Felező, Múzeumok Éjszakája és izgalmas zenei koncertek – Régiós programajánló júniusra

Kultúra

Június 1-jével hivatalosan is kezdetét vette a nyár, amely nem jelenthet mást, minthogy egyre több szabadtéri programmal várunk a régióban. Izgalmas koncertek, fesztiválok, művészeti csemegék, sőt, mivel a VEB2023 EKF programja a feléhez közeledik, az ünnepélyes alkalmat és az eddigi eseményeket a Felező minifesztivál keretén belül kihagyhatatlan programokkal ünnepeljük meg. Merre induljatok a nyár első hónapjában a régióban, ha már meguntátok a strandolást és fürdőzést? Segítünk!

VESZPRÉM

Ha a művészetek vonzanak…

 

… júniusban is számos program közül választhatsz a Művészetek Háza kínálatából. Június 25-ig megtekinthető Szalontai Ábel Badacsony és Szabó Dezső Landscape című kiállítása, melyekből a magyar tengert ismerheted meg különböző szemszögekből.

 

Június 22-én nyílik a Europe Archive „Balaton Eye” fotóművészeti kiállítás, azaz Erik Kessels és Thomas Mailaender kollektív emlékezeti projektje a Dubniczay-palotában, ahol az európai turné egyik állomásaként az európai bolhapiacokról begyűjtött relikviákat mutatják majd be.

 

Június 24-én az Egry József 140 – Balaton, Szicília, Nervi című időszaki kiállítás debütál a Laczkó Dezső Múzeumban, melynek megnyitóján Nyáry Krisztián tart tárlatvezetést (június 24).

 

Június 30-án pedig Toroczkai Csaba - aki egyébként a Hello VEB állandó fotósa - A táj fényei című kiállítása nyílik meg a Dubniczay-palotában, amely először 2023 tavaszán a Liszt Intézet Tokió kiállítóterében került bemutatásra. Ha mindig is vonzott a balatoni tájképek különleges világa, ezt a kiállítást semmiképpen se hagyd ki!

Ha mindened a buli és a tánc…

 

… akkor irány a nemrégiben megnyílt Gyárkert Kultúrpark, ahol júniusban akár Róisín Murphy (június 9.), a Papa Roach – Hollywood Undead (június 13.), vagy a Quimby koncertjén (június 24.) is bulizhatsz!

 

Az EKF címet viselő városoknál már hagyománynak számít, hogy az év eleji nagy nyitó ünnepségen túl, az év közepén „felező” örömünneppel ünneplik meg a eddigi eseményeket. A Felező minifesztivál során kiállításokon, extrémsport bemutatón, görkori diszkón is részt vehetsz, de a Gyárkert koncertjei sem maradnak ki a sorból, amelyeken nem más, mint a világhírű Tom Odell (június 14.) vagy a Morcheeba (június 16.) lépnek színpadra.

 

A Papírkutyában pedig június 15-én Francesco Alessandrini egyszemélyes zenekara lép fel, aki nemcsak zenész, de színész és zsonglőr is egyben, és 17 éves kora óta Európa számot városát bejárta utcazenészként.

 

Ha a könyvek szerelmese vagy…

 

… ne hagyd ki a Veszprémi Ünnepi Könyvhetet sem (június 8-10.), ahol akár Fábián Jankával, Kóródi Anikóval, Géczi Jánossal vagy Szlavicsek Judittal is találkozhatsz, sőt akár kedvenc könyveidet is dedikálhatod az írókkal!

BALATON

Ha szeretsz izgalmas előadásokon részt venni, amelyek központi témája a Balaton, akkor…

 

…mindenképpen látogass el az idei TEDxBalatonra (június 10.) a balatonfüredi Balaton Szabadidő és Konferencia Központban, ahol többek között Nyári Krisztián a Balaton történelméről, Csalár Bence a divat és testkép kapcsolatáról a vízparton, Harcsa Beáta pedig a tópart ikonikus ételéről, a lángosról tart majd előadást.

 

Ha kedved támadna éjszaka múzeumba menni…

 

… akkor jegyezd fel a naptáradba a június 24-ei dátumot, mert idén is megrendezésre kerül a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat, amelynek keretén belül akár egy ókori kalandjátékban is részt vehetsz a nemesvámosi Villa Romana Balácában.

Ha érdekel a múlt és jelen párhuzama…

 

… akkor érdemes ellátogatnod a Vaszary Galériába Balatonfüreden, ahol június 10-én nyílik meg A boglári kápolnaprojekt, mely az idén 50 éves balatonboglári kápolnatárlatnak állít emléket.

 

Ha különleges helyszíneken szeretnél igazán izgalmas zenei élményeket átélni…

 

… neked ajánljuk Müller Péter Sziámi koncertjét (június 10.) a Káli Fecske Étterem és Kulturális Központban, vagy a Romkoncertek-sorozaton belül megvalósuló Lámpafény című különleges előadást (június 18.) Harcsa Veronika, Gyémánt Bálint és Dresch Mihály közreműködésével, melynek rendhagyó helyszíne a Kővágóörsi Zsinagóga udvara lesz. Június 10-én pedig egy egészen különleges zenei élményben lehet részed. A Zene a kráterben Nyárindító Fesztivál keretén belül a Magna Cum Laude koncertjén vehetsz részt a zalahalápi Haláp-hegyen, ahonnan lélegzetelállító látvány nyílik az egész tóra.

Ha szeretnél egy igazi utcai kavalkádba kerülni…

 

… akkor ne hagyd ki a Bondoró Fesztivált (június 30-július 2.) Balatonalmádiban, amely idén ötödik alkalommal kerül megrendezésre. A fesztivál keretén belül a Tündérkönnyek – Balaton legendái vízre álmodva című különleges óriásbábos előadására (június 30.) mindenképpen látogass el, mely a Balaton keletkezésének történetét dolgozza fel Tokody Klára népmondája alapján.

Ha inkább a déli part felé vennéd az irányt…

 

…ott is izgalmas gyerekprogramok várnak! Június 21-én a Boribon nyaral című bábelőadás várja kicsiket-nagyokat a Szabadtéri Színházak Találkozójának apropójából a Balatonboglári Varga Béla Városi Művelődési Házban. Marék Veronika ikonikus könyvsorozatát talán mindenki ismeri, melynek Boribon nyaral című kötete – nem véletlenül – egy tóparti nyaralásra csábítja a történet szereplőit, Boribont és Annapannit.

BAKONY

Az InterUrbán eseménysorozat júniusi koncertjei miatt is érdemes a régióban barangolnod. Magyarpolányban június 17-én a Sirom zenekart ismerheted meg, mely egy Szlovénia kísérleti fok trió, akik zenéjükkel egészen újszerű hangzást és zenei élményt teremtenek. Június 28-án pedig ott a helyed Laupa-Uusi-Guinea koncertjén, ahol a finn népi zene világába nyerhettek betekintést.

Egész régiót átfedő programok

Ha szereted a mozit és a filmek világát, akkor idén se hagyd ki a Magyar Mozgókép Fesztivált június 7. és 10. között, amely Veszprémben több helyszínen, (pl. Foton Audiovizuális Centrum, Balaton Mozi,), de Balatonfüreden a Tagore sétányon és Balatonalmádiban a Wesselényi Strandon vetítésekkel és közönségtalálkozókkal készül.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!