Ezen a hétvégén Veszprémbe csábít a Kávéházak Éjszakája

Kultúra Kormos H. Barbara / Fotó: Unsplash

„Dobj be egy feketét és kóstolj bele a kultúrába Veszprém legnépszerűbb helyszínein!” – szól az összművészeti kulturális fesztivál szlogenje, amely a tavalyi hagyományt folytatva idén Veszprémbe is ellátogat az Ülj Közelebb Produkció és a VEB2023 EKF jóvoltából. 3 nap, több mint 30 program és 13 helyszín – mutatjuk, hogy merre érdemes indulnotok és mit válasszatok a kínálatból!

EGY POHÁR LATTE – ...akár az előadás alatt!

Ha színházi élményre vágytok és az irodalom sem áll távol tőletek, akkor irány a KUNSZT! és a Csend-Törékeny-Üres című felolvasószínház előadása (10.20. 19:00), amely Adyt és Pilinszkyt állítja párhuzamba Udvaros Dorottya és Seres Tamás közreműködésével.

 

Az Incognito-ban Szerb Antal gondolatait (Csak a nők hiányoznak) Taba Dorottya Lucia és Szelle Dávid tolmácsolják majd (10.21. 20:00), a Nem tiltakozom és nem menekülök című előadás (10.22. 19:00) pedig Hamvas Béla útkeresését mutatja be Szervét Tibor előadásában.

 

A Fricskában a Sédparti mesekocsma (10.20. 19:00) a mesék világába kalauzolja a felnőtteket. A népmeséket Bukovics János, Szabad-Klitsie Boglárka és Pintér Zsolt adják elő: az egész műsor a spontaneitásra épül, így a közönség összetételére és hangulatára reflektál a mesemondás eszközeinek segítségével.

 

Ugyanitt Dragomán György és Szabó T. Anna közös estjükön (10.22. 16:30) csaknem harminc könyvvel a hátuk mögött beszélgetnek munkásságukról és közös élményeikről, sokszor műhelytitkokat is megosztva. Sőt, a páros az előadás előtt a Historia Hangvillában is feltűnik majd, ahol egy közös dedikálás során (10.22. 15:00) kedvenc könyveiteket is aláírathatjátok velük, sőt két napig kedvezményes könyvvásár is vár a könyvhét legújabb sikerkönyveiből (10.21-22. 14:00-19:00).

 

Sütő András önálló József Attila estje során (10.21. 19:00) a Fricska szeparéban egy különleges utazásban vehettek részt a költő lelkében, melynek során rengeteg ismerős vers hangzik majd el a színművész előadásában.

DUPLA ESPRESSO – ...hogy felpörögj a buli előtt!

Az irodalom a zenével kombinálva is fókuszba kerül a fesztivál során. A Wine & Vinyl Bar & Store

Vers és bakelit: Szeress! című előadásán (10.21.18:00) a legszebb szerelmes versek öltenek testet egy kétszólamú irodalmi udvarlós formájában Taba Dorottya Lucia és Szelle Dávid segítségével. Az előadás után DJ-k pörgetik majd a lemezeket és indul a Kávéházak Éjszakája After (10.21. 20:00). Akkor sem kell aggódnotok, ha pénteken nem értek rá, mert a Wine & Vinyl duplázni fog és ugyanezeket az eseményeket másnap, azaz október 22-én is megismétli majd.

 

A programok során zenéből és buliból sem lesz hiány: a Maricában a Latin trió igazi kolumbiai hangulatot varázsol Franczia Danival (10.21. 20:00), másnap délelőtt pedig a Monokliban beülhettek Nagy Gergő akusztikus önálló koncertjére (10.22. 10:00).

 

A Papírkutyában – ahogy a szervezők is ígérik – most már tényleg (!) fellép Saiid és Q-Cee (10.22. 21:00), hiszen tavaly egészségügyi okok miatt elmaradt a koncertjük. A magyar hip-hop és underground ikonikus alakjai garantáltan jó hangulat ígérnek az estére.

EGY CSÉSZE CORTADO – ...hogy utat nyerjen a kreativitás!

A KUNSZT! kerámia workshopján (10.22. 14:30) akár a saját bögréteket is elkészíthetitek, amit 4 méretből és 4 féle mintázatból választhattok ki. A Gullipán segít majd a festésben, az elkészült műveket magukkal viszik, bemázolják és kiégetik és két héttel a workshop után át is vehetitek a kész termékeket. Ugye hogy nem nagy kunszt? Próbáljátok ki ti is!

 

A Tizen1-ben pedig tényleg a kávéé lesz a főszerep: a kóstoló (10.22. 11:00) során igazi specialty finomságokkal ismerkedhettek meg.

EGY BÖGRE HABOS KAKAÓ – A szervezők a legkisebbekre is gondoltak!

A kávéházi élmény nem csak a felnőtteknek jár: rengeteg családi és kifejezetten gyerekeknek szóló program közül választhattok. A Csacskában reggel (10.22. 9:30) anyát lephetitek meg egy apa-gyerek sütés során, ahol hamisítatlan svéd péksütiket készíthettek majd, délután (10.22. 16:30) pedig anya és a gyerekek lesznek soron, hogy apát különleges kekszekkel lephessék meg, miután felébredt a délutáni csendes pihenőből.

 

Ha szombat délután (10.22. 15:00) betértek a Fügébe, húzhattok pár cetlit és a rajta szereplő szavak felhasználásával írhattok egy mesét. A legjobbak nyereményben is részesülnek, és annyit elárulhatunk, hogy biztosan édes lesz a győzelem! Este pedig (10.22. 20:00) A Bence kalandjai című zenés előadást nézhetitek meg, melynek során Jobbágy Bence gitáros-dalszerző a zenét, az irodalmat és a verseket ötvözi.

 

A KOKO-ban kétszer is lesz marcipánkészítő workshop (10.22 11:00 és 15:00), amely főképp a 3 és 12 év közötti gyerekeket várja, akik a bemutató végén az elkészült alkotásokat akár el is fogyaszthatják majd!

 

A Mákmoiselle pedig kekszsütéssel és családi versírással  (10.22. 11:00) készül a családoknak: a legszebb rímeket finom keksszel jutalmazzák, amit akár haza is vihettek magatokkal!

CAPPUCCINO PAPÍRPOHÁRBAN – Kérd elvitelre és ismerd meg a kávéházak történetét!

A Kávéházak egykor és ma című tematikus városi séta (10.22. 15:00-17:00)  az Óváros térről indul Ferenczik Brigitta vezetésével és közel 1,5-2 óra alatt mutatja be, hogy hova ültek be a 19. században a veszprémiek kávézni, melyek a leghangulatosabb helyek napjainkban és hogy hol volt a város „elit” kávéháza.

A programok egy része regisztrációhoz kötött, illetve a helyszínek befogadóképessége miatt érdemes időben érkeznetek, mert a helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!