Fesztivál egy bazaltbánya kráterében? – Idén ez is lehetséges!

Kultúra VEB2023

A Hello Wood nemzetközi építész stúdió különböző épületek, dizájnkabinok és egyedi projektek tervezésével és kivitelezésével foglalkozik. Alkotásaikkal többször díjat is nyertek, többek között a Német Formatervezési Tanács Iconic Award díját innovatív építészet kategóriában és a Magyar Formatervezési Díjat. A stúdió egyik alapítójával, Ráday Dávid dizájnerrel a 2023 nyarán debütáló Builder Summit fesztiválról beszélgettünk az esemény tervezett helyszínén, a zalahalápi bazaltbánya kráterében.

Fotó: Szécsi Noémi

Először is, mesélsz nekünk arról, hogy számodra mit jelent a Balaton és a régió?

 

Gyerekkorom óta kötődöm a tóhoz. Balatonkenesén van egy házunk és a szüleim révén rengeteg időt töltöttem különböző sajtó- és tévéüdülőkben. A vitorlázás kiskorom óta az életem része és gyakorlatilag nem telt el olyan nyár, hogy ne lettem volna a Balaton valamely pontján. Balatonalmádi, Csopak, Balatonkenese, Balatonfüred, tehát az északi part áll hozzám közelebb. A felnőtt koromhoz datálódó emlékek fontos része, hogy három éven keresztül rendeztünk Hello Wood Fesztivált Csopakon, volt gyerekeknek szóló programunk Paloznakon, és a Művészetek Völgye keretein belül sok éven keresztül Kapolcs és Vigántpetend között lévő Csórompusztán, majd később a saját területünkön, Csóromföldén rendeztünk építészeti fesztiválokat.

 

Mit kell tudnunk a Hello Woodról és tevékenységél?

 

A Hello Wood egy építész stúdió és egy oktatási program is egyben. Nagyon érdekesen váltunk azzá, amik most vagyunk, mert egy oktatási projektekből indultunk, és mostanra egy nagy léptékű, elsősorban fából és fenntartható anyagokból tervező és építő építésziroda vagyunk. Alapvetően vállalkozó szellemű építészeknek, archi-entrepreneur-nek tartjuk magunkat, mert a megbízások mellett saját háztermékekkel is foglalkoztunk, illetve az utóbbi évben egy ingatlanfejlesztési projektbe is belekezdtünk a régióban, amellyel gyakorlatilag megvalósítottunk egy kabinokból álló szálláshelyfejlesztést. Ezenfelül pedig saját oktatási projekteket is fejlesztünk: vannak workshopjaink és táboraink gyereknek, illetve egyetemistáknak és felnőtteknek szóló építészeti fesztiváljaink is.

Hogyan kapcsolódik össze a Hello Wood, a VEB2023 EKF programja és Zalahaláp?

 

Azért is különösen izgalmas nekünk Zalahaláp, ahol most is vagyunk, mert jövő nyáron egy összművészeti fesztivállal, a Builder Summit-tel készülünk, amely a VEB2023 EKF program támogatásával valósul meg. Amikor helyszínt kerestünk a fesztiválnak, nagyon beleszerettünk abba a koncepcióba, hogy egy olyan területet találjunk, amelynek köze van az építéshez és a bontáshoz is. Így esett a választásunk Zalahalápra, egy bezárt bazaltbányára, amely valójában egy tájseb. Az teszi igazán különlegessé ezt a helyszínt, hogy egyszerre egy természet és ember alkotta, azaz bontotta táj. Mi ezt a kettősséget kifejezetten izgalmasnak találjuk és ennek a helynek egyfajta spirituális hangulata is van, amely nagyon megfogott bennünket: ez egy hatalmas kráter, ahol ha az ember megáll és körülnéz, láthatja a hatalmas teret maga körül, amelyben van valami, ami megszólítja. Nem utolsó sorban érdemes megemlíteni azt a fantasztikus panorámát, ami innen nyílik a Balatonra és a tanúhegyekre.

Fotó: Glódi Balázs

Mesélsz nekünk a fesztivállal kapcsolatos elképzeléseitekről?

 

Az elmúlt években a járvány miatt kevés oktatási projektet és fesztivált tudtunk megvalósítani, úgyhogy ez egy hatalmas lehetőség nekünk: a VEB2023 EKF segítségével a Hello Wood gyakorlatilag egy olyan nemzetközi fesztivállal térhet vissza, ahova a világ minden tájáról várunk majd résztvevőket, akik különböző csapatokban installációkat és építményeket fognak itt megvalósítani. Ezek nagy része remélhetőleg itt is marad majd és jó pár éven keresztül színesíti a Haláp-hegyet és a régiót, és bízunk benne, hogy egyfajta zarándokhellyé is varázsolja azt. Nekem az a tapasztalatom, hogy sokan nem is ismerik ezt a helyszínt, még azok sem, akik egyébként gyakran járnak a Balaton-felvidéken. Reméljük, hogy ezzel a projekttel ide tudjuk irányítani a kirándulók figyelmet az ország különböző pontjairól.

Említetted a Hello Wood edukációs jellegét. Hogy kell ezt elképzelni a fesztivál esetében?

 

A Builder Summit gyakorlatilag egy tíz napon keresztül tartó workshop lesz, amely 150-200 résztvevővel, a workshop vezetőkkel és a Hello Wood különböző kiszolgáló személyzeteivel kiegészülve tervezi és építi meg a projekteket. Reményeink szerint a fesztivál végén, amikor elkészülnek az installációk, meg tudjuk majd mutatni a nagyközönség számára is őket egy megnyitón keresztül. A fesztivál során nappal az építéssel kapcsolatos tevékenységek zajlanak majd, az este folyamán pedig szakmai programok lesznek, mint például előadások, workshopok és természetesen szórakoztató műsorok is.

Fotó: Darab Zsuzsa

Alapvetően milyen korosztályt céloztatok meg a programokkal?

 

Elsősorban dizájn oktatásban résztvevő hallgatókat célzunk meg, illetve szeretnénk egy open call felhívást, amely a workshop vezetőket, magyar és nemzetközi gyakorló tervezőket gyűjti majd össze, akik különböző projektekkel pályázhatnak a területre. Ezenfelül terveink között szerepel olyan nevesebb művészeket és építészeket meghívni a fesztiválra, akik emelik majd az esemény fényét, de akik személye egyelőre maradjon titok.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!