Bib Gourmand és Michelin-tányér eső a Balaton körül!

gasztro VEB2023

November 3-án este hirdették ki a több mint 120 éve működő Michelin Guide által csillaggal, Bib Gourmand díjjal és Michelin-tányér jelöléssel díjazott éttermeket. Ezúttal nem csak budapesti, hanem vidéki díjesőben is részünk lehetett, amelyből a Balaton környéki éttermek is szép számmal részesültek. Gratulálunk nekik!

A Michelin Guide-ról

Az autógumi gyártásáról ismert, 1800-as évek végén alakult cég, a Michelin már a szaázadforduló előtt előállt az ötletettel, hogy az autósokat segítve létrejöjjön egy olyan kiadvány, ami hoteleket és autóutakat tartalmaz. Ehhez az autósok segítségét is kérték és néhány év alatt a gyűjtés eljutott oda, hogy már a szálláshelyek minőségét és ellátását értékelésekkel látták el. A kalauz 1904-től nemzetközivé vált, az első piros borítójú könyvek pedig 1919-ben jelentek meg. A Michelin Guide az éttermeket öt szempont mentén értékeli: az ételek minősége, a sütés, főzés, ízesítés tökéletessége, a konyha eredetisége és stílusa, az ár-érték arány, a látogatások gyakorisága és manapság a fenntarthatósági kritériumoknak való megfelelés szerint. (Utóbbiért zöld csillag díjazás jár.) A tesztelést minden évben inspektorok végzik, akik névtelen - és jó esetben arctalan - kritikusként mennek végig azokon a helyeken, amiket a Michelin kiszemelt az adott országban. A díjazás kizárólag az ételekről szól és egy-egy díjat sosem a séf kap, hanem az egész étterem (még annak ellenére is, hogy gyakran hallhatjuk a kifejezést: "Michelin-csillagos séf". Az alábbi csillagokat kaphatja meg egy étterem: egy csillag minősítés a „kellemes úti kitérőt jelentő, kiváló fogásokkal büszkélkedő” helyeknek jár, két csillag azoknak, amelyek már hosszabb kitérőt is megérnek, olyan különleges élmények várhatnak ránk és három csillag (a legmagasabb elismerés) jár azoknak a helyeknek, amelyek önmagukban megérnek egy külön utazást. A piros csillagos jelölések mellett ma már zöld csillagot is osztanak a fenntarthatóság témaköre mentén és Bib Gourmand díjak, valamint tányér-jelölések is kiosztásra kerülnek.

Bib Gourmand díjazott helyek a Balaton körül

Casa Christa, Balatonszőlős

MÓR24, Balatonfüred 

Sparhelt, Balatonfüred

Kistücsök, Balatonszemes 

Mi is az a Bib Gourmand?

A Bib Gourmand minősítés 1997 óta létezik, ennek értelmében az éttermeket ár-érték arány szerint rangsorolják. Ha egy Bib Gourmand minősítésű étteremben járunk, biztosak lehetünk benne, hogy a mérsékelt árak mellett kiemelkedő konyhával találkozhatunk és maradandó élménnyel gazdagodhatunk. 

Ajánlott, Michelin-tányér jelölést kapott éttermek a Balaton körül

84 Bisztró, Kapolcs 

A Konyhám Stúdió 365, Fonyód 

Füge Gasztro, Tihany 

Kővirág, Köveskál 

Kreinbacher Birtok, Somlóvásárhely 

Lokal 47, Kéthely 

Neked Főztem, Zánka 

Tihanyi Vinarius, Tihany 

Víg Molnár Csárda, Csopak

Villa Kabala, Szigliget

Zelna Borbár és Vinotéka, Balatonfüred 

Mi is az a Michlein-tányér jelölés?

A Michelin Tányér jelölését elnyerő helyek bekerülnek a Michelin által ajánlott éttermek sorába, ami nem csak országos elismertséget és hírt jelent, hanem egyszerre világszintűt is. Ha ilyen ajánlott helyen járunk, biztosak lehetünk benne, hogy ínyenc fogásokkal és különleges gasztronómiai élményekkel találkozhatunk. 

Az összes, Magyarországon díjazott étterem elérhető a Michelin Guide honlapján: https://guide.michelin.com/en/hu/restaurants

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!