Fény- és audiovizuális kísérletek és elektronikus zenei élmények Inotán - INOTA [re]opening

VEB2023 / Fotók: Besnyő Dániel & ZAGAR

A 8-as főút mellett található Inotai Hőerőmű közel 50 évig szolgáltatott áramot a magyarországi elektromos hálózatba, bezárása óta pedig a Szárnyas fejvadász 2049 stábján, néhány kalandvágyó urbexesen és fotóson kívül nem léphetett be a területére senki. Legalábbis eddig.

Besnyő Dániel, a Centrum Production fényművésze már 2017-ben szemet vetett rá, és most, öt év elteltével végre teljesülhet az egyik legnagyobb bakancslistás álma, és művésztársaival együtt bevilágíthatja az épületet. A VEB2023 EKF kulturális pályázatának egyik nyertese, az INOTA [re]opening idén nyáron két alkalommal is megnyitja a gyártelep kapuit a szélesebb közönség előtt.

A Centrum Production exkluzív audiovizuális eseménysorozattal tölti meg 2022 júliusában és augusztusában az Inota Hőerőművet és annak mozaikokkal díszített Művelődési Ház épületét. Július 16-án a Pixel Magic sorozat az élőben generált képi és zenei interakciók különböző formanyelveit, a valós és digitális dimenziók összekapcsolási lehetőségeit térképezi fel. A Let it Be! art agency által szerkesztett képzenei expedíciókon a közönség megismerheti az egymást inspiráló alkotói folyamatokat: a Žagar AV Experience, a Cloudhitects, a Nautis & Maruscsák Dávid és az Emphase valós idejű képalkotó technikákat elektronikus zenével ötvözve hív látványos és emlékezetes időutazásra.

„Ez az elképesztő indusztriális gyárépítmény már önmagában egy installációs élmény, gyakorlatilag Magyarország Csernobiljának is nevezhetnénk. Ha beállsz a 60x60-as kürtő belsejébe és felnézel, csak az ég van feletted. Az a tervünk, hogy ezzel a produkcióval újra működésbe hozzuk a hőerőművet, és bemutassuk, hogy nézett ki egykoron az itteni világ."

- árulja el Besnyő Dani, hozzátéve: ez a produkció nem csak annak lesz élvezetes, akit érdekel az ipar és indusztriális múlt.

„Olyan térspecifikus művészeti eseményekre készülünk, amiket más környezetben nem láthatna a közönség, se zenei, se vizuális szempontból.”

A produkcióban Zságer Balázs audiovizuális produkciója, a Žagar AV Experience is képviselteti magát, aminek munkálatairól így mesélt a zenész:

„Mindig is érdekeltek a szokatlan helyszínek, amik nem kifejezetten előadótérnek készültek. Ezt a produkciót is több helyre elvittük már, de a hőerőmű egy full exkluzív lehetőség, ami indusztriális jelleget kölcsönöz az élménynek. Ez alkalommal az Ocean Antology koncepciót valósítjuk meg, amiben az improvizatív hang- és képalkotás sokszor szinesztéziára emlékeztető jellegét kutatjuk”

Besnyő Dániel azt is elmondta, hogy Magyarországon egyedüli ez a gyárkomplexum és eddig méltatlanul állt üresen. 

"Európa majdnem minden országában hasznosítják már ezeket a helyeket, javarészt művészeti projektek helyszíneként. Erről szólt a mi koncepciónk is, amit beadtunk Veszprém 2023-nak, és amit szívesen továbbvinnénk a jövőben is.”

Az Inota Hőerőművet és a művelődési házat elsőként július 16-án nyitják meg a közönség előtt egy teljes napra, ezt követően pedig augusztus 26. és 28. között készül majd turnusosan látogatható fényinstalláció a kürtőbe. Utóbbin a TÚRAJÓ séták résztvevői megismerhetik Inota történetét és kideríthetik, hogy hol volt az inotai elvtársak kedvenc termálfürdője, ki lakhatott az erőmű mellé felhúzott Készenléti lakótelepen és általában mit jelentett a jólét a Kádár-rendszerben.

Kövesd a programot online is!

Amennyiben személyesen nem tudsz részt venni a programon, virtuálisan is bejárhatod a legendás ipari komplexum unikális helyszíneit, amit pontfelhő szkennelési technikával tettek elérhetővé a szervezők.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!