BOGLÁR ITT ÉS MOST - A művészet szabadság-szigete kel életre

Kultúra

1970 és 1973 között a művészeti élet egyik nyüzsgő központja volt Galántai György balatonboglári kápolnaműterme. A neoavantgárd mozgalom a politika áldozata lett: betiltották a rendezvénysorozatot. Augusztus 24-ig, ötven évet utazva vissza az időben, neoavantgárd művek között a balatonboglári kápolnában érezhetik magukat a látogatók a balatonfüredi Vaszary Galéria BOGLÁR ITT ÉS MOST című kiállításán.

Mélyi József, a tárlat kurátora felidézte: az akkorra elhagyatott egykori szakrális teret az 1970-es évek elején Galántai György képzőművész töltötte meg élettel.

Kiállításokat, performanszokat, zenei és irodalmi programokat szervezett nyaranta. Főként neoavantgárd művészek mutathatták be munkáikat, de állandóan trükköket kellett bevetni, hogy ezek az események megvalósulhassanak. Négy szezon után, 1973-ban tiltották be a működést, erre emlékezve kapta a Boglár 50 címet a kápolnatárlatokra emlékező programsorozat, amely a Veszprém-Balaton 2023 EKF program keretében valósul meg.

A bezárás után Galántai György egy ideig harcolt még az intézmény újbóli megnyitásáért, de az akkori korszak politikai összefüggéseibe illesztve érthetjük, hogy ez reménytelen terv lett. A politikai hátrány ellenére Galántai György neves képzőművész lett.

Ahogyan a kurátor mondja:

Nem a korszak legjelentősebb alkotásai születtek itt, bár vannak fontos művek is. Nem ez volt az elsődleges, hanem hogy olyan szabadságot biztosított egy sötét időszakban, amely máshol nem valósulhatott meg. Az foglalkoztatott, hogyan működhetett rövid ideig úgy, mint egy nyugati kortárs művészeti intézmény. Boglár nem sokáig lehetett a szabadság különös szigete, mert az avantgárd szembekerült a hatalommal és ebbe belebukott. Ezért lett a kiállítás két kulcsszava a közösség és az intézményesülés.

BOGLÁR – ITT ÉS MOST címmel kiállítás nyílt a Vaszary Galériában! A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa képzőművészeti programjában kiemelt szerepet kap a hazai neoavantgárd képzőművészet bemutatása. A 2023-as EKF évadban a balatonfüredi Vaszary Galéria három kiemelt eseményének második eleme az 1970-es évek elejének nagy hatású, de az akkori hivatalos kultúrpolitika által teljességgel mellőzött balatonboglári kápolnaműterem történetét és máig tartó hatását bemutató kiállítás. A különleges jelentőségű tárlat 2023. augusztus 24-ig lesz látható. Elolvasom

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!