Egy különleges férfibarátság történetét meséli el a Rendhagyó terek idei utolsó előadása - Interjú

Kultúra Kormos H. Barbara / Fotó: Gulyás Dóra

A TÁP Színház és a Füge Produkció közös alkotása a Roletti, avagy Jakab és János legendás barátsága a 12. Soltis Lajos Országos Színházi Találkozón Kasza Éva különdíjat nyert az újszerű formanyelvért. A Jankovics Péter és Szabó Zoltán főszereplésével megvalósuló előadás, mely során inkább a hang, mintsem a látvány kerül előtérbe, december 6-án a veszprémi Expresszóba látogat.

A TÁP Színház az egyik legrégebben működő budapesti független színház, amely a jövő évben ünnepli a harmincadik évadát. Ahogy Dézsi Fruzsinától, a TÁP produkciós vezetőjétől megtudtuk, „a társulat a magas színvonalú összművészeti előadások létrehozásának biztosításán túl elsődleges céljának tekinti, hogy felkarolja és támogassa azokat a fiatal és tehetséges művészeket, akik munkájukkal a kortárs vagy rendhagyó művészeti stílusokat képviselik, elősegítve ezáltal is a jelenre reagáló, formabontó irányokat is bátran alkalmazó színházi előadások létrejöttét.”

Vinnai András nevét – aki a Roletti sound design-zene-rendezője– , íróként, rendezőként, színészként és zeneszerzőként is ismerhetjük. Ezúttal arról kérdeztük, hogy melyik titulus áll hozzá a legközelebb.

„Bevallom, ez a kérdés kissé talányos a számomra, de ha választani kell, akkor: író. Talán az írással kapcsolatban van a legtöbb tapasztalatom a felsoroltak közül. A zeneszerzés és a sound design területén még inkább mondanám kezdőnek magam, de nagy bennem a lelkesedés és a tanulni vágyás. Az első nagyobb lélegzetű írásom amúgy pont egy hangjáték volt, amivel megnyertem a Magyar Rádió hangjátékpályázatát. Azóta is nagyon kedvelem a műfajt, és a Rolettiben ez összemosódik a színházzal. Színészként óvatos vagyok, ritkán játszom és csak saját darabban. Rendezőként szintén a hangjáték számomra a legizgalmasabb terep.”

András a darab születésével kapcsolatban azt mesélte, hogy a Roletti egy prózai telefonhívással kezdődött Fruzsina részéről, miszerint volna-e kedve pályázni a Táp Színházzal egy új előadás létrehozására.

„A 129-es busz, amin ültem épp kanyarodott és mire egyenesbe ért, már jöttek is az ötletek a figurákhoz. Szabó Zoltán és Jankovics Péter az előadás két főszereplője régi barátaim és alkotótársaim. Nem volt kérdés, hogy ők játszanának benne. A sztori két magányos férfiről, Jakabról és Jánosról szól, akik szomszédok, és kezdetben egymás agyára mennek, de aztán összebarátkoznak és olyan legendás kalandjaik lesznek, hogy még a Férfibarátság Határainak Őre is felfigyel rájuk. A premier 2021 szeptemberében volt Budapesten a Jurányi Házban.”

A darabban fontos szerepe van a címet adó rolettinek, de az érdekessége főképp abban rejlik, hogy díszletek és kellékek nélkül valósul meg. Mindent és mindenkit hangokkal jelenítenek meg, ettől válik igazán rendhagyóvá. Műfaját tekintve playback színház, amely a gyakorlatban azt jelenti, hogy a színpadon látható színészek egy rádiójáték hangjára tátognak, a többi szereplőnek pedig csak a hangja hallható. Az este során többek között Adorjáni Bálint, Bereczki Zoltán és Bata Éva hangja mellett, András hangja is felcsendül majd a szereplők között.

Az előadás egyik praktikus célja az volt, hogy bármilyen térben előadható legyen, ahol felállítható négy darab hangfal. Játszottuk már a Dunakanyarban egy csűrben, New York-ban egy kisszínházban, most pedig egy menő veszprémi szórakozóhelyen fogunk, az Expresszóban. Számunkra minden új helyszín különleges kihívást jelent.”

Ismerd meg a VEB2023 Rendhagyó klaszterét! Elolvasom

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!