Egy hétvége Lesencevidéken - Fedezd fel velünk az öt falu csodáit!

kikapcsolódás VEB2023 / Fotók: Toroczkai Csaba

Ha mindössze 48 órátok lenne arra, hogy bejárjátok a Balaton-felvidék legszebb tájait, a legtöbben talán a Káli-medence és a Nivegy-völgy felé indulnátok, pedig Tapolcától nyugat felé haladva egészen varázslatos tájakra bukkanhattok. Zalahaláp, Uzsa, Lesenceistvánd, Balatonederics és Hegymagas: ebből az öt kis faluból áll Lesencevidék, ahol megéri elveszni néhány órát, sőt több napot is.

Ha Tapolca felől érkeztek és haladtok tovább észak felé, nemsokára elértek a Zalahaláp tábláig. A településen végighaladva megpillanthatjátok a Haláp-hegyet, amelynek tetejéről csodálatos panoráma nyílik a Balaton-felvidék tanúhegyeire és a Tapolcai-medencére. Ha végigsétáltok a Haláp-tanösvényen, közelebbről is megismerhetitek az itt fellelhető élővilág csodáit, és a környéken számos pince lehetőséget nyújt arra, hogy finom borok mellett megpihenjetek.

Zalahalápról Tapolca felé induljatok tovább először a 77-es, majd a 84-es úton, míg el nem értek az alig pár száz főt számláló Uzsa községhez, ami a természetet kedvelőknek számos izgalmas látnivalóval kecsegtet. Ilyen például az uzsai Csarabos erdő és a Csarabos Tanösvény, ami a Lesence-patak völgyében található természetvédelmi területhez tartozik. Nevüket a csarab nevű növényről kapták, ami nyár végén lilába borítja a tájat. A falu melletti hegyoldalban találhatjátok a 800 éves pálos kolostorromot és a Szentlélek forrást.

Ha Uzsától visszafele indultok a Balaton felé a 84-es úton, hamar elértek következő állomásunkhoz Lesenceistvándra. Kelet felől a Bakony erdői, nyugat felől pedig szőlőhegyek szegélyezik a kis falut, ahol ellátogathattok a Máté-kúthoz, a Szűz Mária-kápolnához és a közelben található a kedvelt kirándulóhely, a 400 méteres Kő Orra is, ami az Országos Kéktúra útvonal része.

Ahogy egyre inkább közeledtek a Balaton felé, a 84-es és a 71-es út találkozásánál találhatjátok Balatonedericset. Az utat több helyen szőlőhegyek szegélyezik és Edericsen is többfelé találhatunk borospincéket, de mivel már egészen közel vagytok a parthoz, akár fürödhettek is egyet a Balatonban. A település leginkább az Afrika Múzeumról és Állatkertről híres, amit az Afrika-vadász Dr. Nagy Endre alapított. Vadászati és néprajzi gyűjtemény, trófeák, és egy kis állatkert is várja a kalandra vágyó látogatókat. Balatonedericsen négy barlang is található, mind fokozottan védett, melyek közül a leghíresebb a Csodabogyós-barlang. A barlang (ismert) járatainak hossza több mint 6 kilométer, és ezzel az ország tizedik leghosszabb barlangjának számít, ami a túrákat és a mászást kedvelőknek kihagyhatatlan célpont.

A barlangot magatok mögött hagyva haladjatok Balatonfüred felé, és a Szigligeti Vár mellett elsuhanva forduljatok balra, Hegymagas felé, ahol megpillanthatjátok a Szent György-hegyet és bazaltorgonáit. A különleges képződmények a 3-4 millió évvel ezelőtti vulkanikus tevékenység hatására alakultak ki, amit egy tanösvényt végigjárva közelebbről is megcsodálhattok. Hegymagas másik nevezetessége a Lengyel-kápolna, amit a Lengyel család építtetett a 18. században és ahonnan káprázatos látvány nyílik a Balatonra.

A Lesencevidéken tett kirándulás egyaránt bővelkedik természeti csodákban, kulináris élvezetekben, felejthetetlen panorámát nyújtó tájakban és nyugodt pihenést biztosító szálláshelyekben is. A környéket autóval és gyalog is felfedezhetitek az említett túra- és tanösvényeken, de ha inkább bringára pattannátok, akkor az Uzsáról Balatongyörök felé vezető bicikliúton akár ezt is megtehetitek!

Mivel mind az öt település csatlakozott a VEB2023 EKF programjához, így a jövőben a kulturális eseményekből sem lesz hiány a térségben, és garantáltan megéri, hogy ne csak egy hétvége erejéig, hanem akár hosszabb időre is elvesszetek a környék varázsában.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!