogy az összeset, de a legtöbb műfaji korlátot átlépő, így legjobb eséllyel sokak ízlését elnyerő produkciók szerintem most ezek: Sugar Blue, aki egy mali balafonossal (afrikai hangszer, kb a marimba őse)  kiegészítve épít hidat a soul-blues-funk és afrikai gyökereik között, Raphael Wressnig, aki egy csodálatos énekesnővel a jazz és a soul felé kalandozik, Michelle David  a gospel gyökereit keveri a kortárs R&B és pop színeivel, a T-99, akik az összes létező roots rock műfajt megidézik a swing, surf, country és rockabilly irányából közelítve, Áron Andris “Apey” alllstar csapta a Black Circle Orchestra, akik szintén rutinos határsértők a blues-country-rock világában, vagy a Veszprémbe szinte tiszteletbeli polgárnak számító Ian Siegal, ő egyébként most zenekarával fog fellépni.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!