Emlékgép - Új helytörténeti kiállítás nyílik a Laczkó Dezső Múzeumban

Kultúra

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében megvalósuló Emlékgép című helytörténeti kiállítás a Laczkó Dezső Múzeum elmúlt 150 évet felölelő gyűjtőmunkáján alapszik, melynek köszönhetően Veszprém gazdag történeti és művészeti múltjának emlékeiből most először egy átfogó, a város teljes történetét bemutató kiállítás jöhetett létre.

Az Emlékgép című kiállítás Veszprém városának tárgyait és történeteit rendezi az idő mentén. Beszélünk majd régészeti, a leleteken keresztül történeti időről, valamint a város valódi emlékezetéről, közösségi idejéről, egyének, hősök példáin keresztül a személyes időről.

De mi is az az “EMLÉKGÉP”? Az „EMLÉKGÉP” szó Várady Zsolt programozónak, az egykori (szépemlékű, „múzeumi darabbá” lett) iWiW közösségi portál létrehozójának találmánya volt. 

„Az emlékek között kapcsolódási pontokat kereshetünk, ezek hálózata felrajzolható. A kapcsolódási pont például, hogy ugyanakkor vagy ugyanott, vagy pont ezért, illetve pont emiatt történt. Az emlékek pl. időben, térben, az emlék típusában, a beírók közös emlékei által kapcsolódhatnak egymáshoz. Ezen kívül még egy speciális módon is. Ha olvasunk egy emléket, akkor saját emlék is eszünkbe juthat: Erről az jut eszembe, hogy... Az adott emlék oldaláról leírt emlék az előző emlékhez kapcsolódik, tovább bővítve az emlékek között fennálló kapcsolati hálózatot [...] az, hogy emlékezünk-e egy korábbi eseményre, legalább annyira függ a jelen történéseitől, mint a múlt eseményeitől. Cél, egy olyan rendszer létrehozása, amely elősegíti azt, hogy a múlt eseményeire visszaemlékezzünk és ezt megosszuk másokkal. Ez az emlékgép.”

A Laczkó Dezső Múzeum célja , hogy a kiállított tárgyak összekapcsoljanak, egymást kölcsönösen kiegészítsék, történetiségük miatt láncolatot alkossanak. A kiállítást mindazok számára ajánlják, akik megélték a város történelmét, azoknak, akiket egy egy kiállított tárgy látványa nosztalgikus érzésekkel tölt el, és azoknak, akiket felmenőik meséi a “régi időkről” hajtanak Veszprém megismerése felé.

A kiállítás ünnepélyes megnyitójára február 29-én délután 4 órakor kerül sor. Az esemény regisztrációhoz kötött. 

A megnyitó napján a kiállítás 18 és 19 óra között ingyenesen körbejárható lesz, 17:30-tól pedig ingyenes tárlatvezetésen is megismerhetjük a Veszprém történetéről mesélő tárgyakat.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!