Folytatódik a TERÍTÉKEN eseménysorozat – Magaságyást kaptak a balatonkenesei óvodások

Kultúra VEB2023

A tavalyi évben többször hírt adtunk a Terítéken programsorozat által megvalósult adományozásokról, amelyeknek köszönhetően új focimezt kapott a vászolyi focicsapat, a vászolyi gyümölcsöskert is több pihenőpaddal bővült, és egy nemesgulácsi óvoda egy aszalógépet kapott a fenntartható és egészséges táplálkozás jegyében. Az eseménysorozat idén is folytatódik, melynek során új települések és projektek kerülnek a középpontba.

Pár szóban a Bakosfa Kft.-ről

Bakos Miklós 1986-ban 28 évesen indította el egyéni cégét, melynek törzstőkéje mindössze egy szatyor kéziszerszám volt. Kisebb megbízások után, egy évvel később hozta létre asztalosműhelyét, melynek területe és gépparkja rövid időn belül 240 négyzetméteresre bővült.

„Miután sikerült megvásárolnom a budafoki gyárat, akkor láttam, hogy a kemény munkának megvan az eredménye. A kerülethez fiatalkorom óta kötődöm, mert itt végeztem anno ipari tanulóként. Hosszú távú tervemnek köszönhetően kibővítettem a vállalkozásom, így a faipari termékek árusítása mellett zár-lakat-vasalás termékekkel bővítettem a palettát, és két külföldi zárcsalád kizárólagos forgalmi jogával is rendelkezem”

– mondja Bakos Miklós, a Bakosfa Kft. ügyvezető igazgatója.

Magaságyás a balatonkenesei óvodásoknak

A legutóbbi kerekasztal-beszélgetésre a balatonkenesei Pörc Bisztróban került sor, így adta magát a helyzet, hogy a Bakos Kft. jóvoltából egy balatonkenesei óvoda egy magaságyással legyen gazdagabb. Ahogy Miklós mondja, mindig is fontosnak tartotta a jövő generáció környezettudatos nevelését, és a legfontosabb alapokat gyerekkorban tudjuk játékos neveléssel az élet részévé tenni. Mivel a magaságyás a gyerekek számára könnyen elérhető formában került megvalósításra, így a gyerekek is aktívan részt vehetnek a növények gondozásában. Ahogy Miklós is vallja:

„A gyerekek könnyen nevelhetők és formálhatók. A jó példa ragadós, és ha fonunk mellé egy történetet, ők is fontosnak tartják majd továbbadni azt a tudást, amit kiskorukban tettek maguké. Nekem is van két kis unokám, az ő szemükön keresztül ismerem azokat a dolgokat, amelyeket szeretnek. A mai felgyorsult világban fontos, hogy ne csak a tévé, telefon és számítógép képernyőjéről informálódjanak, hanem a saját szemükkel lássák és tapasztalják meg, hogy egy pici magból hogy lesz borsó, hagyma vagy retek. Szerintem kiemelten fontos, hogy ez a generáció is megélhesse ezeket a csodákat, és szép párhuzam vonható a gyerekek és a kicsi magvak között. Ha jól ápolod, táplálod, nevelgeted őket, és vigyázol rájuk, idővel meghálálják a gondoskodást. Fontos a tudatosság.”

TERÍTÉKEN

A Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 projekt kiemelt értékei közé tartozik a közösségépítés és bevonás. A TERÍTÉKEN eseménysorozat létrehozásával a közösségépítés egy különleges módját teremti meg. A jól strukturált tematikára épülő eseménysorozat jóízű kerekasztal-beszélgetésekből áll – egy-egy helyi termékekkel feltálalt reggelizőasztal körül. Természetesen a gasztronómiai értékek mellé minden esetben fontos témák is kerülnek az „asztalra”. A tudásmegosztásra és tapasztalatcserére barátságos alkalmat kínáló találkozókon meghívott szakértők tematikus, katalizátorként is tekinthető rövid előadásai kötetlen beszélgetéssé alakulnak. Az állomásokon olyan fontos témákat érintenek a résztvevők, mint a vállalati felelősségvállalás, a zöld szemléletmód, a környezeti fenntarthatóság, a családbarátság és mindezek érvényesítése a munkahelyeken, függetlenül attól, hogy kis-, közép- vagy nagyvállalati kategóriáról van-e szó. 

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!