Egy hétvége Herenden és környékén – Október 13-15.

kikapcsolódás

A Bakonyban nem csak a természet gazdagságát érdemes felfedezni, hanem többek között a herendi porcelánkészítés rejtelmeit vagy épp az ajkai üveggyártás történetét. Ezen a hétvégén Herenden, Városlődön és Ajkán is különleges programokkal várnak – ezeket gyűjtöttük össze most egy csokorba, hogy könnyebb legyen a választás!

HEREND

Október 14-én 10:30-tól a Herendi Látogatóközpont fabrikációs termében múzeumpedagógiai foglalkozás keretében ismerkedhetsz meg a herendi porcelánok gyönyörű színeivel. Egy kifestő segítségével a porcelánfigurákat keltheted életre akár egyedi színeiddel is, de a bátrabbak egy igazi figurán is kipróbálhatják a festési technikákat.

14:30-tól lehetőséged lesz egy kicsit porcelánkészítő-mesterré válni és szakemberektől tanulhatod meg hogyan lesz egy nyers masszából élethű rózsa, vagy porcelánfigura.

Az eseményeken való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött: [email protected]

A látogatóközpont nem csak ezzel a két foglalkozással vár: a két workshop között például érdemes megnézni a Herendi Porcelánművészeti Múzeum aktuális kiállítását, amely az európai manufaktúrákba, egyedi stílusokba és korokba nyújt betekintést.

VÁROSLŐD

Ha a természet felé vennéd az irányt, akkor érdemes a túrafelszerelést október 14-re bekészítened, mert ezen a napon van Országos Kéktúra Napja, amelyhez most te is csatlakozni tudsz Városlődön az Országos Természetjáró Szövetség szervezésében. A program 7:45-kor az autóbuszállomástól indul és 19 km-es túra keretében Bakonybélbe vezet. Az esemény különlegessége, hogy a csapatok GPS jeladóval teljesítik a túrát és az online követhető nyomvonal estére kirajzolja Magyarország Országos Kékkör útvonalát.

Tipp: Bakonybélben vétek kihagyni a monostor kávézóját, ahol isteni levendulaszörpöt kóstolhattok a fárasztó túra után!

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezés ITT.

AJKA

Ha már megismerkedtetettek a porcelánkészítés rejtelmeivel, akkor jöhet az üvegművészet: Ajkán újra vár mindenkit a Kristály Múzeum! Az 1878 óta működő üveggyár 2019-ben fejezte be működését és ezzel egyidőben a múzeumot is bezárták, amelyet a városvezetés 2023 októberében nyitott újra. Az ajkai gyár magas minőségű termékei a világ számos pontjára jutottak el és népszerűsítették a magyar kézművesipart.  A kiállítás bemutatja a gyár működésének történetét, a kezdeti gyógyszeres fioláktól a luxus termékekig.

A múzeum október 11-től előzetes bejelentkezéssel látogatható. Időpontfoglalás: hétfőtől péntekig, 10-16 óráig. Telefon: 06/30 294 1505, [email protected]

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!