Fedezd fel Alsóörs nevezetességeit!

kikapcsolódás VEB2023

Pattanj két kerékre vagy húzd fel a túracipődet és vedd a nyakadba Alsóörsöt! Ismerd meg velünk az északi part közkedvelt településének látnivalóit!

Amfiteátrum

 

Bár úgy tűnhet, hogy a Csere-hegynél található alsóörsi amfiteátrum egy ókori római emlék a település szívében, ez messze jár az igazságtól. Errefelé ugyanis a kőbányászatnak jelentős szerepe volt és ennek emlékére készült el a lépcsőzetes elrendezésű szabadtéri színházi tér. Mivel ezen a területen az 1970-es évekig vörös homokkövet bányásztak, a lépcsők is ebből a kőzetből készültek. Az egykori kőbányát az elmúlt években kulturális színtérként ismerik a településre látogatók, ahol 500 néző fér el és koncertek, színházi előadások otthonául szolgál.

Júniustól októberig színes programkavalkád várja az AMFI névre keresztelt helyszín látogatóit.

 

AMFI: https://amfialsoors.hu/events

Cím: 8226 Alsóörs, Varázserdő u. 3.

 

Vöröskő tanösvény

 

A 850 méter hosszú tanösvény az amfiteátrum szomszédságában található és többek között a vörös homokkő kialakulásának történetéről, bányászatának érdekességeiről, és bányászdinasztiák múltjáról mesél. Geológiai, történelmi és kulturális információkkal lehetünk gazdagabbak, ha elolvassuk a rövid sétával bejárható ösvény mellett található információs táblákat.

 

Cím: Térképes alkalmazásban Vöröskő tanösvényként megtalálható

 

Somlyó-hegyi kilátó

 

Az alsóörsi református templomnál (Templom u.14.) levezető lépcsőn elindulva, a műúton forduljunk jobbra, majd az Alsóörs táblát elhagyva, 50-60 méterre találunk egy erdei utat, amin körülbelül 20 percet kényelmesen sétálva elérünk a Somlyó-hegyi kilátóig, ahonnan lélegzetelállító látvány tárul elénk. Láthatjuk innen Alsóörs városát és a Balaton keleti medencéjét is. A kilátóhoz vezető úton padokat és asztalokat is találunk, így, ha elfáradnánk vagy szívesen megennénk egy szendvicset a túra és a nézelődés előtt vagy után, itt azt is megtehetjük.

 

GPS koordináták: 46.9853 17.9797

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!