Betyárok a cédrusok árnyékában – Gasztroszínházzal vár a Rendhagyó terek következő előadása a Folly Arborétumban

gasztro VEB2023

A Rendhagyó terek, rendhagyó előadások programsorozat a VEB2023 EKF közreműködésével jött létre azzal a fő céllal, hogy a színház szereplői a megszokott térből és komfortzónából kilépve egy egészen új környezetben adják elő produkciójukat, amelynek ezáltal a közönség is szerves részévé válik. Ennek tökéletes példája a programsorozat soron következő előadása, a Betyárok ideje – gombóc, stukker újratöltve című darab a Kabóca Bábszínház előadásában, amely a színház és gasztronómia ötvözete különleges betyár tematikába csomagolva.

Folly Arborétum

Fotó: Toroczkai Csaba

A Kabóca Bábszínház már több mint két évtizede viseli Veszprém hivatalos bábszínházának címét, elsősorban bérletes rendszer keretében játszik előadásokat, de minden hétvégén különleges és komplex programokkal készül a családok számára. A bábszínház nevéhez fűződik a Kabóciádé Családi Fesztivál, Veszprém kiemelt eseménysorozatának megvalósítása is, amely jövőre ünnepli a 30. jubileumát. Szántó Viktóriát, a színház igazgatóhelyettesét és Rumi Lászlót, a darab rendezőjét a színházi sürgés-forgásban, a jelmezválasztás és próbák között csíptük el egy beszélgetésre.

„A Kabóca Bábszínház igen erős régiós kötődéssel bír, ezért is tartottuk fontosnak a VEB2023 EKF programsorozattal való együttműködést, amely egy hosszú távú stratégia része. Nemcsak a színházi programon keresztül tudunk kapcsolódni, hanem a közösségi bevonás csoporttal is együtt dolgozunk több projekten. A színházi koncepció fontos eleme a Rendhagyó terek programsorozat, amelynek keretén belül két előadást fogunk megvalósítani az elkövetkező egy évben. Ennek első állomása a Betyárok ideje – gombóc, stukker újratöltve című előadás a Folly Arborétumban október 4-én.”

-meséli Viktória.

Szántó Viktória

Fotó: Toroczkai Csaba

Minőségi előadás a gasztronómia és színház eszközeit vegyítve

A vacsoraszínház egy egészen újszerű elképzelés, amely egyedülálló környezetben valósul meg, és mely során elsősorban nem a kellékek, sokkal inkább a látványos jelmezek, az élőzene és persze a finom falatok és borok kerülnek előtérbe.

„A vacsoraszínház arra tesz kísérletet, hogy egy vacsora keretén belül színházi élményhez juttassuk a nézőket. Mivel itt vagyunk a Bakony kellős közepén, a bakonyi betyárok életéből vettünk ki jeleneteket, történéseket és dalokat, amelyeket megjelenítünk majd az előadás során. Mindezek mellé a Folly Arborétum éttermének csodás menüjét és borait kínáljuk, tehát kifejezetten törekedtünk arra, hogy a minőség jegyében teljen az egész este: minőségi ételek és italok mellé egy minőségi előadás, amelyhez sikerült egy szuper csapatot összeállítani.”

- mondja Rumi László, aki rendezői feladata mellett játékmesteri szerepet is betölt a darab során, sőt Szántó Viktóriával közösen a szövegkönyvön is dolgozott.

Az előadásban az élőzene is fontos szerepet kap majd, amelyhez a társulat egy profi meghívott énekes zenész segítségét kérte. Bakos Árpád a Vajdaságból látogat Badacsonytomajba és vezeti a Kabóca Zenekart. A vacsoraszínházban fellépnek a Bábszínház jeles színészei: Benkő Zsuzsanna, Gidófalvi Imola, Miller Patrik, Szívós Réka, Taba Dorottya Lucia, sőt még a színház igazgatója, Szőke Kavinszki András is.

Rumi László

Fotó: Peka Roland

Természetközeli helyszín, betyárokhoz illő menüsor

A Folly Arborétum és Borászat étterme biztosítja a helyszínt a különleges vacsoraszínházi előadáshoz, amely Viktória szerint tökéletes összhangban van azzal, amit az előadás által megvalósítani szeretnének.

„Az étteremnek van egy régies, de mégis letisztult hangulata, amely elegáns környezetet teremt és maga a hely miliője is sokat hozzátesz az élményhez. A vacsoraszínházat egyébként úgy kell elképzelni, hogy az este során a színészek élő zenei kísérettel fogadják a vendégeket, bizonyos karakterek fognak segíteni az ültetésben és a kiszolgálásban is. A menüsor kiválasztásánál is érződik, hogy szorosan illeszkedik a régióhoz és magához a betyár tematikához.”

Az előadás 17 órakor veszi kezdetét, melynek során egy ötfogásos menüt szolgálnak fel a vendégeknek. Az este egy welcome drinkkel, Buboréka rozéval indul, amit Hortobágyi húsos batyu követ, utána palócleves lesz soron, majd betyáros sertéstarja kolbászos lecsóval és hagymás törtburgonyával. A menüsort a Dobos desszert zárja. Nagy Leopold, az arborétum borásza a fogásokhoz illő borokat is kínál: az előételhez Boróka fehérbort, a leveshez Rajnai rizlinget, a főételhez Cédrus bort, a desszerthez pedig Boróka vörösbort.

Az esemény minimum 15 fő jelentkezése esetén valósul meg, a maximum létszámot pedig a szervezők 40 főben határozták meg. A részvétel regisztrációhoz kötött, a Folly Arborétum oldalán minden fontos információt megtalálhattok ezzel kapcsolatban. A kombinált jegy ára tartalmazza a színházi élményt, a négyfogásos menüt öttételes borkóstolóval és az arborétumi belépő árát is.

Interaktív színházi élmény

Bár a bábszínházról sokan a gyerekekre gondolunk először, az előadás ebben az esetben inkább a felnőtteket célozza, de akár családok is érkezhetnek a vacsorára.

„Mi nagyon bízunk benne, hogy a családokat is meg fogjuk tudni szólítani és hogy ez egy minőségi közös program is tud lenni. Alapvetően a 12 éves korosztálynál húztuk meg azt a képzeletbeli vonalat, amelytől kezdve már biztosan élvezhető a program és a vacsora – a borok nélkül is.”

– mondja Viktória.

Az este során egyébként a közönség is kiemelt szerephez jut: a vállalkozószelleműek akár a darab végét is befolyásolhatják majd. Ahogy László is felhívja rá a figyelmet:  

A nézőket időnként szeretnénk bevonni a játékba, nem csak verbálisan, hanem akár játszótársak is lehetnek a darabban. Három csoportot hozunk létre, a rablókat, a pandúrokat és az esküdteket. A szerencse dönti majd el, hogy a nézők melyikbe kerülnek, így senki nem tudhatja előre, hogy mit dob a kocka. Ezeknek a karaktereknek megfelelően tudják majd az este folyamán alakítani az eseményeket. Ennyit mondhatunk el előre, a többi a helyszínen kiderül majd.”

Részlet a darab próbájából

Fotó: Kabóca Bábszínház

Részlet a darab próbájából

Fotó: Kabóca Bábszínház

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!