Fructus Labiorum Komolyzenei Fesztivál – Különleges adventi zenei élmény Veszprémben

Kultúra

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program téli, Ünnepi Ragyogás elnevezésű programsorozatának részeként advent első hétvégéjétől – december elsejétől – egészen december 17-ig olyan komolyzenei koncertek várják az elcsendesedni vágyó zenebarátokat, amelyek különleges, ünnepi atmoszférát teremtve segítenek ráhangolódni a várakozás időszakára, a karácsony szeretetteljes légkörére.

A három decemberi hétvégét felölelő koncertsorozat nem véletlenül kapta a Fructus Labiorum elnevezést. A szóösszetétel jelentése: „az ajak gyümölcse”, ami ebben az esetben az az énekszó, amely átszövi majd az eseményeket is. A programsorozat alapvető célja, hogy a karácsonyi rohanásban segítsen lelassítani bennünket, hogy visszatalálhassunk önmagunkhoz, hogy elmélyültebben adhassunk teret szívünkben az ünnepi várakozásnak, és lelkileg felkészülten érkezzünk meg a karácsonyi időszakba.

December 1-én, pénteken a világ egyik vezető énekegyüttese, a Tenebrae lép fel a Szent Mihály Főszékesegyházban este 8 órakor Nigel Short vezetésével. A The Times brit napilap szerint a kórus egyszerűen “fenomenális”, a világ legrangosabb komolyzenei magazinja, az idén 100 éves Gramophone pedig a “megsemmisítően gyönyörű” kifejezéssel jellemezte zenei teljesítményüket. A díjnyertes brit kórus rendkívül gazdag, a reneszánsztól a filmzenéig terjedő repertoárjából válogatott színes adventi műsorral   kápráztatja el a veszprémi közönséget.  Ugyanitt december 2-án, szombaton este 7 órától a Budapest Bach Consort fiatal muzsikusokból álló zenekara neves énekes szólistákkal kiegészülve Henry Purcell egészen sajátos zenei világába kalauzol bennünket a szerző ritkán hallott művein keresztül.  A főszékesegyházban advent második hétvégéjén, december 8-án, pénteken este 7 órától egy különleges szerző, Francesco Spinacino egyedülálló művei csendülnek fel nem mindennapi hangszeren egy kiváló lantművész, Nagy Csaba előadásban. December 9-én, szombaton este 7 órától a Custos Consort Régizene Együttes idézi fel a Napkirály Versailles-i udvarát és a 17-18. század Németországának zenéjét, többek között Bach és Telemann szerzeményein keresztül. December 10-én, vasárnap este 7 órakor a Veszprémi Református Nagytemplomban várja az érdeklődőket a korabeli rézfúvós hangszereket megszólaltató His Majestys Sagbutts & Cornetts. Az eredeti együttest 1516-ban alapították, és csaknem három évszázadon át az angol királyi korona zenei ékköve volt, de világhírű, XX. századi reinkarnációja is idén ünnepli alapításának 40. évfordulóját. A cornetts és a sackbuts nemes hangzása a 16. és 17. századi zeneszerzők számára elérhető legsokoldalúbb hangszerszínek közé tartozott.

Advent harmadik hétvégéjén, december 16-án, szombaton este 7 órától egy igazán különleges és ritka zenei csemegét ajánlunk: a Tempvs Fvgit énekegyüttes az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség részét képező ősi korzikai polifon énekstílusban ad elő néhány gyöngyszemet sokszínű repertoárjából. Ha pedig arra lennénk kíváncsiak, mit jelent a “fructus labiorum” annak, aki énekléssel ünnepel minden egyes napot, megtudhatjuk a fesztivál záró eseményén december 17-én este 7 órakor a főszékesegyházban a két bakonybéli bencés szerzetes és két budapesti énekes barátjuk alkotta Ausculta Énekegyüttes koncertjén.

Nigel Short I Chris O'Donovan

A páratlan zenei élményt nyújtó adventi koncertek mindegyikére előzetes jegyvásárlással biztosíthatjuk a helyünket. A megvásárolt belépőjegyekből származó bevételnek megfelelő összeget a Veszprémi Családsegítő és Gyermekjóléti Integrált Intézménnyel együttműködésben a szervezők teljes egészében arra fordítják, hogy a veszprémi és környékbeli nagycsaládosok ingyen belépőkhöz jussanak a Téli Gyárkert jégkorcsolya-és hófánk pályájára. A belépőjegyek mellett lehetőség lesz adományjegyek vásárlására is – online elővételben és a helyszínen egyaránt.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!