Fedezd fel a Bakony-Balaton régió téli arcát! - 4. rész

kikapcsolódás

Késő ősszel és télen csendesebb arcát mutatja a vidék. Ám ilyenkor is érdemes útra kelni, megismerni és talán kicsit más szemmel nézni Veszprém városát, a bakonyi és balatoni térséget. Titkos helyek, legendák, víz hajtotta szobrok, séta a levegőben, kalandozás a múltban - megannyi érdekesség vár a térségben. Kirándulási lehetőségeket ajánlunk az EKF-régióból öt részes sorozatunkban. Kalandozásunkat Veszprémben kezdtük, majd a megyeszékhelyhez közeli települések és a bakonyi vidékek közül jártunk be néhányat. Előző részünkben a Káli-medencébe és az ehhez közeli Észak-, valamint Nyugat-Balaton régióba invitáltunk, sorozatunk zárásaként a Balaton déli partjára hívunk.

Vonattal Nagybereken át

Balatonfenyvesre most elsősorban a vasút szerelmeseit, és a gyermekes családokat invitáljuk, de természetesen mindenkinek ajánljuk, hogy felüljön a kisvasútra. A Fekete István műveiből ismert Nagybereken halad át a Balatonfenyvesi Gazdasági Vasút vonala. A hideg időben kályhafűtéssel közlekedő vonat a Balatonfenyves-Imremajor-Csisztafürdő-Pálmajor-Somogyszentpál útvonalon közlekedik. Csisztafürdőn egyébként egész évben nyitva tartó csendes, kevésbé ismert gyógyfürdő működik. A gyerekeknek különleges élmény lehet a balatonfenyvesi Toboz játszótér is, mely egyedülálló formájú eszközökkel várja játszani, mozogni vágyó kicsiket. A Majorka - mely Hunyadi udvar néven is ismert - programokkal várja az arra járókat, a romkocsmában és kemencekertben pedig télen hétvégente, illetve a meghirdetett rendezvények idején a szomjas és éhes vándorok hódolhatnak a gasztronómiai örömeinek.

Pillantás a múltba és a túlpartra

Kellemes sétákat tehetünk a Balaton déli partján fekvő Fonyódon. A Várhegy északi lankáin kiépült bélatelepi villasor az 1800-as évek közepi-végi építészeti stílus őrzője, melynek közelében húzódik az idén teljesen megújult Szaplonczay-sétány. Ezen végigsétálva lenyűgöző panoráma tárul elénk az északi part felé nézve. A Várhegyi Széplátó és a Sipos-hegyi kilátó sajnos télen zárva tart, de mindkettő környékén túraútvonalak várják a kirándulókat.  Az egy kilométer hosszúságú Mocsári teknős tanösvény pedig az Ordacsehi-berek jellegzetességeibe, élővilágába enged bepillantást. Fonyód legrégebbi épülete a ma már több mint 200 éves Présház, ez és a Fácános palánkvár a város két jelentős műemléke.
Bár a Kripta-villa télen zárva tart, de elsétálhatunk az Örök szerelem házaként is emlegetett épület előtt. Történetét azonban most is érdekes felidézni: az 1900-as évek elején esett szerelembe Abrudbányai-Rédinger Ödön és Magdus, s el is jegyezték egymást. Ám Magdus egy betegség miatt három héttel az esküvő előtt elhuny. Halálát vőlegénye nem tudta kiheverni. Bár újraházasodott, de emlékezve Magdusra, a Sipos-dombon létrehozott egy emlékházat első nagy szerelmének. Itt, a nászágyban fekvő szerelmespár szobra idézi fel a hajdani tragikus, de örök szerelemről tanúskodó eseményt. A legenda szerint azok a párok, akik Magdus és Ödön szobra fölött megfogják egymás kezét, örökre szerelmesek lesznek.

Magaspart, művészettel

Somogy vármegye határán, a tó délkeleti csücskében fekszik Balatonvilágos. Ahol a Balaton kanyarodik, éppen ott van a Magaspart. A domboldalról lejjebb pillantva kék, zöld, vagy éppen haragosszürke színben pompázik a víz, netán ezüstös, vagy a lemenő nap fényében aranylik a Balaton, körbetekintve pedig a szavunk is eláll az elénk táruló panorámától. Nem is igazán lehet betelni a látvánnyal, de idővel azért induljunk útnak, hiszen számtalan érdekesség vár még ránk. A Magaspart sétányán végighaladva megnézhetjük a Millenniumi Szent Korona emlékművet. Közelében ívesedik a Szerelmesek hídja, melyet Sóhajok hidjaként is emlegetnek. Felirata szerint "Az itt fogant szerelem múlhatatlan", a mendemonda szerint a szerelmespárok, akik rajta átsétálnak, vagy lakatjukat ide teszik, örökké egymáséi lesznek szerelemben, boldogságban. Egy szakrális helyre is lelhetünk: a Boldogasszony Béke-Szeretet Emlékhelyre, egy forgó malom formájában. Egy kis pad is vár ránk, mely a leírás szerint "megnyugvást és pihenést nyújt a fáradt vándornak, hogy erővel töltekezve induljon tovább, világosságban fürödve, szeretetben töltekezve."

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!