Fedezd fel Fonyódot és környékét!

kikapcsolódás VEB2023

Pattanj két kerékre vagy húzd fel a túracipődet és vedd a nyakadba Fonyódot és környékét! Ismerd meg velünk a déli part közkedvelt úticéljainak látnivalóit!

Villasor Fonyódon

 

Fonyódra már a 19. században is özönlöttek a balatoni nyaralók, és ez egyáltalán nem véletlen: aki egyszer már járt itt, később újra meg újra visszajön a lenyűgöző kilátásért és az itt fellelhető nyugalomért. Az 1860-as években, amikor a terület még Gróf Zichy Béla fennhatósága alá tartozott – innen származik egyébként a Bélatelep elnevezés is -, 29 villatelek került kialakításra, amelyekre kisebb (4-5 szobás) és nagyobb (akár 10 szobás) házak épültek. A tulajdonosok nagyrészt értelmiségiek és úri méltóságok voltak – az ország minden tájáról, de leginkább Kaposvárról, Budapestről és Pécsről. Orvosok, ügyvédek, képzőművészek töltötték itt szabadidejüket, még a pezsgőház alapító Törley-család is itt vásárolt telket. Ma Szinyei Merse Pál egykori nyaralóhelyét látogathatjuk meg – itt a Fonyód Múzeum működik -, de még eredeti állapotában találhatjuk a Törley-villát, a Fittler-villát és a Márffy-villát is. Érdemes egy teljes napot is rászánni egy kimerítő villasétára, mivel több, kisebb és alapvetően névtelen épület is található itt. Némelyik már romos állapotban, mégis őrzi a múlt történeteit. 

 

Kripta-villa, Fonyód

 

A fonyódi Kripta-villának meglehetősen izgalmas története van, amelynek főszereplője Abrudbányai-Rédinger Ödön és Magdus, akik soha nem lehettek egymáséi. Közös sorsuk az 1910-es években fonódott össze, ekkor találkozott a két fiatal szerelmes, akik el is jegyezték egymást. Sajnálatos módon Magdus három héttel az esküvő előtt elhunyt, amit a férfi nem tudott kiheverni. És habár újraházasodott, létrehozott egy emlékházat első nagy szerelmének, mégpedig Fonyódon, a Sipos-dombon. Ma Magdus és Ödön szobra mesél a történetről és ennél még sokkal többet is nyújt a hiedelmekben hívő szerelmeseknek: a legenda szerint azok a párok, akik Magdus és Ödön szobra fölött megfogják egymás kezét, örökre szerelmesek lesznek.

A villában egyébként jelenleg kávézó üzemel, ahonnan lenyűgöző panoráma nyílik a Balatonra és az északi part tanúhegyeire.

 

Cím: Fonyód, József u. 14

 

Balatonfenyvesi kisvasút

 

Fonyódtól néhány perces autóútra találhatjuk Balatonfenyvest, ahol áprilistól novemberig kisvasúton is utazhatunk. A kisvasút pályája eredetileg azért jött létre, hogy az 50-es években megkönnyítse a környéken az áruszállítást, néhány évtizeddel később viszont már turisztikai értéke lett jelentős. A jelenleg nyitott kocsikból álló kisvasút teljes menetideje körülbelül 40 perc és olyan településeket érint, mint Somogyszentpál és Csisztapuszta.

 

Cím: A kisvasút megállója a balatonfenyvesi kikötőtől 6 perc sétára található.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!