Egy éves a TERÍTÉKEN eseménysorozat – Nemesgulácsi óvoda kapott aszalógépet

Kultúra VEB2023

A Terítéken eseménysorozat tavaly ősszel indult, amelynek különböző állomásain olyan fontos témákat érintettek a résztvevők, mint a vállalati felelősségvállalás, a zöld szemléletmód vagy a családbarát hozzáállás. A találkozókon a meghívott szakértők és a közösségek szereplőivel közösen beszélték át, hogy az adott települések milyen miniprojektek kapcsán várnak segítséget a különböző cégektől.

TERÍTÉKEN

A Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 projekt kiemelt értékei közé tartozik a közösségépítés és bevonás. A TERÍTÉKEN eseménysorozat létrehozásával a közösségépítés egy különleges módját teremti meg. A jól strukturált tematikára épülő eseménysorozat jóízű kerekasztalbeszélgetésekből áll – egy-egy helyi termékekkel feltálalt reggelizőasztal körül. Természetesen a gasztronómiai értékek mellé minden esetben fontos témák is kerülnek az „asztalra”. A tudásmegosztásra és tapasztalatcserére barátságos alkalmat kínáló találkozókon meghívott szakértők tematikus, katalizátorként is tekinthető rövid előadásai kötetlen beszélgetéssé alakulnak. Az állomásokon olyan fontos témákat érintenek a résztvevők, mint a vállalati felelősségvállalás, a zöld szemléletmód, a környezeti fenntarthatóság, a családbarátság és mindezek érvényesítése a munkahelyeken, függetlenül attól, hogy kis-, közép- vagy nagyvállalati kategóriáról van-e szó. 

A kezdeményezésnek köszönhetően kapott új focimezt a vászolyi focicsapat és a vászolyi gyümölcsöskert is több pihenőpaddal lett színesebb. Az eseménysorozat első célkitűzése majdnem pontosan egy éve valósult meg Nemesgulácson, amelynek keretén belül az óvoda egy aszalógépet kapott a DGA Gépgyártó és Automatizálási Kft. jóvoltából.

Pár szóban a DGA Kft.-ről

Ahogy azt Ruzsonik Károly, a DGA ügyvezető igazgatójától megtudjuk:

„A Devecseri Gépgyártó és Automatizálási Kft. nevéből is adódóan egy devecseri székhelyű cég, amelynek fióktelephelye Nemesgulácson van. Száz százalékban magyar tulajdonú cég vagyunk és jelenleg körülbelül 205 főt foglalkoztatunk. Alapvetően hegesztett acélszerkezetek gyártásával foglalkozunk, ami azt jelenti, hogy különböző alvázak, gépelemek, főképp hidraulika és üzemanyagtartályok gyártása valósul meg a telephelyeinken, amelyek nagy része exportpiacra készül. A legnagyobb felvevőpiacunk Németország, Ausztria és Franciaország. Cégünk hosszú múltra tekint vissza, még a lakatos üzemekből, az akkori TSZ-ekből indult Devecserben a gépgyártás több mint 50 évvel ezelőtt és mi 2003 óta működünk önálló cégként."

Aszalógép a nemesgulácsi ovisoknak

„A nemesgulácsi telephely 2006-ban olvadt be a DGA Kft.-be, ezért szoros kötődésünk van a településhez. Mivel több dolgozónk kisgyermeke is a helyi óvodába jár, amikor megtudtuk, hogy az óvoda is számít támogatásra a Terítéken eseménysorozat kapcsán, természetes volt, hogy őket fogjuk segíteni az aszalógép adományozásával. Érkezett egy felvetés egy zajelválasztó fallal kapcsolatban az iskolától is. Mivel a telephelyünk pont az iskola épülete mellett található, ezzel kapcsolatban is tettünk már előkészítő lépéseket és igyekszünk a jövőben őket is támogatni."

- mondja az ügyvezető igazgató.

Ahogy arról Horváth Margit, a Napsugár Óvoda vezetője is mesélt, a nemesgulácsi óvoda a tavalyi évben elnyerte a Zöld Óvoda címet, nem meglepő, hiszen egyik legfontosabb feladatuknak az egészséges életmódra nevelést tartják. Az óvodának két kiskertje is van, ahol saját nevelésű zöldségeket és gyümölcsöket termesztenek, ezzel egész évre ellátják kerti feladatokkal a legkisebbeket is. Tavasszal a gyerekekkel közösen készítik elő a palántákat és vetik el a magokat, egész nyáron gondozzák a kertet, majd ősszel leszedik a termést: paradicsomot, paprikát, padlizsánt és a tököket. A leszedett termést közösen dolgozzák fel és fogyasztják el.

Az óvoda minden évszakban egészség-hetekkel készül, amelyek során az egészséges életmód szokásaival ismertetik meg a kicsiket. Fontosnak tartják a változatosságot a gyerekek étrendjében, így a gyümölcsöket és zöldségeket is több formában, nyersen vagy akár kompótként is kínálják számukra. Ebben nyújt plusz segítséget a DGA Kft. által adományozott aszalógép is, mivel egy egészen új elkészítési móddal is megismerkedhetnek az óvodások, és azok a gyerekek is megkedvelhetik az aszalt gyümölcsöket, akik nyers állapotában nem szeretik azokat.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!