EKF-év megnyitó, magyar kultúra napja, vízitúrák – Régiós programajánló januárra

Kultúra VEB2023

Kevesebb, mint három hét van a nyitóeseményig, amely a VEB2023 EKF programév hivatalos kezdetét jelenti, de ezen túl is számtalan program vár az év első hónapjában. Tarts velünk, kezdjük együtt az EKF-évet!

Természetközeli programok

 

A badacsonyörsi Folly Arborétum Nyílt napokat tart január 8. vasárnapig, így akinek irányítószáma 8250 és 8329 közép esik, ingyenesen látogathatja a parkot. Szombaton (január 7.) 15:30-tól holdfénytúra várja az érdeklődőket.

 

Ugyanezen a napon (január 7.) Balatonfüred is csatlakozik a Jégpályák éjszakája rendezvénysorozathoz, és a Zákonyi Ferenc utcai jégpályán a korcsolyázás mellett délután 14 órától a hütte partin DJ MORPHEUS gondoskodik a jó hangulatról, este pedig (18-19:30) a Sakk Matt Company zenél majd.

 

Ha szereted az aktív kikapcsolódást és részt vennél egy kalandban, akkor érdemes kipróbálnod a Hévízi vízitúrák egyikét, amely januárban minden szombat és vasárnap egynapos túrával (10:00-14:30) vár, amelynek keretén belül túrakenuban vagy tengeri/túra kajakban csoroghatsz végig a Hévíz-patakon. A 2 órás evezős túra könnyen teljesíthető, mely varázslatos tájakon vezet végig. A program végén pedig kellemes, meleg citromos teával vagy fűszeres forralt borral melegítheted fel magad.

 

A veszprémi Jutasin a hét minden napján, napi 24 órában Tiéd a tér!, azaz egy köztéri digitális cirkuszi show, amit úgy tudsz végignézni, ha a lakótelep épületei között sétálva leolvasod a QR kódokat és a telefonod segítségével rögtön egy virtuális cirkuszban találhatod magad. Az előadás a Jutasi Kör programsorozat részeként a Cirkollektív csapat szervezésében valósul meg, és akár többször is megtekinthető. Csak ne hagyd otthon a telefonod és a mobilnetről se feledkezz meg!

Zenei élményekkel vár a Zenesarok!

 

A veszprémi Napsugár Klub – Alkohol-Drogsegély Ambulancia minden hónapban más zenészt vagy zenekart hív el a Zenesarokba, így a látogatók nemcsak kedvenc dalaikat hallgathatják meg, hanem akár az előadó hangszereit is kipróbálhatják. Január 11-én (16:00-18:00) Franczia Dani lesz a vendég, akivel egy örömdoboláson keresztül válhatsz a zene részévé.

 

Ha a lábadban érzed a ritmust!

 

Január 13-án (20:00) a veszprémi Hangvilla ad otthont a Swing-swing kávéház eseményének, amely a klasszikus jazz tánczenei gyökereire épülő élőzenés műsor mellett egy beszélgetésre és táncra invitálja a műfaj kedvelőit. A tánclépéseket profi versenytáncostól tanulhatják el a táncos lábúak, de akkor sem kell aggódnod, ha kezdő vagy, hiszen az este folyamán könnyen elsajátíthatod az alapokat.

Irodalmi csemegékkel és művészeti újdonságokkal csábít a Művészetek Háza

 

Január 16-án (17:00) a veszprémi Dubniczay-palotában egy könyvbemutatón vehetsz részt, amelyen elsőkötetes szerzőként Somogyi Csaba mutatkozik be Variációk egy naprendszerre című kötetével a Teguláriumban, a palota pincerendszerében.

 

Ünnepeld velünk a Európa Kulturális Fővárosa programév hivatalos kezdetét!

 

Január 21-én a magyar Himnusz megszületésének 200. évfordulóját és a Magyar Kultúra napját is ünnepeljük, ezért ezen a hétvégén minden a kultúráról szól majd: zenei, táncos, művészeti és gasztronómia programok kavalkádjával nyitjuk meg hivatalosan az EKF programévet, de a január 21-én tartott hivatalos megnyitó előtti napokban sem lesz hiány a programokból.

 

Január 17-én a Tegulárium megújított állandó kiállításának megnyitójára (17:00) látogathatsz el a Dubniczay-palotában, 18 órától pedig a balatoni retro világába csábít egy új időszaki kiállítás, ahol az 1930 és 1980 közötti balatoni tárgyakból és papírrégiségekből álló gyűjteményt nézheted végig.

 

Január 18-án 18 órától egy újabb kiállítás kerül reflektorfénybe: Várnai Gyula Munkácsy-díjas képzőművész tárlata nyílik meg a Csikász Galériában.

 

Január 19-én 18 órától csoportos kiállítás nyílik, amelyen hazai és nemzetközi üvegművészek mutatkoznak be.

 

Január 20-án a Műgyűjtők napján 16 órától pedig Schroth-gyűjtemény megnyitójára látogathatsz el a KULTUR.KONTAKT.KONKRET bemutatásában, 18 órától pedig a Vass László Gyűjtemény női alkotóinak munkáiból nyílik tárlat.

Hangulatos koncertek a veszprémi éjszakában

 

Január 17-18-19-én érdemes a Papírkutya felé indulnod, mert három estén át 19 órától az Egyesült Királyság egyik neves előadója, Sebastian Schub zenél majd, aki az ír fok, az amerikai soul és blues elemeit vegyíti egyedi stílusában.

 

Január 20-án a TEREM-ben 20 órától a litván Daumantas Lukosiunas koncertjén a sámándobon, a gongon és a basszusgitáron improvizált muzsikáját élvezheted.

Január 21. A megnyitó napja

 

A veszprémi Kossuth utcán és környékén számtalan izgalmas program és helyszín közül választhatsz:

 

A Szent Imre téren felállított színpadon: a népzene és néptánc kerül főszerepbe.

A Mackó Cukrászda előtti téren: bárzongoristák varázsolják el a zene szerelmeseit.

A Városháza előtti téren: veszprémi és régiós énekkarok dalolnak a közönséget is bevonva.

A Papírkutyában: egész nap a jazz, blues és soul zene neves képviselői gondoskodnak a jó hangulatról.

Az Expresszó: délelőtt 10 órától a családokat várják egy minden korosztály számára élvezhető elektronikus zenei partival.

A Kirakatban: a Little Moon zenészei lépnek fel délután 2-től éjfélig.

A Veszprémi Petőfi Színház előadásaival az operett, a színház és az irodalom kedvelőinek készül.

A Veszprémi Érsekség négy időpontban (10:00/12:00/14:00/16:00) ezen a napon is sétákat indít.

 

A Ragyogj! című ünnepi nyitóműsor pedig 20 órától 21 óráig három helyszínen, az Óváros téren, a Kossuth utcán és a várban zajlik majd fényfestéssel, zenés, táncos műsorral, különleges koreográfiákkal és látványelemekkel.

 

A megnyitó után pedig kezdetét veheti az önfeledt szórakozás:

Az Óváros téren este 21 órától éjjel 1-ig elektronikus zenei dj-k pörgetik a lemezeket.

A Posta előtt pedig Necc Party várja az 1990-es és a 2000-es évek zenéinek szerelmeseit.

Január 22. A magyar kultúra napja

 A veszprémi Művészetek Házában: a kiállítások egész nap (10:00-20:00) látogathatók.

A veszprémi KUNSZT!-ban: a litván Remis Ščerbauskas litván fotóművész alkotásait nézheted meg.

A balatonfüredi Vaszary Galériában: ezen a napon 16 órakor nyílik meg Bak Imre kiállítása.

A veszprémi Hangvillában: két előadás közül választhatsz. A Helység kalapácsa 20 órától, Háy János Karaffa-Én vagyok című felolvasó színházi előadása 18:30-kor kezdődik. 

A Pannon Egyetem aulájában: Bősze Ádám és Nyáry Krisztián 17 órától egy érdekfeszítő előadással készül a Himnusz 200. évfordulója alkalmából, amely a Mendelssohn zenekar közreműködésével valósul meg.

A Papírkutyában: az Interurbán projekt résztvevőivel találkozhatsz és a 2022-es EKF címet viselő Kaunas városát ismerheted meg. A Kaunasból érkező CinAmono kvintett játékos improvizációit is meghallgathatod este 8 órától.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!