Dizájnbolt, galéria és közösségi tér – ez ám a KUNSZT! – Tóth Andrejjel beszélgettünk

Kormos H. Barbara / Fotók: Toroczkai Csaba

Az utóbbi időben az Óváros tér környéke Veszprémben csak úgy hemzseg az izgalmas helyszínektől. A Pekedli Szatócsbolt, a Wine & Vinyl Bar & Store és a Füge Fagyiudvar és Kávézó után most a KUNSZT! -ot mutatjuk be, ahol művészeti csemegék is várnak rátok a finom falatok mellett, és ami egyben egy igazi közösségi térként is funkcionál. Csupa nagybetűvel.

Tóth Andrej Kaposváron született, félig ukrán származású, Budapesten él, de a család központja egyértelműen Balatonalmádiban van, így a Balaton szeretete is innen ered. Tizenkilenc éve dolgozik az A38 hajó grafikusaként, a Radnóti Színház plakátjait és magazinjait készíti, emellett oktat a MOME-n és a METU-n. Ha a Balatont említjük, saját márkája, az Art Hekk színes fahalai több helyen is felbukkannak a tó körül, de ő tervezte például a Balatonic tonik arculatát is. Ahogy mondja, jelenlegi pályafutásának középpontjában egyértelműen a KUNSZT! áll, amelynek története egészen a veszprémi Rosenberg-házig nyúlik vissza.

„Két évvel ezelőtt az Art Hekk projektemmel meghívást kaptunk a Veszprémi Utcazenei Fesztiválra, és ott figyeltünk fel a családommal a Rosenberg-házra, ami akkor még egy igen elhanyagolt állapotú albán pékségként funkcionált. Látva a helyiségben rejlő lehetőségeket, én azonnal beleszerettem, mind az épületbe, a térbe, és az Óváros téri lokációba. Az egész meseszerű volt.”

meséli Andrej.

A többi pedig már történelem: nem sokkal később kiírták az EKF Utcakép Fejlesztési Programot, egy egyedülállóan remek kezdeményezést és lehetőséget, amelyet Andrej sikeresen megpályázott.

„Sikerült egy olyan kreatív koncepciót kialakítani, ami egy élhető közösségi térré varázsolta ezt az egybefüggő, nagyjából 160 négyzetmétert. Az egy nagyon fontos kritérium volt mind magamnak, mind az összes partnernek, azaz a belsőépítészeknek és a dizájnereknek egyaránt, hogy nemcsak Veszprémnek és az Óvárosnak, de magának a Rosenberg-háznak a történelme és a múltja is előtérbe kerüljön, és ezt mindvégig tiszteletben és szem előtt tartsuk.”

Hogy miért pont KUNSZT! lett a hely neve és mit szimbolizál a felkiáltójel?

 „A KUNSZT! hirtelen ötlött be: ez egy nagyon szerethető és jól kommunikálható név, a sok együttes üzenete és tartalma mind hatással vannak egymásra. Van az a kifejezésünk is, hogy „ez ám a kunszt!”, és a német nyelvben ez jelenti a művészetet. A felkiáltójel egyértelműen azt az örömöt, frissességet és rácsodálkozást sugallja, ahogy mi is éreztük magunkat, amikor megtaláltuk ezt a nevet, és hogy ebből a sokrétű múlttal rendelkező üzlethelyiségből sikerült egy szerethető közösségi teret létrehoznunk. Azt a kortárs naprakészséget is szimbolizálja, amivel igyekszünk a KUNSZT! bármely területén belül szolgálni a vendégek számára, legyen szó a dizájner termékekről, a programokról vagy akár a gasztronómiai kínálatunkról.”

Az üzlet egyik felében egy brunchos vendéglátótér került kialakításra, amiről Andrej szerint ma már elmondható, hogy Veszprém fő reggelizőhelyévé avanzsálódott. A kínálat szezonálisan változik és folyamatosan megújul a vendégek visszajelzései alapján. A KUNSZT!-ban törekednek arra hogy a termékeket helyi beszállítóktól és termelőktől szerezzék be, helyi borászok borait kínálják, és igyekeznek akciókkal és meglepetésekkel kedveskedni a vendégek számára. Az elhíresült KUNSZT! Benedict-nek már lelkes követő- és fogyasztótábora akadt, ahogy a további kínálatot is rendszeresen megosztja a közönség a social felületein.

Az üzlet másik felében jóval nagyobb fókuszt kap a dizájnboltként és egyben kreatív térként funkcionáló tér, ahol a Balatonhoz köthető és a régióban alkotó művészek iparművészeti és dizájn termékei kaptak kiállítási és bemutatkozási lehetőséget. Ezek a termékek meg is vásárolhatók a helyszínen. Andrej munkáin, azt Art Hekk kollekción túl a többi dizájner és alkotó egy, a VEB2023 EKF programmal közösen zsűrizett pályázat során került kiválasztásra, ahol különösen fontos kritérium volt a fenntarthatóság és a közösségi tér erősítése különböző workshopok szervezésével. Az ajtó pedig folyamatosan nyitva áll új jelentkezők felé.

A KUNSZT! egy multifunkcionális tér, azaz kulturális programokra, mint például színházi estekre, könyvbemutatókra, sajtótájékoztatókra vagy akár kerekasztal-beszélgetésekre teljesen le tud tisztulni és át tud alakulni. Erre a kezdetekkor tudatosan ügyeltünk, hogy az üzlet ne egy rögzített belsőépítészeti tér legyen, és olyan belsőépítészeti megoldások születtek Berecz Tamás DLA és Katók Edit tervezése során, amelyek a méltán híres szakmai lapban, az Octogon-ban is megjelentek.”

Ahogy Andrej mondja, számos programmal készülnek a közeljövőben. Jelenleg is tart Veszprém első plakátkiállítása a KUNSZT! szervezésében, júniusban érkezik különleges betonékszereivel a WOM, és folytatják a nagy népszerűségnek örvendő Zhao Zhou teaműhelyeket is.

Nagy vágyunk elindítani egy jóga brunchot, ami egy reggelivel egybekötött jógázási lehetőség lenne, és persze hamarosan megtartjuk a nyári hangulatot idéző Art Hekk-es fahalak kifestését is, amit már nagyon vár a közönség. Folyamatosan üdítjük a repertoárt, igyekszünk fókuszáltan a hétvégéken programokkal ellátni az érdeklődőket. Kiemelt helyszíne leszünk a Kreatív HUB Veszprémnek és a Kávéházak Éjszakájának is. A plakátkiállítás és azt kíséworkshop sikerén felbuzdulva jelenleg egy átfogó és hosszútávú kreatív művészeti projekten dolgozunk, mely a térségben hiánypótló jelleggel bírna. Jó látni, hogy a VEB2023 EKF csapatával milyen kiemelten jól működik a partneri viszonyunk, kitűnő házigazdát ismerhettünk meg benne, a rövid idő ellenére együtt már sok olyan programot összehoztunk, ami Veszprémet emeli és színesíti. Törekszünk arra, hogy ez a jövőben is kellő lendülettel és hozzáadott értékkel folytatódhasson.

Amikor a KUNSZT! célközönségéről kérdeztem Andrejt, egyértelműen az egyetemistáktól a háromgyermekes családokig terjedő generációt emeli ki, de azt is hozzáteszi, hogy rengeteg fiatalabb, akár iskoláskorú tinédzser is útba ejti a KUNSZT!-ot, és az idősebb, nyugdíjas közönség is szívesen beül hozzájuk egy tea szeánszra.

„Azt látjuk, hogy egyensúlyban van nálunk mindkét korosztály, tehát a fiatalabbak és az idősebbek is, aminek mi nagyon örülünk, mert pont ez erősíti meg azt a családias jelleget, ami fő célunk volt a kezdetekkor. Csak ilyen hangulatban, és csak ilyen misszióval tudom én személy szerint felelősségteljesen vinni, és a jövőjét építeni a KUNSZT!-nak, hogy tényleg szerves részévé válhasson Veszprém napi körforgásának. Az eddigieket látva szerintem működik.”

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!