Fedezd fel a Bakony-Balaton régió téli arcát! - 1. rész

kikapcsolódás

Késő ősszel és télen csendesebb arcát mutatja a vidék. Ám ilyenkor is érdemes útra kelni, megismerni és talán kicsit más szemmel nézni Veszprém városát, a bakonyi és balatoni térséget. Titkos helyek, legendák, víz hajtotta szobrok, séta a levegőben, kalandozás a múltban – itt megannyi érdekesség vár! Négy részes cikksorozatunkban olyan kirándulási lehetőségeket ajánlunk, amelyek egytől egyig az EKF-régióban találhatóak és a hidegebb napokon is izgalmas kikapcsolódást nyújtanak. Kezdjük is barangolásunkat Veszprémben!

Kétszázmillió évvel ezelőtt létrejött barlangtól, a modern művészetig

Balatonfüred télen ugyan csendesebb arcát mutatja, de ilyenkor is számtalan kikapcsolódási lehetőséggel várja a Balaton-parton kikapcsolódni vágyókat. Besétálhatunk például Jókai Mór egykori villájába, megcsodálhatjuk az elmúlt évszázadok építészeti stílusait megőrző épületeket, és a kortárs művészettel is ismerkedhetünk, ugyanis a Vaszary Galériában január elejéig Maurer Dóra, a magyarországi neoavantgárd generáció kiemelkedő alkotójának tárlata látható.

Akik bátrabbak és a hűvösebb időben is a természetjárást választják, azoknak kiváló úticél a Koloska-völgy. A Koloska-völgy túraútvonala könnyen bejárható akár nordic walking botos sétával is, hiszen egy ilyen útvonal is végighalad a területen. Útközben találkozhatunk a híres öreg hárssal, amelyet Hamvas Béla is méltatott. "Ez a néma küzdelem, amit egyedül küzdött százötven évig itt, kedvezőtlen hegyoldalon, rohamos esők, marcangoló szél, lezuhanó kövek között, óriási tömbök alatt egy szűk völgytorokban. Meg kellett magát feszítenie, elvesztette minden formáját, meg kellett alkudnia, nem volt szabad könyörületet ismernie, pillanatra sem, kegyetlen nyugalommal, előrelátással, kitartással és kitartással tudott csak szüntelenül nőni, s ma, mikor már győzött, harcán már túl van ráncosan, megviselve, megnyomorítva tud ilyen egészséggel nevetni és nevetni. Mit tudnak még neki mondani az életről ezek után, amin ő nem nevet? Mivel fenyegethetik még? Mitől félhet még? Történhetik még vele valami, aminél rettenetesebbet nem győzött le és nem élt át? Mi az, meghalni? Mi az, félni a haláltól? Már nem fél. Soha, egy pillanatig sem volt boldog, de nevet azon, aki ezért sajnálja…”

Balatonfüreden járva érdemes még felkeresni a Lóczy-barlang Látogatóközpontot is: a különleges természeti látványosság szakvezetéssel látogatható. A látványos mészkőrétegekről is nevezetes képződmény megismerése után tanösvényen és turistaúton haladva a Jókai-kilátóról csodálhatjuk meg a vidéket.

Virtuális túra a rómaiakkal, út a Sárkánykörön

Ha újra átélnéd a római kor mindennapjait, akkor irány Balácapuszta, ahol számos felbecsülhetetlen értékű leletet találtak a régészek. A terület ma már múzeumként működik: a villagazdaság megmaradt épületei értékes leletekkel, fűszer és gyógynövénykerttel, antik hatású napórával idézi meg a római kort. A központi lakóépület és a különböző gazdasági épületek egykoron közel 55 hektárnyi területen helyezkedtek el, ebből jelenleg közel két hektár látogatható. A kiállítóhely ugyan most zárva tart, hiszen áprilistól-októberig várja a látogatókat, de virtuálisan teljesen bejárható.

Nemesvásmoson legendák is életre kelnek. Például a műemlék Vámosi Betyárcsárdánál, mely a híres bakonyi betyár Savanyú Jóska idején élte virágkorát. A csárdában több magyar filmet forgattak: többek között a Tenkes kapitányát és A koppányi aga testamentumát.

A település honlapján túrajavaslatokat is kapunk, részletes, alkalmazásokra letölthető térképpel: így például több más útvonal mellett bejárhatod a Sárkánykört és a Kőtenger túrát is vagy végighaladhatsz a Nemes Értékek Útja Kincskereső Túraútvonalon: a letölthető Nemesvámosi Betyárok Titkos Naplója egy történeten keresztül vezet utadon.

Mesés sétára is indulhatunk

A megyeszékhelytől negyedórányi autóútra találjuk Felsőörsöt, amely edzett és nem didergős bringásoknak akár télen is elérhető a Veszprémből Alsóörsig tartó kerékpárút egy részét megtéve. 

Itt érdemes meglátogatni többek között az Árpád-kori templomot, melyben az ország harmadik legrégebbi orgonája található. A román stílusú épület egyik érdekessége, hogy a településen hajdan kitermelt permi vörös homokkő alkotja jelentős részét. A Batthyány-kultuszhoz hűen a templom Batthyány-zarándokhely, s egyik mellékhajójának oltárán a "szegények orvosaként" ismert boldog Batthyány-Strattmann László herceg képe és ereklyéje látható. A templomhoz tartozó egykori gazdasághoz tartozik a barokk stílusú prépostsági kúria, az 1700-as években épült majorsági terményraktár, a vincellérház és egy borospince is.

A gyerekek számára nagy élmény lehet a Felsőörsi Meseösvény. Az öt állomásos séta során a résztvevők a település honlapjáról letölthető Útlevél segítségével találhatják meg a meseládákat, melyekben érdekességeket találhatnak a település értékeiről. 

Érdemes az erdő felé is venni az irányt: a Forrás-hegyi tanösvény földtani képződmények sokaságát fedezhetjük fel, többek között olyan őslenyomatokat is, melyek az egykori Tethys-ősóceán sekély medencéjében lerakódott őslények maradványaiból épültek fel.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!