Elmerülés a betűk tavában – Balaton az irodalomban – 2. rész

Kultúra

A Balaton nem csak csodás természeti képződményünk és megannyi élmény helyszíne, hanem tudományos művek fókusza, novellák, regények ihletője. Amilyen gazdag élővilága és látványa, annyira sokszínű a tóval kapcsolatos irodalom is. Ebből merítünk most, ám válogatásunk korántsem teljes. Egy másik sorozatban felvillantjuk az írók, költők balatoni kapcsolódásait és a balatoni líra gyöngyszemeiből is válogatunk, balatoni, Balatonról szóló verseket csokorba fűzve. Olvassunk a Balatonról!

Mesélő képek

Bartha Dorka: Balaton Offseason

 

A közelmúltban megjelent kötet különleges módon mutatja be a régiót. „Fotók, titokzatosság övezte mindennapi látnivalók - nyár kontra tél - ami valóban üresség? Miért és milyen neveket adnak a nyaralóknak? Ki és mikor találta fel a balatoni vízibiciklit? Hogyan készülnek a hajókat, halacskákat formázó kerítések? Hogyan robbant be a kempingek, társasüdülők, "zimmer ferik" aranykora, és milyen izgalmas építészeti örökséget hagyott ránk az első hazai regionális terv? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre ad választ Bartha Dorka - papíron történész, a valóságban újságíró, hobbiból pedig fotós kötete. Ha kutat, ír vagy fényképez, mindig a múlt, az emlékek cseppfolyóssága, a kollektív nosztalgia és a személyes emlékezet határmezsgyéje érdekli. Közel egy évtizede szeretett bele a szezonon kívüli Balaton világába, szeptembertől májusig biciklivel járja a déli part alvó településeit, hogy olyan sérülékeny építészeti emlékeket és tájakat örökítsen meg, amelyeket az eltűnés fenyeget. A könyv oldalain kibomlik a magyar tenger - a legszeretettebb hazai táj - története. A kötet igyekszik megragadni valami múlhatatlant a Balaton esszenciájából, ami szezonon kívül csak még tapinthatóbb.”

Somogyi György: Balaton gyógy-és tengerfürdő

 

A magyar író, forgatókönyvíró kötetét különleges atmoszféra lengi át. Már ismertetője is elgondolkodtató. "A múló idő gyakran fest megszépítő hátteret az archív fényképfelvételek mögé, és az időnek ez a csalása szó szerint kegyes: tudniillik halott múltunk emlékének adózik. S mértéket szab az élő jelennek, hogy magát legyen mihez tartania. Így jár el ez a könyv is, amikor megkísérli felidézni a Balaton történetének egyik kétségtelen sorsfordulóját. Nemcsak a tó vízét meg a színén ringó csónakok utasait láttatja szépnek, nemcsak a fát meg a belőle ácsolt fürdőházat, nemcsak a földet meg a belé vájt barlanglakást, nemcsak a követ meg a belőle épült villát, de még a leégett házsort vagy a kotrógép okádta füstöt is. Nehéz lenne megmagyarázni, miért is van ez így, de talán valamiből, ami a legfontosabb, mindezzel együtt is több jutott akkor a Balaton partjára, mint manapság."

Krizsán András, Somogyi Győző: A Balaton-felvidék tájba simuló népi építészete

 

"A táj különleges, varázslatos, természeti, történelmi értékek hordozója. Arcának változásait, sokféle vonását a felfedezés élményét kínálva hozza közel az építész író és a festőművész. Szó és kép kiegészítik, megerősítik egymást, egyszerre nyújtják a látványt és a képzeletet megmozgató építő ékkövek formagazdagságában való elmerülés lehetőségét. Krizsán András szavai képeket varázsolnak elő képek nélkül, Somogyi Győző keze nyomán pedig úgy telik meg élettel a táj, hogy megszólal szavak nélkül is. Kettejük összefogásából különös, egyedülálló élmény birtokosává lesz az olvasó. Érzékelheti a hegykoszorúk övezte medencék békéjét, a bazaltorgonák fenséges kötegeit, a kőtenger szeszélyes formáit, a színek változatosságát, a titokzatos ködöket, az eső áztatta tájban a felragyogó napfényt és nyomában a derűt. Szeme előtt nőnek ki, emelkednek a magasba a templomok tornyai és a házak különleges szépségű kéményei. A szerzőpáros együtt bírta szóra ezeket a tájba simuló hajlékokat, lakóházakat, szőlőbeli épületeket, kibontották a látványt, megmutatták a táj, a hely arcát a benne élő ember szellemiségével, rávilágítva a sokszorosan szoros kötődésre a természethez, benne az épített környezethez, vele a múlthoz, az élet szolgálatához. Itt nem szabad sietni, itt szemlélődni, elmélkedni kell, megmerítkezni a szépségben, a csodában, a kövekbe zárt múltban, gondolkodni az értékek továbbörökítésén. Az olvasó kezébe mindezekhez vezérfonalat ad a könyv, de ugyanakkor technikai-technológiai gyakorlati útmutatót is az értékek megőrzéséhez úgy, hogy azok az építészeti kultúra eleven emlékei lehessenek. Értékmentés és értékteremtés egyszerre." - írja a kötetről a kiadó ajánlójában S. Lackovits Emőke.

Somogyi György: Magyar Tenger magyar ecsettel

 

A Balaton - a művészek szemével. Igy is jellemezhetjük azt a művészeti kiadványt, amelyben a neves művészettörténész Magyarországon szétszórva föllelhető Balaton-ábrázolásokat – mintegy kétszáz festményt, grafikát, fényképet – gyűjtött csokorba és tett közkinccsé.

Hátborzongató, rejtélyes balatoni krimik

Szlavicsek Judit: Légy/ott, Hullámsír - Balatoni írónő, balatoni krimikkel

 

Szlavicsek Judit a West coast című, Balatonon játszódó, fejezetenként megjelenő online krimijével rengeteg olvasót szerzett magának. Ezt a krimit bővítette ki és tette meg Légy/ott címmel egy krimisorozat első kötetének a Hévízen élő szerző, akinek a Balaton a mindene már hosszú évek óta. Következő kötete, a Hullámsír is igazi balatoni krimi.  „Kardos Júlia, a keszthelyi rendőrség nyomozója éppen túl van élete ügyén. Boldognak és elégedettnek kellene lennie, mégis az egyik gimnáziumi barátjától kölcsönkapott siófoki luxusapartmanban tölti a napjait, és igyekszik számot vetni a múltjával és még inkább a jelenével. Amikor holttestet találnak a Balatonban, Júlia mindent megtesz, hogy a végére járjon a dolgoknak. Pedig az ügy nem hozzá, hanem egy fiatal rendőrtiszthez kerül, aki először magabiztosan vág bele a nyomozásba, később azonban elbizonytalanodik. Vajon elfogadja Kardos segítségét? Elfogadhatja-e egyáltalán? Mert mi van, ha Júlia esetleg érintett az ügyben? És mi van, ha épp ő a kulcs a megoldáshoz? Szlavicsek Judit krimijének helyszíne ezúttal is a Balaton. A csendes, a haragvó, a befogadó, a bosszúálló Balaton.”

Zajácz D. Zoltán: Véres/Haragos/Dermesztő Balaton

 

A Balatont választotta krimijeinek helyszínéül Zajácz D. Zoltán. A trilógia első része a Véres Balaton - Bűntény az úttörővárosban 1979-ben játszódik.  „Az izgalmas, fordulatos történet hátterében megelevenedik a Kádár-korszak Magyarországa, a 70-es évek végének tipikus karaktereivel: párttitkárokkal, örökké elégedetlenkedő hivatalnokokkal, ellenzéki egyetemistákkal, vadászgató, jachtot és szeretőket tartó, nyugati életstílust majmoló nagyvállalati vezetőkkel.”

A Haragos Balaton – az NDK-s lányok című kötet Inge Meissner és Gerda Schroeder balatoni utazásával kezdődik 1980-ban. Balatonfüreden megismerkednek egy magyar egyetemistákból álló társasággal, akik meghívják őket a fővárosba.

„Mielőtt visszamennének az NDK-ba, autóstoppal Budapestre indulnak újdonsült barátaikhoz, ám sohasem érkeznek meg…

Három évvel korábban egy csepeli gimnazista lány Zuglóba indul a barátnőjéhez, hogy együtt készüljenek fel egy másnapi dolgozatra. A Boráros téri HÉV megállóban látják utoljára, aztán feltehetően beszáll egy autóba, és nyoma vész.

Vajon ugyanaz az ember rabolta el őket? És ha igen, miért? Egyáltalán: mi lett velük? Életben vannak még?”

Többek között e rejtélyek nyomába eredhet az olvasó.

A Dermesztő Balaton nagy kérdése, hogy ki ölte meg a jégbe fagyott lányt? A történet szerint

„1981. december 27-én Balatonedericsen három lékhorgász egy lány jégbe fagyott holttestére bukkan. Néhány nap múlva kiderül, hogy a lány az Aeroflot szovjet légitársaság budapesti irodájában dolgozott…”

Novellák, regények, izgalmas és szórakoztató történetek

R. Kelényi Angelika: Szédítő Balaton

 

A tavaly elhunyt Terézanyu-díjas magyar írónő Caroline Wood-sorozatában Barcelona, majd Róma után a lány krimibe illő, de a romantikát sem nélkülöző balatoni kalandjait olvashatjuk. „Caro újságíróként ered a rejtélyek nyomába, de gyakran a bűntényeknél is nagyobb veszély leselkedik rá: a szerelem. Caroline Wood sosem gondolta volna, hogy egyszer ékes magyar nyelven súgja majd valaki fülébe: Szeretlek! Sármos, mindazonáltal nagyképű főnöke ez alkalommal egy családias panzióba küldi, amely a Balaton partjára vonzza a külföldieket messze földön híres konyhájával. Éppen ez utóbbi szúr szemet a helyi luxusszálloda hírhedt tulajdonosának, aki még a gyilkosságtól sem riadna vissza, hogy megszerezze a kis panzió séfjének titkos receptjeit.

Carónak leleplező anyagot kell írnia az aljas módszerekkel dolgozó szállodásról, aki bárkit félreállít, ha az érdeke úgy diktálja...A baj csak az, hogy a lány ugyan enni szeret, de nem egy konyhatündér, mégis profi szakácsként kell bizonyítania. A séfnek azonban más irányú elvárásai is vannak... A lány hamar nyomra bukkan, és szokása szerint a legnagyobb veszélybe sodorja magát... Mit főz ki Caroline ezúttal, hogy ép bőrrel megússza a magyar gasztro-kalandot?”

Kiss Noémi: Balaton

 

„Balaton-part, forró nyár, nyolcvanas évek. Egy kislányt a nagyapja úszni tanít. Mikor elhagyják a stéget, a nádas szélén egy hullát találnak. Ahogy Kiss Noémi többi erőteljes Balaton-novellájában, itt is a felfedezés izgalma és a szorongás felkavaró érzései keverednek. A szocializmus gazdagjainak és kisembereinek nyári világa mellett bepillanthatunk a legszegényebbek életébe, és átélhetővé válik a kor várakozó, feszült csendje… Víkendházak, pulóverpiac, mólók. A nyaralás önfeledt öröme mellett megbicsaklott sorsokat, bűnöket, titkokat és hazugságokat mos partra a víz.” Kiss Noémi, 1974-ben született író, kritikus, tanár Balaton című műve a szabadságvágy könyve.

Tóth Gábor Ákos: Édesvízi mediterrán családregény-és történelmi sorozat - és ami előtte történt

 

Tóth Gábor Ákos kortárs újságíró, író trilógiájának és előzménysorozatának helyszíne és tó. Az Édesvízi mediterrán szórakoztató regénysorozat kötetei: az Édesvízi mediterrán, a Szerelmem, Balaton, A világ közepén, a Végtelen nyár és a Mindörökké Balaton. A kiadó bemutatása szerint „a családregény-sorozatban a híres toszkán és provence-i élményregényekkel vetekedő történet sodrását hatásosan adagolt sok-sok humorral, gasztronómiai kalanddal és életszeretettel fűszerezi a szerző, így aztán nekünk, olvasóknak nem marad más dolgunk, mint ismételten megmerítkezni a semmi mással össze nem téveszthető „édesvízi mediterrán” magával ragadó hangulatában és életérzésében.
A lenyűgöző atmoszférateremtési készséggel rendelkező szerző legújabb történelmi regény sorozata, a Balatoni futár és a Balatoni menedék pedig mintegy az Édesvízi mediterrán sorozat előzményként, régebbi korba kalauzolja az olvasót, közvetlenül a Millennium előtti, majd azt követő évekbe, évtizedekbe.”

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!