Fedezd fel Balatonakarattya környékét!

kikapcsolódás VEB2023

Pattanj két kerékre vagy húzd fel a túracipődet és vedd a nyakadba Balatonakarattyát és környékét! Ismerd meg velünk az északi part közkedvelt településének látnivalóit!

Magaspart, Kisfaludy-kilátó, Balatonakarattya

 

Az akarattyai magaspart, más néven a Kisfaludy sétány az egyik legszebb panorámával rendelkezik az északi parton. Sokszor hívják tengerlátópartnak is, mert a tenger végtelenségéhez hasonló látványt nyújt innen a Balaton. Tiszta időben, akár egészen Tihanyig is elláthatunk. A sétányon egy fából épített kilátó-terasz található, a Kisfaludy-kilátó, de gyakran látni a parton piknikező, tollasozó, fogócskázó embereket is. A sétány melletti parkban egy 400 éves Rákóczi-szilfa maradványát is megtalálhatjuk, amit régen Somogy és Veszprém vármegyék határfájának tartottak. Sajnos egy villámcsapásnak köszönhetően a fa elpusztult, de a 2000-es évek elején egy kis szilfát ültettek a helyére, ami jelenleg is ott növekszik, hogy méltó utódja lehessen elődjének.

 

Cím: A 71-es főút mentén található Rákóczi park mögött

 

Rákóczi Fák sétaútja, Balatonakarattya

 

2016-ban, Romhányban született meg az elképzelés, hogy azok a települések, akik rendelkeznek Rákóczi fával, minden évben rendezzenek egy országos találkozót. Ahol eddig találkozókra került sor, ott létrehoztak egy-egy ligetet, ahol a település fáit ültették el. Ehhez a sorhoz csatlakozott Balatonakarattya is, ahol 2019-ben hozták létre a hangulatos sétautat.

 

Cím: A 71-es főút mellett található Rákóczi parkban található, két összeérő kezet formáló Millenium szobortól balra fordulva

 

 

Soós-hegyi kilátó, Balatonkenese

 

Ha épp Balatonakarattyán strandolunk vagy kirándulunk és ráadásul még biciklivel is vagyunk, alig fél óra alatt eltekerhetünk a balatonkenesei Soós-hegyi kilátóhoz, ahonnan a Balaton keleti öblére nyílik páratlan kilátás. A kilátót Soós János költő emlékére építették és nem messze az építménytől egy vöröskőből épült szobrot is elhelyeztek, szintén az ő emlékének adózva. Ahogyan neve is mutatja a kilátó a Balaton partjától 75 méteres magasságban fekvő Soós-hegyen helyezkedik el, ami egy hatalmas löszfal, tele természeti különlegességekkel. A hegyre vezető úton találhatjuk többek között a Tátorján Tanösvényt is, amelynek segítségével az itt virágzó egyedi virágfajokkal ismerkedhetünk meg.

 

GPS koordináták: 46.9853 17.9797

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!