Chaconne Fesztivál, rendhagyó színházi előadás és sorra nyíló kiállítások - Régiós programajánló októberre

Kultúra

Október elsejét a zene világnapjaként tartják számon az egész világon, és ennek megfelelően ez a hónap rengeteg zenei programmal várja a régióba érkezőket: Chaconne Fesztivál, David Popper Nemzetközi Csellóverseny, Nemzetközi Romantikus Kórusfesztivál, sőt a Mini Carnegie Hall programjain egészen november végéig a legfiatalabb generáció zenei tehetségei is megcsillogtathatják tudásukat. A zenés eseményeken túl színházi előadások, művészetterápiás foglalkozások, izgalmas beszélgetések és új kiállítások is várnak Veszprémben és a Bakony-Balaton régióban ebben a hónapban is.

VESZPRÉM

 

Ha művészeti csemegére vágysz…

 

… ne maradj le a júniusban nyílt Egry József 140 – Balaton, Szicília, Nervi kiállításról a Laczkó Dezső Múzeumban, amely október 29-ig nyitva tart, és több kiegészítő programmal készül októberben is. Október 4-én (17:30) például tárlatvezetéssel egybekötött élményfestésen vehetsz részt, október 28-án pedig a szervezők családi nappal készülnek, de a finisszázs egész hétvégén kitart majd: október 29-én (15:00) például megtudhatod, hogy milyennek látja Egry művészetét egy slammer, Simon Márton.

 

A Művészetek Háza az őszi szezonban igazi kiállítás-dömpinggel vár, ahol októberben közepéig még láthatod az Ézsiás 80, azaz Ézsiás István önálló kiállítását 80. születésnapja alkalmából, október 29-ig nyitva tart a Bojtor 90 – Bojtor Károly emlékkiállítás és Sigmar Polke Megmagyarázhatatlan eredetű zene című tárlata is, november 5-ig pedig a MÁMORT! Európai Kortárs Ékszerművészeti Kiállítást se hagyd ki, ha nemcsak az ékszerek külleme, hanem a mögöttes tartalma is érdekel.

 

A Balatorium projekt, melynek fókuszában elsősorban a Balaton ökológiai védelme áll, az őszi hónapokban egy különleges kiállítással készül: október 19-től a Művészetek Házában Zavargó vizek – Párbeszéd a környezetért címmel, amely december végéig látogatható.

 

A Művészetek Házába nemcsak a különleges kiállítások, hanem a Csendnapok eseményei miatt is érdemes ellátogatnod, hiszen Bognár Tibor művészetterápiás foglalkozásán (október 8.) vagy Kálazi Ági reikimester vezetésével egy Csendsétán is részt vehetsz a vár és a Benedek-hegy körül, mely a Dubniczay-palota udvaráról indul.

 

Ha Veszprémben jársz, a Privát Veszprém szoborkiállítás keretén belül szeptember végétől öt helyszínen találkozhatsz olyan ikonikus veszprémi alakok életnagyságú szobrával, mint Rosenberg Jenő , Csikász Imre vagy Cholnoky Jenő.

 

Októberben a zene lesz főszerepben Veszprémben…

 

… hiszen október 1-től egészen november 26-ig vár a Mini Carnegie Hall a Szent Imre Téren, ahol minden nap 18 órától a Veszprém-Bakony-Balaton régió zeneiskoláinak tehetségei lépnek színpadra.

 

Ha szeretnél te is igazán a zene részévé válni, ne hagyd ki a Hangjáték ingyenes zenei workshopjait, ahol október elején akár elektronikus zenei workshopon vagy Franczia Dani örömdobolásán is részt vehetsz, vagy akár népdalokat is tanulhatsz Navratil Andi „Dúdoló” foglalkozásán.

 

REBOOT néven október 10. és 15. között pedig a 12. Nemzetközi Romantikus Kórusfesztiválon a hazai és nemzetközi kóruszenekarok előadásait tekintheted meg több veszprémi templomban és a szabadtéri színpadokon, sőt a város több helyszínen olyan híres kórusok flashmobjába is belefuthatsz, mint a Veszprémi Koszt Ferenc Kórustársaság, a Pueri Castelli és a Gizella Nőikar.

 

Október 18. és 22. között újra megrendezésre kerül a Chaconne Fesztivál – A zene ezer árnyalata, amely az ember teremtő, alkotó erejében rejlő végtelen lehetőségre szeretné felhívni a figyelmet, és melynek során a 16. századi műfaj nyer új értelmet. Igazi klasszikus és kortárs műremekeket hallgathatsz végig olyan világhírű előadók előadásában, mint David Fray francia zongoraművész, a milánói Il Giardino Armonico vagy a belga La Cetra d’Orfeo. Három helyszín (ActiCity, Hangvilla, Megyeháza), öt nap és számtalan fellépő, amíg minden a zenéről és annak sokszínűségéről szól!

 

A Chaconne Fesztivál méltó párosításaként valósul meg a Hegedűkészítők Nemzetközi Találkozója,  melyre október 17. és 19. között a veszprémi Érseki Palotában kerül sor, amelyen nemcsak a szakemberek, hanem minden zenekedvelő részt vehet. Szakmai eszmecserék és számtalan csodálatos hangszer várja az érdeklődőket, és nemcsak a látványon lesz a hangsúly, az ékszereket egészen különleges módon szólaltatják majd meg: a hegedűhangzási verseny során a dallamok egy paraván mögül csendülnek fel, és a közönség döntheti el, hogy melyik hegedű hangzása a legszebb. A kiválasztott győztes hegedűn pedig Philip Zuckerman játszik majd az esti koncert során.

 

Ha az igazán különleges programok vonzanak…

 

.. és szereted a filmek világát, a Foton Audiovizuális Centrumban induló filmklubot pont neked találták ki, ahol tematikus filmvetítéseknek és beszélgetéseknek lehetsz szem- és fültanúja. Október 12. és 15. közöst a Sehenswert Fesztivál során német nyelvű filmekkel ismerkedhetsz meg, ahol október 13-án, a A róka című film alkotóival is találkozhatsz.

 

Októberben is két alkalommal, 15-én és 29-én várja az 1 éves Óváros téri Piac a piacozni vágyókat, ahol friss, szezonális kézműves portékákból válogathatsz kedvedre.

 

Ősszel is folytatódik az InterUrban programsorozat, amelynek keretén belül először Hamamatsu (Japán) városa kerül fókuszba: a FOTON-ban akár egy hagyományos teaceremónia rejtelmeibe is bepillantást nyerhetsz, vagy egy workshopon megtudhatod, hogy mi is valójában a furoshiki. Segítünk, a csomagoláshoz van köze!

Gyumrihoz a város szülötte, Lusine Grigoryan neves zongoraművész koncertje visz közelebb a Hangvillában, illetve Örményország egyik szimbólumát, a fafúvós dudukot és a hangszer mestereit, a Gevorg Dabaghyan zenéjét is megismerheted a FOTON színpadán. Egy kisebb körút során, három helyszínen találkozhatsz a Gyumri ifjúsági kórust csodálatos produkciójával, melyek között nemcsak örmény, hanem nemzetközi művek is felcsendülnek majd.

Október végén pedig Tartu, Észtország kulturális fővárosa kerül középpontba, melynek során folklór zenei workshopon, felolvasó-és zenei esten és koncerteken keresztül ismerheted meg a különleges város világát.

 

Október 13. és 15. között a budapesti Cinema Mystica csapata az Agóra Veszprém Kulturális Központba látogat, hogy egy egészen különleges kiállítás és program során bemutassák az immerzív digitális kiállítás fogalmát, ahol a néző teljesen az alkotás részévé válik, és egy utánozhatatlan audiovizuális élményben lehet része.

 

Ha nem szeretnél irodalmi és színházi csemege nélkül maradni…

 

… a Rendhagyó terek programsorozat soron következő előadását se hagyd ki, mely a Forte Társulat közreműködésével „Minden eladó” címmel egy igazi piacszínházként valósul meg a Veszprémi piacon (október 24. 12:00), ahol az élelmiszerek helyett színházi jelenetek kerülnek majd a standokra.

 

A Madách 200 – Gondolat Fesztivál pedig október 25. és 29. között Veszprém több helyszínén arra tesz kísérletet, hogy ne csak Madách Imre munkásságát és legismertebb művét, Az ember tragédiáját ismerhessük meg közelebbről, hanem a tragédia 15 színét sorra véve, különböző tematikák, pódiumbeszélgetések és előadások mentén boncolgassuk a mű mögött rejlő legfőbb gondolatokat.

 

Ha pedig a sport és a mozgás szeretete éltet…

 

… a veszprémi Országos Cserkésznap (október 13-15.) pont neked szól, ahol nemcsak a cserkészek népes táborával találkozhatsz, hanem akár olyan programokban is kipróbálhatod magad, mint a találkozó megnyitó futás, rekeszmászás, sátorállító verseny, sőt akár barlangász, harcművészeti és vadonlakó bemutatón is részt vehetsz. Szerintünk az erdősakkot se hagyd ki!

RÉGIÓ

 

A művészeti élményekből…

 

… az egész régióban bőven találhattok kedvetekre való programokat! Szeptember 16-án megnyílt Maurer Dóra, a hazai neoavantgárd generáció kiemelkedő alakjának kiállítása a balatonfüredi Vaszary Galériában, amely január 7-ig látogatható.

 

A Tihanyi Apátság Galériájában október 8-ig még elcsípheted Peter de Thouars és Bernát András A tér tükrei kiállítását, melyben a két művész a Veszprém-Balaton régióra reflektálnak alkotásaikkal.

 

Októberben folytatódik a Privát Balaton közösségi fotógyűjtemény szabadtéri kiállítása, mely a hónap közepéig a Balaton északi és déli partján a hajó- és vasútállomásokon megtekinthető. A fotógyűjtés pedig folytatódik: a szervezők továbbra is várják a személyes gyűjteményekből származó fotókat, képeslapokat és történeteket, melyek a Balatonhoz kötődnek. A beküldött anyagok egy digitális, közös archívumba kerülnek, amelyet az interneten keresztül bárki megnézhet majd.

 

Herenden egy igazán különleges kiállítás, a Porcelán konstellációk veszi kezdetét október 6-án mely során december 15-ig a világszerte híres porcelánmanufaktúra különleges alkotásaival ismerkedhetsz meg, és olyan kísérőprogramokon is részt vehetsz, mint a Történelmi trendek az európai porcelánművészetben című kerekasztalbeszélgetés (október 5. 16:00) vagy az Ismerkedés a színekkel (október 14. és 28. 10:30) és a Rózsakészítés, figuraösszeállítás (október 14. és 28. 14:30) című programok segítségével magát az alkotást is kipróbálhatod.

 

A Magyarpolányi Kultháló Bázis közreműködésével ebben a hónapban a Bakony sokszínűsége kerül fókuszba, méghozzá a street Art segítségével. A Bakony színei kiállítás nem megszokott formában várja az érdeklődőket Magyarpolányban október 7. és 21. között és ajkai Kriptongyárban november 3. és 20. között, de az alkotások az interneten is megtekinthetők lesznek október 25. és november 25. között.

 

A Régiós Show még mindig nem ért véget…

 

… és ez eseménysorozat keretén belül október 10-től 14-ig jubileumi, tizedik alkalommal kerül megrendezésre a David Popper Nemzetközi Csellóverseny a várpalotai Thury-várban, mely nemcsak hazánkban, hanem az egész világon nagy népszerűségnek örvend. A megnyitó október 9-én 16 órától lesz, a gálahangverseny pedig október 14-én 17 órától. Ha kíváncsi vagy a nemzetközi megmérettetésre, te se e hagyd ki, hiszen a verseny minden programja nyilvános és ingyenesen látogatható.

 

Ha szereted a finom falatokat és borokat…,

 

… akkor mindenképpen látogass el a Dobosi Birtok szervezésében megvalósuló Nivegy-völgyi Borpiknikre, ahol nemcsak izgalmas mesterkurzuson és szakmai beszélgetéseken vehetsz részt, hanem a régió legjobb pincészeteinek és a vendég, Domäne Wachau borait is megkóstolhatod. A finom borok mellett finom falatok is várnak az eseményen, amiről két food truck gondoskodik majd.

Még több program a VEB2023 online is fellapozható októberi programfüzetében! Elolvasom

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!