Egy fesztivál, ahol a komolyzene kerül reflektorfénybe – Szeptember 15-én kezdődik a BoronClassic Nemzetközi Komolyzenei Fesztivál

Kultúra Kormos H. Barbara / Fotók: Boronka Kastély

Mi más tehetne egy olyan mesés környezetet, mint a boronkai Széchenyi-Bebesi kastély még különlegesebbé, mint egy komolyzenei fesztivál, ahol a hazai és nemzetközi komolyzenei élet jeles képviselőinek fellépését nézhetjük végig? Szeptember 15-től három napon át minden a komolyzenéről szól majd a BoronClassic Nemzetközi Komolyzenei Fesztiválon. A részletekről a projekt megálmodóját és a Boronka Futura elnökét, Dr. Bebesi Erikát kérdeztük.

Hogyan kapcsolódik a BoronClassic a VEB2023 EKF programjához?

 

A fesztivál alapgondolata egy baráti társaságban született meg: 2021-ben volt egy barokk koncert a boronkai kastélyban, ahol a fesztivál művészeti igazgatója, Farkas Gábor is fellépett, és már akkor arra gondoltunk, hogy milyen jó lenne elindítani egy klasszikus zenei fesztivált. Nyugaton ennek nagyon komoly hagyománya van, tehát majdnem minden kastélynak van saját zenei fesztiválja. Úgyhogy az elhatározás és maga a BoronClassic név már korábban megszületett, de az egy szerencsés egybeesésnek köszönhető, hogy idén a VEB2023 EKF programja kapcsán ez meg is valósulhat Marcaliban, mint a régió legdélibb pontjában.

 

Ön szerint miért fontos egy ilyen régiós szintű együttműködés, mint a VEB2023 EKF programsorozat?

 

Szerintem ez egy fantasztikus lehetőség, nemcsak nekünk, hanem az egész régiónak, mert összeköti az embereket, és külföldieket is idevonzza, így megmutathatjuk az egész világ számára az értékeinket. Számunka a VEB2023 EKF programsorozata rengeteget adott, mert elindulni mindig a legnehezebb, nekünk ebben segített leginkább ez a projekt, és bízunk benne, hogy a jövőben már azzal a csapattal, amely összeállt, önállóan is fogunk tudni boldogulni.

Említette a külföldi közönséget. A BoronClassic koncertjein nemcsak a hazai komolyzenei élet nagyjait, hanem számos külföldi fellét is láthat majd a közönség.

Igen, rengeteg helyről várunk fellépőket és vendégeket is egyaránt, szó szerint az egész világból: Angliából, Amerikából, Pozsonyból, a környező országokból és a határon túli magyarok közül is rengetegen jönnek. A fellépők között is akad olyan, aki Törökországban tanult a Zeneakadémián, de lesznek fellépőink Japánból és Amerikából is, szóval tényleg azt mondhatom, hogy nagyon színes a fellépők listája.

Dr. Bebesi Erika, szervező, a Boronka Futura elnöke

Mit tudhatunk a háromnapos fesztivál programjáról?

 

A nyitókoncertunk szeptember 15-én 19 órától Dvorak Ádám: Á-dúr Zongorás Kvintettje ( Op. 81. No.2.) és Brahms: f-moll Zongorás Kvintettje (Op. 34.) lesz, amit a művészeti vezetőnk, a Liszt-díjas zongoraművész Farkas Gábor és a Calypso Quartet (Marley Erickson, Schwartz Zoltán, Engin Mevsim, Braun Márton) ad elő. A Quartetről egyébként annyit elöljáróban érdemes tudni, hogy Marley Erickson az Egyesült Államokból, Engin Mevsim Törökországból érkezik, Braun Márton Münchenben végzett a Zeneművészeti Főiskolán, Schwarz Zoltán pedig számos nemzetközi versenyt megnyert már, de az bennük a közös, hogy mindannyian a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanultak, és itt Magyarországon alapították meg a Calypso Quartetet, mely ebben a formában ezen a fesztiválon fog először fellépni. Ha a zenéjükbe belehallgat az ember, nagyon magával ragadó, dinamikus zenéről beszélhetünk, úgyhogy ez mindenképpen egy dinamikus megnyitása lesz az egész fesztiválnak.

Milyen programokra számíthatunk a második napon?

 

A szeptember 16-ai program azért is nagyon különleges lesz, mert a japán SAKURA együttes matinéval indítunk délelőtt 11 órától, és a programban nemcsak japán dalok és mesék lesznek a középpontban, hanem a hangszerbemutató és zenélés során japán finomságokat is kóstolhatnak az érdeklődők. Így gyakorlatilag teljes képet kaphatunk a japán kultúrával kapcsolatban. Ezt követi délután 16 órától két fiatal, a magyar Medgyesi Zsolt, Junior Príma-díjas zongoraművész és a török Özkan Berkay zongoraművész bemutatkozása. Előbbi Debussy Suite Bergamasque című műve mellett Liszt egyik nagy ódáját adja elő, utóbbi előadásában pedig dinamikus Brahms és Liszt műveket hallhatunk majd. Este 19 órától pedig két részre oszlik a koncert: az első felében Farkas Gábor zongoraművésztől Chopin és Liszt műveket hallhatunk, utána pedig feleségével, Farkas Sugi Yukival Schubert és Debussy négykezes zongoradarabjait adják elő.

A fesztivál zárónapján, szeptember 17-én többféle programmal készülnek.

 

Igen, 11 órától egy matiné keretein belül a Zeneiskolától a Zeneakadémiáig címmel a Zenevarázs zongoraverseny díjazottjainak koncertjét hallhatja majd a közönség, Várnagy Andrea, Liszt Ferenc-díjas zongoraművész és Farkas Gábor közreműködésével. Andrea a saját módszereit megalkotva kicsiket és nagyokat tanít a zenére, és egy egész mozgalmat, a ZeneVarázslat mozgalmat hívta életre, melynek legjobb törekvése, hogy a gyerekek és a fiatalok körében népszerűsítse, és a Kárpát-medencében élők minél szélesebb köréhez eljuttassa a klasszikus zenét. Tehát a céljai megegyeznek a mi célkitűzéseinkkel. A koncert után pedig lehetőség lesz egy hangszerbemutató keretén belül a hangszereket kipróbálni, 16 órától pedig a Silumona Quartet fúvósai adnak izgalmas koncertet Ravel, Grieg és Debussy műveiből.

Említette az interaktivitást és a komolyzene megszerettetését a gyerekek és a fiatalok körében, illetve azt is, hogy a fesztivál során fiatal művészek is bemutatkozási lehetőséget kapnak majd. Ön hogyan látja, mennyire lehet a fiatalabb generációt megszólítani és bevonzani – akár művészként, akár közönségként – a komolyzene világába?

 

Farkas Gáborral közösen mi már a kezdetektől különösen fontosnak tartjuk, hogy a fiataloknak esélyt teremtsünk, és meg tudják mutatni magukat, amely a karrierjük elindításában is segítséget jelenthet. Persze a fellépők között vannak már ismert és befutott zenészek, de a pályájuk elején álló fiataloknak ez egy hatalmas lehetőséget jelent. Ez a közönségre is kihat: azzal, hogy több fiatal fellépő lép színpadra, a család, a rokonok és a barátok is kíváncsiak az előadásra, így az ilyen jellegű koncertjeink mindig nagyon sikeresek.

Az esemény legnagyszabásúbb programja pedig minden bizonnyal a gálakoncert lesz a zárónapon.

 

Igen, azt mindenképpen kiemelném mind közül. Este 7 órától fog kezdődni, hallhatjuk majd Haydn és Turina zongora trióit Farkas Gábor, Haruka Nagao és Yosuke Shimizu előadásában. Utána pedig egy japán operaénekesnő, Hiroko Katoh áriákat ad elő, aki amellett, hogy a magyar Operaház fantasztikus tehetségű szólistája, a japán császár születésnapja alkalmából is rendszeresen fellép.

A programsorozat ősszel még nem ér véget, hiszen december 15. és 17. között hasonló komolyzenei programokkal készülnek a boronkai Kastélyban.

Egy téli, adventi BoronClassic koncertsorozattal is készülünk, amely során az ünnepnek megfelelően az advent hangulatához illő zenéket fogunk bemutatni. A pontos program még egyeztetés alatt van, de annyit elárulhatok, hogy Bach több műve és Csajkovszkijtól a Diótörő biztosan szerepel majd köztük. Sőt, gyakorlatilag a Diótörő mesevilágát szeretnénk életnagyságban megeleveníteni, és ennek megfelelő interaktív családi és gyerekprogramokkal készülünk.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!