Élő folklór, magyar hagyományok, világzene, közös tánc - Veszprém Folk

Kultúra

Egyszerre hagyományos, innovatív és interaktív a szeptember 15-én induló Veszprém Folk, mely a magyar hagyományokat ötvözi világzenei vonulattal.

A népzene és néptánc szerelmeseinek éppúgy különleges lesz a Veszprém Folk, mint azoknak, akik még csak most ismerkednek a folklórral.  A három napos rendezvényt átjárja az élő népművészet, a hagyományőrzés és a tiszta forrás gazdagsága.

A pénteki kezdőnapot koncertekkel indítjuk: Veszprém vármegye fiatal népdalénekesei és hangszeres zenészei lépnek fel, akik őrzik a Balaton-felvidéki népzenei kincseit, de más tájegységek dalait is előadják. Világzenét hallhatunk Csoóri Sándor és az Ötödik Évszak zenekar jóvoltából, majd a populárisabb vonalat képviselő, a népzenét poppal, rockkal, bluessal, jazzel színesítő Góbé zenekar kíséretével táncházzal folytatódik az este. A napot a Csík zenekar koncertje, majd moldvai csángó táncház zárja.

A szombat leginkább a családok napja lesz, ekkor sok gyerekprogramra is várjuk a közönséget. Délelőtt Paár Julcsi és zenekara mutatja be Rókatánc című műsorát, majd déltől kora estig Veszprém vármegye gyermek, ifjúsági és felnőtt táncegyüttesei mutatkoznak be.  

"Nem csak színpadi bemutatóval lépnek fel, velük együtt az érdeklődök is táncra perdülhetnek a népzenei dallamokra, hiszen mindegyik előadás táncházzal zárul” - árulta el Vastag Richárd a Népművészet Ifjú Mestere, néptáncpedagógus, a Veszprém Folk főszervezője. 

Az esti órákban Korpás Éva világzenei koncertjét követően a vármegyei táncegyüttesek mezőségi táncházra várják a táncos lábúakat Kalász Máté és bandája kíséretével, majd a jelenlevők belekóstolhatnak az Így tedd rá! táncos gyermekoktatási programba. Este a székelyföldi Háromszék Táncegyüttes Hazától hazáig című műsora elevenedik meg, a társulat először mutatja ezt a táncos előadást Magyarországon.

A napot Szalóki Ági koncertje szakrális és népzenei műsora és táncház zárja. Még egy kuriózum is kiegészíti a rendezvényt: a fesztivált megelőző napokon a helyijáratok Folkbusszá változnak, így az utazók is hallhatják a zenészeket és népdalénekeseket.

"Az autentikus népzenétől a világzenéig megmutatkozik a Kárpát-medence folklórkincse, sok kiváló előadója. A lokális értékeket is őrizve és bemutatva a Veszprém vármegyei élő népművészet közösségei is aktívan részt vesznek a rendezvényen. A legfontosabb cél, hogy ne csak egy programot hozzunk létre, hanem együtt, közösen éljük át a folklór gazdagságát, megélésének szépségeit, hirdessük a népművészet értékeit, továbbadásának fontosságát mutassuk be"– vallja Vastag Richárd.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!