Bemutatkoznak a 2023 podcast angol verziójának műsorvezetői, Bain Melinda és Danny Bain

Történetek Kormos H. Barbara / Fotók: Toroczkai Csaba

A VEB2023 podcastok segítségével mindössze egy telefonra és egy fülhallgatóra van szükséged ahhoz, hogy értesülj a legfontosabb tudnivalókról a VEB2023 EKF programsorozattal kapcsolatban – akár futás vagy főzés közben. Az adássorozat felelőse Gellért Gábor, aki több mint 20 éves rádiós tapasztalatát felhasználva, heti rendszerességgel jelentkezik a különböző podcast felületeken. 2023-ban ráadásul már angolul is, amelynek műsorvezetői Bain Melinda és Danny Bain. Velük beszélgettünk.

Danny Amerikában született, zenész és 2010 óta él Magyarországon, Melindát, aki kulturális menedzserként és programszervezőként dolgozik, éppen a régióban, a Művészetek Völgyében ismerte meg. Ahogy Danny mondja, ő volt a legszebb lány az udvarban, ahol találkoztak, így talán már nem is meglepő a történet folytatása: pár évvel később összeházasodtak és három gyermekük is született.

Akkor mondhatjuk, hogy a régiónak köszönhetitek, hogy ismeritek egymást. Hogyan ködtök Veszprémhez?

 

Melinda: Igen, a Művészetek Völgye Fesztivál azóta is nagy kedvencünk, minden évben visszalátogatunk. Danny egyébként régóta együttműködik a Kabóca Bábszínházzal Veszprémben, több közös gyerekelőadásuk is volt, sőt én is dolgoztam náluk szervezőként. Nyaranta sok időt töltünk a Balaton körül, több fesztivált is látogatunk a régióban, amelyeken Danny fel szokott lépni, ilyen volt a Bondoró Fesztivál is, ahol lényegében felfigyelt ránk a podcast szervezője.

 

Danny: Mivel én amerikai vagyok és Melindával angolul beszélgetünk egymással, sőt én a gyerekekkel is angolul beszélek, felkértek minket az angol nyelvű podcast műsorvezetőinek, amit mi örömmel fogadtunk el.

Találkoztatok már a podcast műfajával korábban?

 

Melinda: Mi is gyakran hallgatunk podcastokat, ismerjük a műfajt és Danny részt vett már több felvételen, mint interjúalany, de műsorkészítőként ez egy teljesen új terep volt számunkra. Lényegében olyan, mint a rádiózás, szóval nem könnyű. Az jó, hogy fel lehet rá készülni előre és szerencsére meg is tudjuk vágni a beszélgetéseket. Gellért Gábortól rengeteg segítséget kapunk, javaslatokat készít nekünk a témákkal kapcsolatban és mi is sok kutatómunkát végzünk, hogy pontosan milyen irányban induljunk el.

 

Danny: Melinda különösen jó ebben, mert a munkája miatt rengeteg embert ismer és így mindig kicsit több belsős információt is meg tudunk osztani egy adott témával kapcsolatban.

Mondtok erre konkrét példákat?

 

Melinda: Ezek olyan érdekességek, amelyek hozzátesznek az adott eseményhez, mert nem szimplán a programokról beszélgetünk. Például az első angol nyelvű műsorunkban a megnyitóünnepségről beszélgettünk és én ismertem a megnyitó egyik legnagyobb látványosságának, a Gizella óriásbábnak a megálmodóját. Ő Székely Andrea, aki mindenféle izgalmas háttér-információt megosztott velünk, amelyeket így mi is megoszthattunk a hallgatósággal.

 

Danny: Szerintem mindig érdekesebb az, ha a saját tapasztalatainkat is elmondhatjuk a témával kapcsolatban. Személyesebb lesz tőle az egész beszélgetés, olyan, mintha mi is csak mesélnénk és az emberek számára így sokkal fogyaszthatóbb a podcast.

Mi jelenti a legnagyobb kihívást számotokra a podcastok készítésével kapcsolatban?

 

Melinda: Talán az, hogy mi nem csak a hazánkban élő, magyarul nem beszélő külföldieknek, hanem a külföldi közönségnek is készítjük a műsorokat, akik nem ismerik úgy az országot, illetve Veszprémet, ezáltal messzebbről kell indulunk egy-egy témában és úgy kell bemutatnunk a programokat, hogy számukra is teljesen érthető legyen.

Mennyire kaptok szabad kezet a témák feldolgozásával kapcsolatban?

 

Danny: Ez abszolút rugalmas. Kapunk egy ajánlást, az adás témáját, például a közelgő Holtszezon Fesztivál és azon belül, mi építjük fel, hogy pontosan miről legyen szó a beszélgetés során. A Holtszezonon is több mint száz program lesz és mi döntjük el, hogy pontosan milyen gondolat mentén indulunk el.

Mik a tervek a közeljövőben? Ti is meg fogjátok látogatni azokat a programokat, amiket ajánlotok?

 

Melinda: Eddig három adás született, az elsőben még magyar nyelven beszélgettünk Gellért Gáborral, de heti rendszerességgel fogunk jelentkezni és az összes nagyobb programról be fogunk számolni. Az áprilisi Veszprém Blues Fesztivál például nagyon izgalmas lesz, de arra sajnos nem tudunk elmenni, mert külföldön leszünk. De szeretnék minél több eseményre személyesen is ellátogatni és akár olyan is előfordul majd, hogy egy kirakat stúdióból élőben tudósítunk majd az adott eseményekről. Nagyon szívesen bemutatnánk a műsorban veszprémi éttermeket is, de ezek még csak tervek, meglátjuk, hogy mi sül ki belőle.

 

Danny: Én előadóművészként több helyen fel fogok lépni Veszprémben és a régióban is, gyerekeknek és felnőtteknek szóló előadásokkal, szóval ezekről biztosan hírt adunk majd. Az egyik kedvencünk a korábban említett Művészetek Völgye Fesztivál, ahol Melinda is segít az egyik új udvar megszervezésében és a Kabóciádé és Bondoró Fesztiválra is biztosan megyünk majd nyáron.

Vissza fogjátok hallgatni az adásokat?

 

Melinda: Szerintem nem, mert túlságosan izgulunk közben, de Danny amerikai családjától már érkezett visszajelzés, hogy örültek, hogy meg tudtak hallgatni angolul minket és nagyon tetszett nekik a műsor.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!