Gospel karácsony és adventi adománygyűjtés Veszprémben

Kultúra Kormos H. Barbara

Fennállása során először érkezik Magyarországra a new york-i gospel kórus, a Sound of Victory, melynek élén a stílus egyik legnagyobb alakja, Vincent Bohanan áll. Az összesen 25 koncertből álló európai turné során Magyarországon Zalaegerszeg, Pécs és Tatabánya mellett Veszprémben is fellépnek majd december 12-én, ahol a karácsonyi hangulatot gospel zenével teszik még különlegesebbé.

De mi is az a gospel?

„A gospel stílusról sokszor azt gondolják az emberek, hogy távol áll tőlük vagy nem ismerik igazán. Aztán eszükbe jut a filmtörténelem egyik klasszikusa, az Apáca show és az Oh happy day! című öröksláger, amely az egyik legismertebb gospel dal, és máris sajátjuknak érzik ezt a stílusirányzatot. A gospel egyszerre tartalmazza a blues és a soul stílusjegyeit, miközben rendszerint vallási töltete van a daloknak. Repertoárjukban ragaszkodnak a gyökereikhez, az afro-amerikai gospel zenéhez, valamint szívhez szóló dalokat adnak elő az igazságról, a szegénységről, a megértésről és Jézusról."

- mondja Jeney Domokos, az Európai turné menedzsere. A koncert egyik nem titkolt célja, hogy az európai kontinensen élőkkel is megismertessék ezt a kuriózumnak számító zenei stílust.

Egyedülálló koncertélmény

A 25 tagú kórus élő zenekarral, látványos színpadi show-val és koreográfiával készül. A gospel koncerteknek élőben van egy olyan varázslatos és pozitív atmoszférája, amely a világon egyedülálló és nagyon magával ragadó. Nem véletlen, hogy a 25 koncertből álló európai turné összes koncertjén már most teltház várható, és a veszprémi koncertet követően a csapat december 17-én a Pápa tiszteletére a Vatikánban is fellép majd."

– teszi hozzá Domokos.

Vincent Bohanan, a kórus vezetője korábban egy interjúban nyilatkozott arról, hogy mindig is saját csapatot szeretett volna, és amikor elkezdte szervezni a kórust, a negyedik próbán már százan voltak. Ahogy mondta:

„Ez nem csupán egy kórus, ez egy mozgalom. Megtisztelő számomra, hogy ezekkel a csodálatos emberekkel lehetek hétről hétre, és a színpad segítségével megoszthatjuk a világgal azt a szeretetet, ami bennünk van – egymás, és Isten felé.” 

A csapat az utóbbi években sem tétlenkedett: rengeteg koncertet adtak és olyan előadókkal álltak színpadra, mint a a Grammy-díjas Cece Winans vagy Mariah Carey. Az idei év különlegessége, hogy a kórushoz csatlakozik David Bratton világhírű szólista is, aki csaknem egy évig vezette a Billboard Gospel listáját. A Veszprém Arénában a jól ismert karácsonyi gospel slágereken kívül John Lennon és Whitney Houston dalait is hallhatja majd a közönség.

Adventi adománygyűjtés

A koncert hazánkban egy igazi közösségi összefogás eredményeként valósul meg: a Veszprém-Balaton Keresztény Kultúrájáért Alapítvány a Magyar Református Szeretetszolgálattal közösen szervez gyűjtést és sok helyi cég is melléjük állt a jótékonykodásban. A befolyt adományokból tartós élelmiszereket, tisztító- és tisztálkodási szereket vásárol a karitatív szervezet, melyekkel Veszprém megyei rászoruló családokat támogatnak az adventi időszakban.

„Ebben az évben hoztuk létre az alapítványt, amelynek célja az evangelizáción és a saját programokon túl, hogy segítse a keresztyén közösségek rendezvény ötleteinek megvalósulását. Fontos célunk a jövőben a mostanihoz hasonló adománygyűjtések szervezése is. Igyekszünk segíteni ott, ahol tudunk."

– mondta Csontos Ádám, a Veszprém-Balaton Keresztény Kultúrájáért Alapítvány kuratóriumának elnöke. Az Alapítvány fiatal kora ellenére kifejezetten intenzív évet tudhat a háta mögött: dicsőítő zenei képzést majd koncertet szerveztek az Eucharist zenekarral és Mező Misivel a veszprémi Jezsuita kolostorban, nemrég a „Szólj be a papnak!” vitaestjükön vehettek részt az érdeklődők, az év végét pedig az adventi Gospel karácsonnyal zárják.

További információkat a koncertről az esemény honlapján találhattok.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!