Fedezd fel Veszprémet és a Bakony-Balaton régiót vezetett sétákon!

kikapcsolódás

1985 óta február utolsó hétvégéjén ünnepeljük az Idegenvezetők Világnapját. Ennek apropóján gyűjtöttük össze az előttünk álló hetek legizgalmasabbnak ígérkező vezetett sétáit. Márciusi kalandozásra fel, ismerd meg Veszprémet és a Bakony-Balaton régiót és annak legkülönlegesebb, történekkel átszőtt helyszíneit szakértő segítséggel!

Hajmáskéri anzix - március 9.

Pusztulásukban is lenyűgöző, impozáns épületek, melyek az Osztrák-Magyar Monarchia idejétől az 1990-es szovjet kivonulásig tartó időszakból rengeteg emléket őriznek. A sétán feltárul a hajmáskéi katonaváros minden titka és a résztvevők olyan helyiségekbe is betekintést nyerhetnek, ahova egyébként ritkán adódik lehetőség. 

Salföldi kolostortúra - március 9.

Ismerd meg a salföldi pálos kolostrorrom titkait túravezető segítségével! Kik voltak a pálosok, mivel foglalkoztak? Milyen szerepet játszottak a magyar történelemben? Ki volt Remete Szent Pál? A túrán nem csak ezekre a kérdésekre kaphatunk választ, hanem megismerhetjük az Örsi-hegy különleges geológiáját, élő és élettelen természeti értékeit és sok minden más érdekesség is elhangzik majd a szakvezetéses túra során. 

Művészek, rabbik, kereskedők és mártírok - március 10.

A sétán végigjárhatjuk a veszprémi zsidók életének egykori színtereit és megidézhetjük a másfél ezres közösség kiemelkedő szereplőit. Miközben a résztvevők bejárják a Cserhát és a Vásárállás ikonikus helyszíneit, megelevenedik előttük a nem is olyan távoli múlt. A séta a Szabadság térről indul és az izraelita temetőben és ravatalozóban zárul. 

Pannon Egyetem, ahogy még nem láttad - március 14.

Szerviz alagutak hálózata, légópince, kazánház, laborok, optikai válogató. A kétórás időutazáson térben és időben párhuzamosan haladnak a résztvevők az egyetem épületei között az alapítástól az ’56-os forradalom eseményein keresztül napjainkig. Mindeközben történeteket hallhatnak diákcsínyekről, elvtársakról, kartársakról, az egyetem életének fordulópontjairól és a legújabb kutatásokról.

Ingyenes Veszprém Séta - március 16.

A körülbelül 1,5-2 órás, klasszikus Veszprém Séta során megelevenedik a város múltja. Érdekes sztorik és történetek mentén fedezhetjük fel a belváros környékét, az Óváros tér épületeit, és megismerkedhetünk a Veszprémi Vár történetével, kulturális örökségével is. 

Csúcs volt Inotán - március 16.

Ezen az exkluzív sétán bejárhatjuk az első ötéves terv keretében felépült, hajdan nyüzsgő élettel teli iparváros mára elhagyott, romos, és a hétköznapi emberek elől elzárt területét. Bejuthatunk többek között a kazánházba, ahol Ryan Gosling is megfordult a Szárnyas fejvadász 2049 c. filmben, szétnézhetünk a Béke Művelődési Házban, ahol Jennifer Lawrence, a Vörös veréb gyönyörű titkos ügynöke vizsgázott a férfiak elcsábításának fogásaiból, megtekinthetjük a vezérlőtermet, ahonnan a rakéta kilövését irányítják a Lajkó – Cigány az űrben c. filmben, és bekukkanthatunk az ikonikus hűtőtornyok egyikébe is. A közelmúltat felelevenítő sétán azt is megtudhatjuk, hol volt az inotai elvtársak kedvenc termálfürdője, ki lakhatott az erőmű mellé felhúzott Készenléti lakótelepen és általában mit jelentett a jólét a Kádár rendszerben. 

Bögre és Te a Kossuth utcán – húszemeletes bejárással - március 24.

Tizen1, húszemeletes, evangélikus templom: a veszprémi Kossuth utcán is érvényes a nagy számok törvénye. Minél többször sétálunk végig a Kossuth utcán, annál nagyobb eséllyel alakul ki bennünk az érzés, hogy a 60-as évek végi nagy utcarombolás és a “modern városközpont” megjelenése ellenére az emberek pontosan ugyanúgy sétálgatnak itt, mint száz éve tették. A Kossuth utca az ellene elkövetett brutális merénylet ellenére megőrizte az évszázadok során kiforrott korzó jellegét. Persze közben eltűnt néhány olyan emblematikus épülete (a kellemes kerthelyiséget kínáló Balaton cukrászda, a legendás Hungária Söröző vagy a központi Húsbolt), amelynek a sétán már csak a hűlt helyét tudják megmutatni a szervezők. Szerencsére a Tizen1 Kávézó jóvoltából a résztvevőket kezükben egy bögre tea kíséri útjukon, melynek során a szervezők elmesélik a bal oldal közepéig még álló patinás házak történetét, megemlékeznek az átalakult házhelyekről, s végül a húszemeletes egyik lakásának ablakából a város ikonikus épületeit veszik szemügyre madártávlatból, miközben betekintést kapnak a társasház mindennapjaiba. 

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!