Cukik a cukiban - Veszprém zenei életének legédesebb szelete

Kultúra VEB2023

Szabadtéri gyermekkórus koncertek adnak betekintést a veszprémi zenei nevelés sikereibe a Kokó cukrászda teraszán. A “Cukik a cukiban” eseménysorozat keretén belül hat különböző gyermekkórus és gyermekzenekar tanúskodik a zenélés közösségteremtő erejéről és az utánpótlás fontosságáról - mindezt pedig egy dobostorta mellől élvezhetik az érdeklődők. A koncertsorozat a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program részeként a zenei edukáció és a helyi zenei közösségek fejlesztésével tesz azért, hogy Veszprém méltón viselje az UNESCO Zene Városa címet.

Fotó: Pesthy Márton

A fellépési lehetőség, a koncertekre való izgalommal teli felkészülés mindig nagy motivációt jelent egy kórus életében, nem beszélve arról, hogy ezekben a kórusokban akadnak olyan gyerekek is, akik először mutathatják meg közönség előtt tudásukat, szüleik pedig büszkén csodálhatják a fejlődésüket.

- mondja Varga Áron karnagy, a koncertsorozat kezdeményezője, aki Lukács Elekkel együtt vezeti a frissen alakult  Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság Búzavirág Gyermekkarát.

A Cukik a cukiban sorozatát május 18-án a nagy múltú, Szilágyi Keresztény Iskola tanulóiból szerveződött Szilágyi Harangegyüttes indítja, akik az együttes utánpótlás csapatával kezdik a koncertjüket, majd rögtön utánuk a rutinosabb ifjaké a terasz. Az együttes alapítója és vezetője Albertné Balogh Márta, a Szilágyi Keresztény Iskola történelem és ének-zene szakos tanára.

A sorozatot május 31-én a Simonyi Kicsinyek Kórusa folytatja, Baráth Péterné vezetésével lép fel az intézmény 3., 4. és 5. osztályos ének-zene tagozatos tanulóiból alakult énekkar. 

Őket követi júniusban a Balatonfüredi Református Általános Iskola kórusa és a VLFK Búzavirág Gyermekkar, majd egy rövid nyári szünet után szeptemberben lépnek fel a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola növendékei, akik a Veszprémi Kisfúvósok zenekarral vesznek részt, a sort pedig a VVV Vokál zárja, Erdélyi Ágnes, a veszprémi kórusélet egyik mozgatórugójának vezetésével. 

Fotó: Pesthy Márton

A Cukik a cukiban koncertjei a legszerethetőbb formában mutatják be a gyermekkori zenei nevelés fontosságát, mely a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program egyik kiemelt témája, összhangban a város által 2019-ben elnyert “UNESCO Zene Városa” címmel, mely többek között az eseményen felsorakozó helyi pedagógusok, kórusvezetők és elkötelezett szülők, gyermekek érdeme.

A program támogatásával megvalósuló eseményekkel többek között az a VEB2023 EKF célja, hogy 2023-ban is Veszprém legyen az a város, ahol arányaiban a legtöbben zenélnek, énekelnek, hiszen számos kutatás bizonyítja, hogy azok a városok, ahol sokan zenélnek, boldogabbak. A zenélés élményét támogató események között a Cukik a cukiban koncertsorozat mellett olyan további elemekkel találkozhatunk a VEB2023 EKF programjában, mint a Hangjáték foglalkozásai, a szintén gyermekeknek szóló Mini Carnegie Hall, vagy a Little Moon dalszerzői estek, melyek feltörekvő zenészeknek nyújtanak bemutatkozási lehetőséget.

A koncertsorozat helyszíne:

Kokó Terasz: 8200, Veszprém, Kossuth Lajos u. 8

A koncertsorozat időpontjai:

2023. május 18., csütörtök, 16.00-17.00, Szilágyi Harangegyüttes

2023. május 31., szerda, 16.00-17.00, Simonyi Kicsinyek Kórusa

2023. június 13., kedd, 16.00-17.00, Balatonfüredi Református Általános Iskola kórusa

2023. június 16., péntek, 17.00-18.00, VLFK Búzavirág Gyermekkar

2023. szeptember - Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola

2023. szeptember - VVV Vokál

A kórusokról részletesebb információ a Hangjáték oldalán is olvasható:

https://hangjatek.hu/2023/04/13/veszpremi-oromzeneles-cukik-a-cukiban/

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!