Felező ünnep – Félidőhöz érkezik a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program

Kultúra VEB2023

Június 14. és 18. között ötnapos örömünnepre várja az érdeklődőket Veszprém és a Bakony-Balaton régió. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program júniusban félidőhöz érkezik és színes programkavalkáddal készül fel a címviselés hátralevő hat hónapjára.

Az Európa Kulturális Fővárosa címet viselő városoknál már hagyománnyá vált, hogy az éveleji évadnyitó ünnepség után, az év közepén egy közös, „felező” örömünnepen tekintenek vissza az első hat hónapra és készülnek fel az előttük álló fél évre. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program is egy 5 napon át tartó minifesztivállal készül az alkalomból, ahol koncertek, sportnapok, kiállítások, piknik, sőt még olyan különlegességek is várják az érdeklődőket, mint a görkori diszkó vagy a mesemondó fesztivál. A Felező veszprémi programjai ingyenesen látogathatóak.

Nemzetközi sztárok a Gyárkert Kultúrparkban

A Felező ideje alatt minden este 8 órától nemzetközi sztárok lépnek fel Veszprémben a Gyárkert Kultúrpark színpadán. Június 14-én, szerdán a brit énekes-dalszerző Tom Odell melankolikus zongoradallamai, június 15-én, csütörtökön a MEUTE hangszeres techno szerzeményei, június 16-án, pénteken a Morcheeba és Chat Faker, június 17-én, szombaton a Lost Frequencies, június 18-án, vasárnap pedig Közép-Európa legnagyobb rock bandája, a CityRocks tölti majd meg zenével a teret.

Görkori diszkó, operettfesztivál és Nemzetközi Történetmondó Konferencia Veszprémben

A koncertek mellett olyan kísérőprogramok várják a Felezőre érkezőket, mint az idén első alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi Történetmondó Konferencia június 14. és 16. között, amelyet a Pannon StoryFest nemzetközi mesemondó fesztivál követ június 16-án és 17-én. Míg a konferenciára a szakmai közönséget várják, a fesztivál mindenki számára nyitott lesz: minden korosztály számára látogatható mesetúrák és szórakoztató előadások mesélnek majd Veszprém történelméről, legendáiról. A mesék mellett az operettek különleges világa is megelevenedik a Petőfi Színház szervezésében megvalósuló Rátonyi Róbert Operettfesztiválon június 15. és 18. között, sőt, ezidő alatt Veszprém belvárosában egyedi, térhatású szimfonikus koncerteken is részt vehetünk, amelyek ráadásként egyedülálló vizuális élményt is nyújtanak majd. A sportok szerelmeseit június 17-én és 18-án, szombaton és vasárnap reggeltől estig extrém sportlehetőségek várják, illetve mindkét napon lesz görkori diszkó is, ahol gurulva táncolhatunk kedvenc régi és új slágerekre. 

A művészetek kedvelői a Felező napjain felfedezhetik a Művészetek Háza időszakos és állandó kiállításait is, valamint a Papírkutya Kultúrbisztró is koncertekkel készül erre az időszakra.

Vízimentő bemutató, Örvényesvölgy Fesztivál, koncert a Csigó Malomban

Az öt nap során nem csak Veszprémbe érdemes ellátogatni a sokszínű programokért. A régiót járva is fesztiválokba, bemutatókba, kiállításokba és koncertekbe botlunk majd az EKF programhoz csatlakozott településeken, intézményekben. Többek között Rost Andrea koncerttel és kiállításmegnyitóval vár mindenkit a gyulakeszi Csigó Malom, de vízimentő bemutató és a Privát Balaton emlékgyűjtő projekthez kapcsolódó programokra is sor kerül majd. A balatonfüredi Vaszary Galériában a balatonboglári kápolnatárlatokat megidéző kiállítás várja a kortárs képzőművészet iránt érdeklődőket szerdától vasárnapig, június 16-án és 17-én pedig a fesztiválok kedvelői a zalacsányi Örvényesvölgy Fesztiválon merülhetnek el a jazz, blues és soul koncertek sokaságában, olyan előadók társaságában, mint a Gipsy Kings, a Csík Zenekar vagy az Anima Sound System.

Mindent a Felezőről Elolvasom

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!