Elmerülés a betűk tavában – Balaton az irodalomban – 3. rész

Kultúra

A Balaton nem csak csodás természeti képződményünk és megannyi élmény helyszíne, hanem tudományos művek fókusza, novellák, regények ihletője. Amilyen gazdag élővilága és látványa, annyira sokszínű a tóval kapcsolatos irodalom is. Olvassunk a Balatonról!

Varázslatos vidék, mesebeli történetek, mondák a Balatonról

Lipták Gábor: Aranyhíd

 

"Ezt a varázslatos tájat az emberi képzelet óriások, tündérek, boszorkányok, varázslók, lidércek és ördögök lakhelyének festi le, ahol csodálatos, mitikus történetek teremnek. A furcsa formájú kövek, sziklák, dombok és hegyek, az egykori lápi világ, az ősmocsár, a gyógyvíz megannyi ihletadó, különleges meseforrás. A történelmi események szintén otthagyták a nyomukat a tájon. Regék, elbeszélések őrzik az ősi hitvilág és a keresztény hit harcát, a vészterhes török időket, Kinizsi Pál esetét a malomkővel, a betyárvilágot, a '48-as huszárok hőstetteit vagy a reformkor kulturális hatásait."- mutatja be az először 1961-ben, tavaly újra megjelent Aranyhíd- Balatoni mesék, mondák, történetek című kötetet a kiadó. Lipták Gábor, az élete nagy részében Balatonfüreden élt újságíró, kultúrtörténész a magyar tájakhoz és történelmi emlékekhez fűződő rege- és mondafeldolgozásaival egy régi műfajt keltett új életre: „Munkám célja nem a halott történelmi anyag feltámasztása, hanem múltunk eleven hagyományainak olvasmányos, érdekes formában történő megírása és népszerűsítése. Olvasóimat honismeretre, műemlékeink megbecsülésére, az ország szép tájainak megkedvelésére, a jó értelemben vett hazaszeretetre szeretném buzdítani” – vallotta az író.

 

Lipták Gábor: Ezüsthíd

 

Az Aranyhíd után itt a folytatás, az 1977-ben napvilágot látott Ezüshíd is, melynek fülszövege így szól: "Az ezüsthíd akár az aranyhíd, a Balaton fénytüneménye. Aki látta, soha nem feledheti sem egyiket, sem másikat. Mindkettő évezredek óta kíséri a tópart lakóinak életét, tanúja a történelem eseményeinek.

Ezért adta az író a nagysikerű Aranyhíd után most ezt a címet kötetének. Annál is inkább, mert ez a könyv is a Balaton környék regés-mondás elemeit felhasználó elbeszéléseit gyűjti egybe. A tóparti tájakhoz fűződő történetekkel még inkább megszeretteti e vidék természeti, történelmi, irodalmi emlékeit. Megismerjük a múlt századi Füred eleven életét, politikai, művészeti problémáit, a Balaton vidéki iparosság, szegény jobbágy- és halásznép mindennapjait, de visszatekinthetünk a régebbi múltba is, egészen a török időkig követhetjük a vidék hagyományait."
Az Aranyhíd és az Ezüshíd gyerekeknek és felnőtteknek is izgalmas olvasmány, ha szeretnek elmélyedni történelemben és kalandos történetekben.

Balaton - a legkisebbeknek is

Bartos Erika: Brunó a Balatonon

 

Bartos Erika neve nem cseng ismeretlenül a kisgyermekes szülőknek. A Bogyó és Babóca sorozat írója és rajzolója munkásságát számos hazai és nemzetközi díjjal ismerték el.   Az írónő régiónkba is elviszi Brunót s elkalauzolja a gyerekeket.

„Tudod-e, hogy milyen mély a Balaton? Ismered-e a tihanyi visszhang vagy a tó keletkezésének legendáját? Jártál-e már a nagyvázsonyi várban, a balatonfüredi Lóczy-barlangban, a Veszprémi Állatkertben, az örvényesi vízimalomban, bicikliztél-e a sajkodi öbölben?” E kérdésekkel Balaton-felvidéki kalandozásokra csábít a Brunó a Balatonon triológia első kötete.

A második kötet a déli partot mutatja be hiszen itt is sok felfedezni való vár mindenkit. „Tudod-e, hogy hány éves a Balaton? Jártál-e már a Siófoki Víztoronyban, a balatonboglári Gömbkilátón vagy Kereki várában? Utaztál-e már a balatonfenyvesi kisvasúton? Láttad-e már a Kőröshegyi völgyhidat, és ismered-e a zamárdi Szamárkő legendáját?” - ezek is mind útnak indító kérdések.

„Jártál-e már a keszthelyi Festetics-kastélyban, a sümegi lovasjátékokon, vagy Szigliget várában? Csónakoztál-e már a tapolcai tavasbarlangban? Láttad-e már a Kis-Balaton szépséges vidékét? Ismered-e a badacsonyi Rózsakő, a Szent György-hegyi sárkány, vagy a hévízi ördög legendáját?” - teszi fel a kérdés, egyben invitálja a gyerekeket, családokat a Nyugati karéjba a Brunó a Balatonon 3. részében.

Az építészmérnök végzettségű meseíró triológiájában egy kedves történet és részletgazdag rajzok segítségével kalauzolja végig óvodáskorú olvasóit a magyar tenger nevezetes helyszínein.

 

Vadadi Adrienn: Kicsimackó a Balatonnál

 

A szerző igazán közel áll a gyermekhez, hiszen amellett, hogy óvónő, két gyermekes édesanya is. Több mint tíz éve jelent meg első kötete, melyet sorra követett többi gyermekkönyve.
Kicsimackó a Balatonnál című mesekönyvében mindaz benne van, amiért a mackók és a gyerekek kedvence a Balaton. "Kicsimackó már alig várja a nyarat, hiszen mamamackóval és papamackóval a Balatonra mennek nyaralni! Igaz, ő még nem tud úszni, de hamar megtanul, segítenek neki új barátja, Béka és Vidra. A pancsolás mellett pedig jut idő lángosevésre, tűzön sütögetésre és persze hajókázásra is. Ha pedig esik az eső vagy kitör a vihar, akkor lehet rajzolgatni vagy kártyázni, esetleg pocsolyában kishajót úsztatni. Ráérősen, nyugodtan."

 

Csapody Kinga: Utazik a család - Irány a Balaton!

 

"Messze vagyunk még? Mikor érünk már oda?" - ki ne hallotta volna ezeket a kérdéseket az autóban, amikor a család hosszabb útra indult?

Szalma Edit egy bájos, kissé szeleburdi családot álmodott meg, majd rajzolt meg. A három gyereket, szüleiket és állataikat ezúttal a Balaton régióba kísérhetjük el Csapody Kinga meséivel. Kalandjaikat olvasva mi is bebarangolhatjuk a déli és az északi partot, egy csomó ötletet merítve, hogy miket lehet felfedezni, megmászni, megnézni és kipróbálni.”

 

Nyulász Péter: Helka-triológia

 

Nyulász Péter a kortárs gyermekirodalom nagyjai közé tartozik. Helka-trilógiájának alapja egy balatoni legenda. Az első kötet - Helka - A Burok-völgy árnyai elnyerte az Év Gyermekkönyve 2011 díjat.
„Titokzatos világba csöppenhetnek a kis olvasók: különös események zavarják meg a Balaton északi partjának nyugodt mindennapjait. A tihanyi Soktornyú Kastély népe ünnepre készül: Helka hercegkisasszony hamarosan hivatalosan is trónörökössé válik. Ám hősünk unja a felhajtást, elszökik inkább a tiltott rengetegbe szamócázni. Mindeközben a közeli Burok-völgyben sötét lelkű teremtmények gyülekeznek, hogy a kegyetlen Bora vezetésével feldúlják a Balaton békéjét, és bosszút álljanak a hercegi páron. „

A második részben - ez a Ciprián - Helka Tündérpróbája - tovább szővi a rejtélyeket és kalandokat.

„Alig egy év telt csupán békében, amikor Helkát, a Balaton tündérét, fondorlatos csellel elrabolják. Ciprián kapitány indul a megmentésére, Tramini és Furmint manó, valamint egy halászleány, Boglárka kíséretében. A szálak Zemúrhoz, a gonosz, alföldi testvérűző herceghez vezetnek. Megjelenésével izgalmas kalandok sora veszi kezdetét. Az előző kötetből megismert szereplők útjuk során új barátokat és ellenségeket szereznek. Megtudjuk, hogyan keletkezett száz halom Battán, tengerszem a Megyer-hegyi malomkőbányában, földvár a Balatonnál, vagy a Sió csatorna. A fődipicinyek, nyápicok, dinkák, sziporkák, csordásfarkasok, Zemúr és Mitmitke úgy gabalyítják a történet szálait, hogy azok az óbudavári mosókutat övező fa gyökereihez lesznek hasonlatosak. Ciprián a varázslat helyett a józan ész hatalmában bízik, ám elvarázsolja az az érzés, ami néha elveszi az eszünket.”
A sorozat befejező része: a Kamor - Helka menyegzője is tartogat kalandokat.

„Helka és Ciprián már többször megóvta hőstetteivel a Víz, a Part s az Erdő népét, ám a Balaton és a Bakony vidékén tart még a varázshatalmasságok csatározása. A trilógia zárókötetében Kamor, a Bakony varázslója, végre felfedi a régmúlt titkait, és Helka hercegkisasszony is párjára talál.”

 

Somogyi György: Helka - A Burok-völgy árnyai - képregény

 

A ráadás – az előbbi kötetekre. „Sok-sok éve már, hogy béke van a Balaton környékén. A vidék varázserővel bíró hatalmasságainak pusztító háborúja már csak ködbe veszett tündérmese, amivel esténként a gyerekeket riogatják. A tihanyi Soktornyú kastélyban pedig Helka hercegkisasszony trónörökössé avatására készülnek. Ám a sötét Burok-völgyben a száműzetésben élő Bora boszorkány és két gonosz társa, a vadkanná változtatott Thuz és a hollóként élő Horka titokban bosszújukat tervezik. Nyulász Péter nagy sikerű Helka-trilógiáját látványos képregénysorozat formájában álmodta újjá Somogyi György író és Tebeli Szabolcs rajzoló,a népszerű Kittenberger comic Alfabéta-díjas alkotópárosa.”

 

Bodó Iván: Balatoni halmesék - nem csak gyerekeknek!

 

Egyszerre tudományos és közérthető, mi több, szórakoztató Bodó Iván Balatoni halmesék - Horgásztörténetek kezdőknek és haladóknak című műve.

„A Balatoni halmesék a "magyar tenger" élővilágáról, a víz alatti világ és a horgászat titkairól mesél, minden korosztálynak. A derűs horgászkalandok olvasása közben megismerkedhetünk a Balaton jellegzetes halfajaival, de ráérezhetünk a vízi élet(mód) felhőtlen szabadságára. Bepillantást nyerünk csodálatos tavunk gazdag univerzumába: a balatoni ökoszisztéma rejtelmeibe, a milliárdnyi élőlény együttélésének hullámzó táncába vagy a halgazdálkodás és -szaporítás folyamataiba. A jókedvűen anekdotázó szerző könyve lebilincselően regényes, mégis szakszerű és tudományos olvasmány az ember és a természet kapcsolatáról - a horgászaton és a halak csillogó szemén keresztül.

A könyv mindenkinek szól, aki szereti a Balatont, és szeretne többet megtudni annak élővilágáról és halainak horgászatáról - a már szenvedélyes vagy a jövőben szenvedélyessé váló horgászoknak és családjuknak, a tizenéves gyerekektől a nosztalgiázó nyugdíjasokig. „

 

Jeney Zoltán: Balatoni kacsavész - Szörnyek és Sellők

 

Végül, de nem utolsó sorban még egy kötet, melynek megszületésénél mi is bábáskodtunk. „Lehetséges, hogy egy tündér megbetegszik? Hogy egy egész tó gyengélkedik? Hogy a kacsák kétségbeesnek? Mit keresnek sellők a Balatonban? És hogy kerül oda egy óriáspolip? Akárhogy is van, Hany Istók, a Fertő tó fenegyereke segít, ahol csak tud. De főleg, ahol akar. És ha segítségért kiált a tó, a nád, a sás népe, ő azonnal ott terem, nem kell kétszer kérni. De elolvasni, hogy mit művel, többször is érdemes.” A kötet nem titkolt célja, hogy a nyitott és fogékony kisgyermekek figyelmét játékosan irányítsuk a Balaton ökológiai értékeit fenyegető veszélyekre.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!