Egy verseny, amelyre még sosem volt példa a Balatonnál – Hamarosan indul a CoreComm Balaton Solar Boat Challenge

kikapcsolódás Kormos H. Barbara / Fotók: Toroczkai Csaba

A nemzetközi vizeken már jól ismert hajós versenysorozat hazánkban először a Balatonnál kerül megrendezésre 2023. augusztus 22. és 27. között, ahol nemcsak a hajózás szerelmesei, hanem a régió és a fenntarthatóság iránt érdeklődök is izgalmas programok közül válogathatnak. Az egyedülálló verseny hátteréről és a programokról Kristóf Orsolyával, a Pannon Egyetem PR- és marketing referensével beszélgettünk.

A Pannon Egyetem csapata

Hogyan született meg a Balaton Solar Boat Challenge ötlete?

 

A Pannon Egyetem mérnökhallgatói évek óta számos versenyen versenyen sikeresen képviselik az egyetemet. A csapat a megmérettetéseken eddig a szárazföldi kihívásokra koncentrált, de már 2015-ben felmerült a javaslat a napelemes hajóépítés területén. Az egyetem vezetői vitték tovább az ötletet, és nem álltak meg a hajóépítés megvalósításának támogatásánál, hanem nemzetközi vizeken is tájékozódtak és a napelemes hajóversenyeken való részvételt, sőt szervezést tűzték ki célul. Így született meg az az elhatározás, hogy a Pannon Egyetem mérnökhallgatói megépítik azt a napelemes hajót, a SuntaMaria-t, amely indulni fog a nemzetközi versenyeken. Idén Magyarországon először kerül megrendezésre a CoreComm Balaton Solar Boat Challenge napelemes hajóverseny, amit a Balaton közelsége és a versenyszellem inspirált, és amely Balatonalmádi Önkormányzata, a VEB2023 EKF program és a Magyar Vitorlás Szövetség támogatásával jön létre.

 

Milyen fő célok mentén valósul meg ez a kezdeményezés?

 

A fenntarthatóság a Pannon Egyetem egyik legfontosabb zászlóshajója, mely kiválóan illeszkedik a VEB 2023 EKF hívószavai közé. Az együttműködés fontos célja a fenntarthatóságra való nevelés, a felelős környezettudatos szemléletmód, és az azonnali cselekvés megvalósításának bemutatása a jövő nemzedéknek, továbbá azt is be szeretnénk bizonyítani, hogy a különböző tudományterületek összefogásával sokkal nagyobb hatásfokú sikerek érhetőek el minden területen. A fő cél az, hogy a régió felelős intézményeinek összefogásával egy innovatív és a fenntarthatóság jegyében lezajló nemzetközi Solar Boat futamot szervezzenek meg közösen, elsőként hazánkban, a Balatonon, amely a régiót kiemelt helyre emeli nemzetközi színtéren is, és innovatív vonzerejét meghatározza a következő generációk részére.

Miért pont Balatonalmádi lett a rendezvény helyszíne?

 

A Pannon Egyetem egyik kollégiuma, a Nereus Hotel, Balatonalmádiban található, így természetes volt, hogy Balatonalmádi Önkormányzatához fordulunk a megrendezés ötletével. Az országban egyik egyetem sincs olyan közel a tóhoz, mint a Pannon Egyetem, így a régió egyetemeként nem volt kérdéses a helyszínválasztás. Balatonalmádi Város Önkormányzata a Szent Erzsébet Ligetben, a parti sétányon ad helyet a szárazföldi kísérőrendezvények számára, amelyben számos programot kínálunk a szakmai résztvevők (napelem gyártás, fenntarthatóság, hajózás), a családok és nyaralók, valamint a nemzetközi egyetemista csapatok számára is. A CoreComm Balaton Solar Boat Challenge nemzetközi napelemes hajóverseny teljesen ingyenesen látogatható.

 

Hogyan épül fel a verseny, és melyek voltak a jelentkezés feltételei?

 

A legrangosabb európai verseny Monacóban található, majd ezt a helyszínt követik a hollandiai versenyek, illetve a németországi és a portugáliai szervezés. A magyar verseny struktúrája és menetrendje nagyrészt megegyezik a többi külföldi versenyével, és valószínűleg itt is számíthatunk meglepetésszámra. Alapvetően négy versenyszám létezik: hatótáv-verseny (ahol 3 óra alatt kell a leghosszabb távot megtenni), szlalomverseny, gyorsasági futam és championship race. Az utóbbi egy egyenes kiesős, látványos, kombinált pályaverseny. A versenyre bármely országból jelentkezhettek a versenyzők, legtöbben Hollandiából, Lengyelországból és Németországból érkeznek idén, de természetesen két magyar csapat is képviseli majd hazánkat. 

Említetted a kísérőprogramokat. Milyen érdekességekre számíthat az, aki ezen a hétvégén Balatonalmádiba látogat?

 

A kísérőprogramokat mindenkinek szívből ajánljuk, hiszen a nyaralókat az Unilever sátrának óriás társasjátéka csábítja majd, ahol természetesen isteni jégkrémeket is kóstolhat az egész család. A Hybridcycle szervezésében fenntartható programsorozat várja az érdeklődőket, készíthetnek partidekort újrahasznosított gumimatracokból, vagy akár kerámiafestésen is részt vehetnek. Kint lesz a Kupakabana kishajó, ezért mindenkit arra bíztatunk, hogy annyi kupakot hozzon magával, amennyit csak bír! A Pannon Egyetem ismeretterjesztő kalandtúrával szórakoztatja a fenntarthatóság iránt érdeklődő vendégeket, illetve elhozza a kutatásaiban használt víztisztító berendezését, ezáltal számos érdekességet interaktív módon élhetnek át a résztvevők. A legfiatalabbakat Kahoot játék várja. A tavasszal sikeresen lebonyolított ovis és általános iskolás rajzversenyből szemet gyönyörködtető installációval készülünk az egyetemi sátorban. A VEB2023 EKF program pedig a Kékszalag és HelloVEB kiállítással települ ki, illetve a Balaton-felvidék gasztronómiai felhozatalának portékáit kínálja, Chill sátrában pedig a VEB2023 merch termékekkel és kvízzel várja a nyár utolsó napjaiban még a Balaton partjánál töltekező vendégeit.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!