Fedezd fel a Bakony-Balaton régió téli arcát! - 2. rész

kikapcsolódás

Késő ősszel és télen csendesebb arcát mutatja a vidék. Ám ilyenkor is érdemes útra kelni, megismerni és talán kicsit más szemmel nézni Veszprém városát, a bakonyi és balatoni térséget. Titkos helyek, legendák, víz hajtotta szobrok, séta a levegőben, kalandozás a múltban - megannyi érdekesség vár a térségben. Kirándulási lehetőségeket ajánlunk az EKF-régióból öt részes sorozatunkban. Kalandozásunkat Veszprémben kezdtük, majd a megyeszékhelyhez közeli települések közül jártunk be néhányat. Most Bakonybéli vidékekre viszünk, ahol a természet szépségének megélése mellett magunkban is elmélyedhetünk, majd a Káli-medencébe és az Észak-valamint Nyugat-Balaton térségébe, végül a Balaton déli partjára hívunk.

Könyvvel az erdőben

Ajkát még ma is iparvárosként emlegetik olykor, pedig a Bakony délnyugati lejtőjén fekvő város színes és izgalmas látványosságokat rejt.  Itt található a világ első Kriptongyára, a város jelentős szellemi és kulturális öröksége, mely felújítása és átalakítása után KriponItt néven ma már kortárs nemzetközi képzőművészeti eseményeknek és közösségi rendezvényeknek ad otthont. A városlakók egyik kedvenc zöldterülete - s valószínűleg a városba látogatóknak is az lesz - a Kaszinó park, ahol felfedezhetjük a park fái közt megbúvó városismereti tanösvényt, s követhetjük azt az óriást, akinek a legenda szerint köszönhető a város keletkezése.
Az Ásvány-, Kőzet- és Őslénytárban a Föld minden részéről láthatók ismert ásványok, valamint a településről elnevezett ajkait nevű, a krétakorban keletkezett borostyán is. A Bányászati Múzeum, hazánk első szabadtéri technikatörténeti emlékmúzeuma is érdekes látványosság. Ez a Csinger-völgyben található, amely még egy egyedülálló lehetőséget rejt.
Túraútvonalak kereszteződésében, a Csinger-völgy melletti parkerdőben találkozik a természet és az irodalom: egy erdei olvasókabin vár.  Az 5 méter magas, 1,5 méter széles és 6 méter hosszú kabin ráadásul bivakszállással van kombinálva. Az olvasókabin hatalmas ablaka tökéletesen alkalmas arra, hogy az idelátogatók egy könyvvel letelepedjenek és a napnyugtával megsütött domboldalra nyíló panorámában élvezhessék az olvasás élményét.

Lelkünkhöz szól

A Bakony keleti kapujában fekvő Jásd a hívőket és a természetjárókat is hívogatja. „Jásdiak a bodzások” - e szólás nyomába is eredhetünk, ha ellátogatunk a Bodzaházba, melyben megismerhetjük, hányféleképpen használható fel ez a növény és milyen régi és szoros kapcsolatban van a jásdiakkal. Helytörténeti ismereteinket bővíthetjük a Faluházban is, az itteni kiállítás része a helyi és környéki szlovák közösség bemutatása is.
"Jásd a lélek energiája!" is a település szlogenje szerint. A jásdi Szent-kút hazánk legősibb - okmányok szerint 600 évnél is régebbi - kegyhelye, az itt álló közel 190 éves kápolna freskóján Jásd körpanorámája látható. A szentkúti kápolna külön érdekessége az öltöztethető Mária-szobor, melynek több rend ruhája van, s egy közelmúltbeli pályázat eredményeképpen bővült is "ruhatára". A Bodzaháztól indulva - a modern technikát is bevetve, okostelefonnal leolvasható NFC-címkékből számos érdekes információhoz jutva - testi-lelki feltöltődést átélve végigjárhatjuk a 16 helyszínt érintő Feszületek és szakrális emlékhelyek útját, s elmélyülhetünk a hitben a bencés kolostor romjaira épült katolikus templomban is. Ebben egy igazi ritkaság: vászonra festett keresztút is látható. A településen egykor kilenc vízimalom működött, ezek közül egy áll ma is. A Malmi-pataknál találhatjuk meg a fölülcsapós Poós-malmot, mely előre egyeztettet időpontban látogatható, s ilyen alkalmakkor még ma is forog a malomkerék. Az avar sánc, a több mint százéves présházak, löszfalakba vájt pincék, a Szent Borbála pihenőpark és a falu múltjára emlékeztető Bányász emlékhely, a számos kőzetfélét rejtő Nagy-Kőbánya is a falu nevezetességei közé tartozik. A felfedezésre érdemes Gaja-völgyben szép túrát tehetünk, itt több forrás is ered. Jásd egyébként a Mária-út zarándokútvonal és az Országos Kék Túra része is. A Bakonynána-Jásd-Tés szakaszt, ahol a Római-fürdő kirándulóhely is található, többször a tíz legszebb útszakasz közé választották.

Jásd

Elmélyülve – a Csendhegyek útján a Bakonytól a Balaton-felvidékig

Ilyenkor, advent idején is nagy szükségünk van a csendre, a magunkba pillantásra. Ezt is nyújtja Csendhegyek útja, a magyarországi Via Calvaria, a befele fordulás, az elmélyülés és az elcsendesedés túrája. Az észak-dunántúli túraútvonal 14, többségében német gyökerű település Kálvária-építményeit köti össze egymással. A Via Calvarián gyönyörű pannon tájakon, a Bakonyban és a Balaton-felvidék dombjain haladhatunk egyik kálváriától a másikig, útközben pedig elcsendesedésre alkalmas, lélekemelő helyeken („csendhegyeken”) időzhetünk el. Mielőtt útra kelnénk, a Via Calvaria oldalán részletesen is megismerhetjük az egyes helyszíneket és az ajánlott útvonalat.
Az autóval nem, csak gyalog, netán biciklivel vagy lóháton idéntől bejárható útvonalak megtervezése Futó János, a Zirci Természettudományi Múzeum egykori igazgatójának és geológusnak a nevéhez kötődik, aki külön figyelmet szentelt arra, hogy a szakaszok ne érintsék a Kéktúrát, a Jakab-utat és Mária-utat csak néhol keresztezzék, tehát egy teljesen új útvonalat hozzon létre, amely a különleges természeti jelenségeket érinti. A Bakonybéli Kálváriától Zircig vezet az első szakasz, majd innen Jásdra érhetünk, a harmadik szakaszt Magyarpolány és Városlőd, a negyediket Gyulafirátót-Olaszfalu között tehetjük meg, majd a Szentjakabfa-Barnag útvonalon zárjuk a talán testi kihívást, de erősödést biztosan, megannyi természeti szépséget, csodás panorámát és lelki elmélyülést, megújulást adó utat.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!