Bormustra Almádiban, Gombócfesztivál és borkóstoló az Egry-kiállításon – Augusztusi gasztro programajánló

gasztro

Augusztusban sem maradunk izgalmas gasztro csemegék nélkül: Fűzfőn a Gombócfesztiválon a tökéletes recept birtokában akár az Aranygombóc díjat is elnyerheted, ha pedig inkább a borok világa vonz, az Almádi Bormustrát sem érdemes kihagynod. Ebben a hónapban kétszer is vár a veszprémi Óváros Piac, az egyik alkalommal különleges népművészeti kirakodóvásárral bővülve, és sor kerül a IV. Vázsonyi Malompiknikre is. Régiós gasztro programajánlónk következik.

Borkóstoló az Egry József 140 – Balaton, Szicília, Nervi című kiállításhoz kapcsolódóan

 

Helyszín: Laczkó Dezső Múzeum, Veszprém

Időpont: 2023. augusztus 2. 17:00-18:30

Miért nem érdemes kihagynod?

Ha még nem láttad a különleges Egry József 140 kiállítást a Laczkó Dezső Múzeumban, és szeretnéd a művészetet a borokkal vegyíteni, akkor ott a helyed a különleges tárlatvezetéssel egybekötött borkóstolón, amely a Tagyon Birtok közreműködésével jön létre. A programon való részvétel jegyvásárláshoz és előzetes regisztrációhoz kötött.

 

XV. Gombócfesztivál

 

Helyszín: Fűzfőfürdői Közösségi és Rendezvénytér, Balatonfűzfő

Időpont: 2023. augusztus 5-6.

Miért nem érdemes kihagynod?

Azt mondják, hogy gombócból sosem elég, és a Gombócfesztiválra akár saját készítésű hagyományos vagy különleges ízű gombócokkal is érkezhetsz. Sőt, ha augusztus 5-én12 óráig legalább 50 gombóccal támogatod a fesztivált, az Aranygombóc díjért folyó versenyen is részt vehetsz. De ha csak nézelődni és persze kóstolni mennél, akkor is bőven lesz miből válogatni, ami a programokat illeti. Egész napos gyermekprogramok a Balatoni Játszóházban, ahol a legkisebbeket fa körhinta, népi játékok, óriás kalózos ugrálóvár, arcfestés is kisvonat is várja, a színpadon pedig fellép többek között az Iszkiri Gyerekzenekar és a Larissa Tánccsoport, de a szervezők Kocsis Bálint séf és Gyukli Krisztián borász közreműködésével Bor és gasztro show-val is készülnek.

 

Óváros Piac

 

Helyszín: Veszprém, Óváros tér

Időpont: 2023. augusztus 6. 9:00-18:00 / augusztus 20. 9:00-13:00

Miért nem érdemes kihagynod?

Ha vasárnap és Veszprém, akkor kéthetente Óváros Piac, amely augusztus 20-án is nyitva tart 9 és 13 óra között, 6-án pedig egész napos népművészeti kirakodóvásárral kibővülve egészen este 6 óráig várja azokat, akik szeretnének elveszi a kézműves termékek és a piac forgatagában. Szerintünk te se hagyd ki!

 

Almádi Bormustra

 

Helyszín: Balatonalmádi

Időpont: 2023. augusztus 16-20.

Miért nem érdemes kihagynod?

Ahhoz, hogy megízleld Magyarország történelmi borvidékeinek különlegességeit, most nem kell messzebbre menned a Balatonalmádiban található Szent Erzsébet ligetnél, az Almádi Bormustrára. A rendezvényen nemcsak borokat kóstolhatsz majd, hanem izgalmas beszélgetéseket is hallhatsz az esemény szakmai házigazdájának, Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus vezetésével. A mustrán finom falatokból sem lesz hiány, hiszen az ételekről és borkorcsolyákról többet között a Makmoiselle, a Bivstro és a Veganeeta Home gondoskodnak. A bormustrára megéri akár gyerekekkel érkezni, akik szörpfelismerő és egyéb izgalmas versenyeken mérhetik össze tudásukat, a jó hangulatról pedig többek között Kale Lulugyi és az Emmet Ray Experience gondoskodnak.

 

Vázsonyi Malompiknik IV.

 

Helyszín: Csörgő Malom, Nagyvázsony

Időpont: 2023. augusztus 25. 18:00-augusztus 27. 16:00

Miért nem érdemes kihagynod?

A 4 állomásból álló tematikus hétvégék utolsó eseményén a jazz lesz fókuszban: a Baló trió játszik majd, forognak a bakelitlemezek, napközben pedig a malomról is többet megtudhatsz a malomtörténeti kiállítás segítségével. Csatlakozz te is a nagy közös reggelihez, napközben vegyél részt érdekes panelbeszélgetéseken, este pedig ülj a rotyogó bogrács mellé – itt tényleg minden adott egy egész napos vidám piknikhez!

Kóstolj bele a zalai ízekbe a Margófeszten! 

A Margófeszten augusztus 10-én zalai nyújtott rétes workshop vár, ahol dédanyáink házi receptje alapján megismerheted, sőt el is készítheted az édes és sós különlegességeket, vagy akár a parasztrétest. Ez utóbbi egyszerre sós és édes, és főtt krumplival van töltve.

 

Ha inkább a borok világa vonz, akkor augusztus 11-én extra részvételi díjért érdemes a zalai bormustrához csatlakoznod, amelynek során egy könnyed bortúrán kalandozhatsz Reziben, ahol megismerkedhetsz a Rizlingország legjelesebb boraival.

 

Ha pedig inkább az édes ízek rajongója vagy, a mézeskalács díszítést se hagyd ki (augusztus 11.), ahol profiktól tanulhatod meg a dekorálás csínját-bínját, és megkóstolhatod Zala megye lakodalmas különlegességét, a cukorperecet is. Vigyázat, cukorsokk garantált!

 

A Margófeszten termelői piknik és verbális gasztrokiállítás is vár (augusztus 12.), ahol Gelencsér Janka, a Szeretünk Zala csapatának tagja és a kéthelyi Lokál47 étterem egyik alapítója mesél majd arról, hogy „Mit eszik a zalai?” A szóban forgó termelői finomságokat az előre összeállított piknik kosárban várnak rád.

 

Hallottál már a pörkölttortáról? A zalai unikum, a grillázstorta – mely pörkölt cukorból és dióból készül–, Mátyás király idejében terjedt el, és mai napig a lakodalmak és nagy családi események fontos kelléke. Egy workshop során (augusztus 12.) most azt is megtudhatod, hogyan készül az igazi grillázs.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!