Fedezd fel a Bakony-Balaton régió téli arcát! - 3. rész

kikapcsolódás

Késő ősszel és télen csendesebb arcát mutatja a vidék. Ám ilyenkor is érdemes útra kelni, megismerni és talán kicsit más szemmel nézni Veszprém városát, a bakonyi és balatoni térséget. Titkos helyek, legendák, víz hajtotta szobrok, séta a levegőben, kalandozás a múltban - megannyi érdekesség vár a térségben. Kirándulási lehetőségeket ajánlunk az EKF-régióból öt részes sorozatunkban. Kalandozásunkat Veszprémben kezdtük, majd a megyeszékhelyhez közeli települések, aztán a Bakony vidékét jártuk be. közül jártunk be néhányat. Most a Káli-medencébe és a közeli Észak-valamint Nyugat-Balaton térségébe invitálunk, elmerülve a művészetekben és barangolva a természetben, majd hamarosan a záró részben a Balaton déli partjára hívunk.

Szobrok a tájban

32 kilométer hosszan szeli át a tájat az Eger-víz patak a Balaton-felvidék és Dél-Bakony történelmi területein: erre vezetett egykor római hadiút, mentén várak, monostorok, tanúhegyek várják a kirándulókat. Volt idő, amikor e vidéken 39 vízimalmot is hajtott a patak. Ennek mentén, Nagyvázsonyról indul a HÍD Tájművészeti Ösvény.  Ha már a településen járunk, érdemes megtekinteni Csörgő Malom helytörténeti és ipartörténeti kiállítását és a nemrégiben teljesen felújított Kinizsi várat is. Ez egyébként a 11 művész alkotásait rejtő művészeti ösvény kiindulópontja. Az úton sorakozó alkotások és a környezet harmonikusan simulnak egymáshoz, egészítik ki egymást, egészen új értelmet adva a művészetnek és a túrázásnak.  Így felfedezésre, újraértelmezésre és belső utazásra is hív a HÍD Tájművészeti Ösvény szabadtéri tárlata Nagyvázsonytól Vigándpetenden és Kapolcson át Monostorapátiig. A várnál eredő patak forrását kerámiabékák lepik el, máshol a fémdrapéria vizes posztóvá válik, egykori zsilipek váltak hangzó szoborrá, megtapasztalhatjuk, hogy milyen érzés be-és elbújni egy felnagyított rovarszárny-kuckóba, vagy bolyongani egy nádlabirintusban. Kiszáradt vadalmafa kap új életet, patakvíz mozdítja a népmesei alakokat, hidakon kapolcsi történetek részesei lehetünk szinte személyesen átélve a múltat, máshol horgolt kézimunkák fonnak hidat múlt és jelen közé. Gondolkodásra ösztönöznek, érzelmeket mozgatnak meg az alkotások, s miközben a tájon át gyalogolsz, a művészetek, a természet és lelked egymásra találásában felejthetetlen élményekben lesz részed.

Tanösvény a kráterben

A Balaton északi partjához közel fekszik Zalahaláp, mely ugyancsak kellemes célpont lehet – s itt is belesimul a művészet a tájba. Különleges földtörténeti látványosságot fedezhetünk fel a Haláp-hegyi vulkanikus krátert és a körülötte lévő tanösvényt bejárva. A három kilométer hosszúságú Haláp Tanösvény két nehézségi szintű útvonalat is kínál, gyönyörű erdei környezetben, lenyűgöző panorámával. Az Ébredő Vulkán park szoborcsoportját is megszemlélheted, melynek egy részét Magyar Stonehenge-ként is emlegetik.

Kalandozás a régi időkben

Dörgicsén vszázadok nyomába eredhetünk természetjárás közben. Három Árpád-kori templommal is büszkélkedhet a falu - de ezek közül egy biztosan azoknak is meglepetés lesz, akik már jártak e vidéken, ugyanis a falu határához közeli Kisdörgicsei templomot nyáron felújították, így ősrégi – új formájában várja a látogatókat. A faluközpont környékén áll a Szent Péter templomrom, melyet egy már meglévő, római kori szent hely alapjaira és köveiből emelték a honfoglalás után. A Boldogasszony templomrom pedig a 13. század óta magasodik, a mai kor embere pedig meg is pihenhet a körülötte fekvő tisztáson kialakított sütögetőhelyen. És még mindig van felfedezni való a faluban: a kisdörgicsei templom és a Levendárium, azaz a Dörgicsei Levendula Major közötti Kűvölgy erdei túrára csábít. A terület közepén, a sziklamászók kedvelt helye a 10-15 méter magas és 30 méter széles sziklafal. Ha már e vidéken jársz, a Halom-hegyi Kossuth-kilátó is kihagyhatatlan.

Elmerülés a múltban, fürdőzés télen

A Balaton nyugati csücskében járva mindenképpen álljunk meg a balatongyöröki Szépkilátónál, ahonnan páratlan panoráma tárul a szemünk elé. "Sohasem felejtem ezt azt a pillanatot, amikor ezt a tündérországot megláttam. Megálltam, mintha a lábam gyökeret vert volna" áll itt egy táblán Eötvös Károly: Utazás a Balaton körül című írásának egy gondolata , melyhez hasonlót érezhetünk mi is. Ha már itt vagyunk, lesétálhatunk a néhány tíz méterre lévő Római forráshoz, a Szépkilátótól induló túraútvonalon pedig eljuthatunk a Batsányi-kilátóhoz, ahonnan ugyancsak gyönyörű kilátás nyílik a Balaton-felvidék egyik legszebb részére. A Keszthelyi-hegység megannyi könnyebb vagy nehezebb túraútvonala, s rengeteg kilátója is várja a túrázókat akár késő ősszel, télen is. Keszthely is kihagyhatatlan: a Balatoni Múzeum és a messze földön híres Helikon Kastélymúzeum (Festetics-kastély) és hozzá tartozó Vadászati Múzeum bejárása több napos program is lehet. Hideg időben különlegesen szép látványt nyújt a gőzölgő hévízi gyógytó, még különlegesebb, ha te ringatózol a meleg vízben. Azt azonban javasoljuk, hogy ha már a fürdővárosban vagy, hagyj időt a település felfedezésére is. Akár gyalogosan, akár bringára pattanva, hiszen a város számos pontján lehet bringát kölcsönözni, melyet a településen belül használhatsz és a HEBI bármelyik dokkolójában lerakhatsz. A tavat körülölelő véderdő ősszel is ámulatba ejt, a két és fél kilométeres Tavirózsa tanösvény és 15 méter magasan haladó lombkorona sétány is kihagyhatatlan élmény. Az egregyi városrész nevezetessége az Árpád-kori templom, melynek környéke a felfedezésre érdemes szőlőhegy, benne a számos kis borozó. 

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!