Egy 50 éves történet nyomában – A Boglár 50 projektről kérdeztük Can Togayt, a VEB2023 EKF kulturális és kreatív főtanácsadóját

Kultúra

Június 10-én nyílt meg a Boglár – Itt és most című tárlat a balatonfüredi Vaszary Galériában, melynek fókuszában Galántai György 1970 és 1973 között Bogláron működő kápolnatárlata, a 20. századi magyar művészettörténet egyik kulcsfontosságú helyszíne áll. A Boglár 50 projekt hátteréről és a téma kapcsán megvalósuló programokról, Can Togayt, a VEB2023 EKF kulturális és kreatív főtanácsadóját kérdeztük.

Mit tudhatunk a Boglár 50 projekt történeti hátteréről?

 

Az akkori körülmények között Galántai Györgynek egészen szokatlan módon sikerült elérnie, hogy a boglári kápolna galériaként működhessen. Ami ennél is szokatlanabb volt, hogy a galéria az akkori rendszerrel szemben igen kritikus volt, úgynevezett underground, neoavantgárd vagy párhuzamos kultúrát képviselt, mely egyértelműen a rendszerrel szemben álló vagy azzal erősen távolságot tartó művészek találkozóhelyévé vált. Sőt, bemutatkozási lehetőséget is biztosított számukra, tehát a galéria az egész történet kiemelt helyszíne volt, melyet 1973-ban bezárattak, ezzel komoly érvágást okozva a művészeknek.

 

Hogyan kapcsolódik mindez a VEB2023 EKF programjához?

 

A boglári kápolnatárlatok bezáratása pontosan 50 éve, a Veszprém-Balaton régióban történt, így a VEB2023 EKF programja kapcsán mindenképpen fontosnak tartottuk, hogy több szempontból is megemlékezzünk a régió és a magyar művészettörténet egyik legrelevánsabb kultúrtörténeti eseményéről, és belelássunk abba is, hogy melyek azok a dolgok, amelyek még ma is élnek ezzel a történettel kapcsolatban, azaz jelentőséggel bírnak akár napjainkban.

Milyen célcsoportot céloz a Boglár 50 projekt? A fiatalabb művészgeneráció számára is tartogat tanulságokat vagy inkább a korábbi generációnak jelenthet nosztalgikus tartalmat?

 

A boglári kápolnatárlatok története, és mindaz, amely ehhez kapcsolódik, az egyik legjobban feldolgozott művészettörténeti ténysorozat a magyar művészettörténet életében, úgyhogy minden magyar művész számára érdekes lehet. Természetesen a nosztalgia-faktort nem lehet kizárni egy ötven évvel ezelőtti eseményhez kapcsolódva, de nem ez a fő hajtóereje ennek a projektnek, hanem az, hogy a kápolnatárlatok egy rendszerkritikus, a világra nyitott, eredeti, a dolgokat megkérdőjelező, az akkori és a kortárs művészettel szorosan kapcsolódó eseménysorozat volt, és ennek a hozzáállásnak mind a mai napig aktualitása van. A művészetnek is többek között ez a feladata, hogy a világ dolgait megkérdőjelezze, kapcsolódjon a kortárs folyamatokhoz, reflektáljon a társadalomra és új utakat keressen. Tehát nem csak ezt a történetét idézzük meg, hanem egyfajta ihletét és ihletettségét mutatjuk be a régiónak.

A programok a „Váratlan kultúra” ernyőfogalom alatt valósulnak meg:

Boglár - Itt és most - kiállítás a balatonfüredi Vaszary Galériában

Galántai György balatonboglári kápolnaműterme 1970–1973

Időpont: 2023.06.10. – 08.24.

Helyszín: Balatonfüred, Vaszary Galéria

 

Performatív archívum: Balatonboglár 1970-73

Időpont: 2023. augusztus - szeptember

Helyszín: Balatonboglár

Honlap: https://kulthalo.babelcamp.hu

 

Attalai Gábor kiállítás

Időpont: 2023. szeptember – december 

Helyszín: Művészetek Háza Veszprém

Honlap: https://www.muveszetekhaza.hu

 

Kultúrdomb a Kultúrvölgyben 1973/2023

Időpont: 2023. július

Helyszín: Kapolcs

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!