Bor. Balaton. Piknik. – Október 7-én vár a Nivegy-völgyi Borpiknik a szentantalfai Dobosi Birtokon

gasztro

Ahogy a Dobosi család mondja, nehéz szavakkal megfogalmazni, hogy pontosan mit is jelent nekik a Balaton-felvidék, ezért 1721 óta bortermelői őseiknek hála inkább borként öntik pohárba gondolataikat. A generációról generációra szálló tudást jelenleg a 25 hektáros szentantalfai birtokon kamatoztatják a Nivegy-völgy szívében, ahol október 7-én izgalmas piknikkel készülnek szakértők és laikus borkedvelők számára egyaránt. A részletekről a Dobosi Birtok vezetőjét, Dobosi Győzőt kérdeztük.

A Dobosi Birtok I Fotó: Dobosi Birtok Facebook

Hogyan született meg a Nivegy-völgyi Borpiknik ötlete?

 

A Dobosi Birtok vezetőjeként öt évig a Borrégió elnöke voltam, és a Balaton Bornak is projektfelelőse vagyok, így mai napig nagy lehetőséget látok abban, hogy a régiót ne csak nagyban mutassuk meg egész évben, hanem a kisebb területekre is fókuszáljunk. Főképp a hegybor kategóriával kapcsolatban tapasztaltam azt, hogy ezeket a kis ékszerdobozokat külön-külön is be kellene mutatnunk a nagyközönség számára. A helyi borászokkal számtalan kóstoláson vettünk részt az utóbbi években, míg eljutottunk oda, hogy megszületett a Nivegy-völgyi eredetvédelem, mely az olaszrizlingre épül. Idén harmadik alkalommal kerül megrendezésre a piknik, amely nemcsak egy szakértők számára kínált mesterkurzusról, hanem egy belső szemléletformáló és összefogást erősítő kezdeményezésről szól, amely segít a közös célok meghatározásában, és abban, hogy belsőleg is tudjunk építkezni.

A Nivegy-völgy turisztikai vonzerejét senki sem vitatja, de milyen potenciál rejlik ebben a területben bor szempontból?

 

Amikor a Balatonnál elindult a fürdőturizmus, több felkapott és népszerű hely született, mint például Balatonfüred, Badacsony, Keszthely, és voltak azok a részek, amelyek kimaradtak ebből. Ide tartozott a Nivegy-völgy, mely öt kis faluból áll, amelyeket három oldalról gyönyörű szép dombok veszik körül, délről pedig a Balaton zárja a völgyet, és itt megmaradt az a szőlő, amely régen is itt volt, és a hely identitását adta. Tehát a Nivegy-völgy olyan hely tudott maradni, amely nem indult el rossz irányba a balatoni turizmus fellendülése után sem, nem fordult ki önmagából, és mi pont ezt a tulajdonságát szeretnénk kihangsúlyozni. Én azt tapasztalom, hogy a vendégek kifejezetten szeretik azokat a helyeket, amelyek eltérnek a többitől, ahol megmaradt a természetes légkör, amely mellett egy élhető, emberközeli vendéglátást tudunk nyújtani. 

Gyönyörű a táj és az aktív turizmussal össze lehet kötni a bort, azaz a szőlőt, mint tájépítészeti elemet, amely szerintem a legkülönlegesebb itt a völgyben. Mi mindenképpen erre szeretnénk építeni ezt a rendezvényt.

Dobosi Győző I Fotó: Szabó Miklós

Hova tudja pozícionálni magát a völgy a nagyvilágban, és miért pont Domäne Wachau lett a rendezvény vendége?

 

A tavalyi év során, amikor szintén a VEB2023 EKF programjával közösen valósult meg a rendezvény, több országhoz hasonlítottuk ezt a régiót, de most szerettünk volna egy közelebbi példát hozni, mert azt gondolom, hogy az ilyen kezdeményezéseket nem csak itt helyben kell elhelyezni, hanem nemzetközi szinten is. Így esett Wachaura a választásunk, mert hasonló lehetőségeik vannak egy kicsit kisebb helyszínen, de összefogással szerintünk sokkal több potenciál van ebben a kezdeményezésben, mint amit először gondolnánk. Mi alapvetően arra vagyunk kíváncsiak, hogy a területi adottságokat, a borkészítést és a bortechnológiát tekintve miben hasonlít vagy éppen tér el a két régió egymástól, és ezek alapján fogjuk összehasonlítani a borokat a mesterkurzus során, illetve a pikniken a látogatók is tudnak majd kóstolni.

Említette a mesterkurzust, pontosan milyen programokra számíthatnak az érdeklődők a nap során?

 

Igen, meghívtuk Szik Mátyás örökös sommelier bajnokot, ő fogja tartani 11 órától a mesterkurzust, és egy vakkóstoló során fogjuk összekóstolni a Nivegy-völgyben készült Balaton borokat, hegyborokat és dűlős borokat, és a Wachau Kódex ugyanezekre a fajtákra épülő különleges borait. Ezt követi majd egy beszélgetés, ahol a Balaton borpiramis és a Wachau Kódex párhuzama lesz a téma, amelyet külön jegy váltásával lehet megtekinteni.

Ezt a programot követi a Borpiknik.

 

Igen, a Borpiknik 14 és 18 óra között lesz, melyre 10 borászt és pincészetet hívtunk meg, köztük a Kisspincét, a Dombi Pincét, a Lídia Borházat és a Tagyon Birtokot, a plusz egy vendég pedig maga a Wachau régió lesz. Illetve készültünk két food truck-kal is, meghívtuk a Balatoni Kör két tagját: a Creative Kitchen Truck-nál igazi street food, az Egy Csipet Nádasnál pedig nápolyi pizzák közül válogathatnak majd a vendégek. 

Az egész programmal a Nivegy-völgyi életérzést szeretnénk átadni, ahol a borászok is jelen vannak, és szeretnénk, ha nem nem előadás jellege lenne a programnak, hanem őszinte beszélgetések alakulnának ki a résztvevők között. A pikniket egy lazább hangvételű kóstolónak álmodtuk meg, és bízunk benne, hogy az időjárás is kegyes lesz hozzánk.

A belépés a legtöbb programra ingyenes, de egyes eseményekre belépőjegyet kell majd váltanunk

A mesterkurzus és a délutáni piknik két külön program, amelyekre külön jegyet kell váltani. A mesterkurzushoz tartozik egy ebéd a kóstoló végén, a piknikjegyhez pedig egy 1000 forintos ételkupon is jár, amellyel arra buzdítjuk a piknikezőket, hogy a borok kóstolása mellett az ételeket is kipróbálják. Este 6 óráról pedig folytatók a piknik egy Nivegy-völgyi borlappal, amely már nem belépőjegyes, így bárki, aki kíváncsi a régióra és boraira, eljöhet és kóstolhat kedvére.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!