Belvárosi épületséták: Ismerd meg a naplóíró borbélymester házát!

Történetek

A veszprémi Rákóczi Ferenc utca páros oldalán álló, két ház közé beszorított 4-es számú épület nem a mindennapi lakói, tulajdonosai által lett nevezetes. Kis kamrájában gyertyát gyújtva itt írta naplóját 1848 eseményeiről Francsics Károly borbélymester, majd a ház Auer Lipót világhírű hegedűművész szüleinek vált időskori otthonává. Pillants be a Rákóczi Ferenc utca 4. szám alatti ház különleges történetébe!

A klasszicista ház az 1750-es években épülhetett. Második emeletét Halas János kirurgus (másnéven seborvos – a szerk.) és borbély később húzatta fel. Keskeny kapualja és néhány belső helyisége megőrizte az eredeti csehboltozatot, szép vonalú ablakait, az emeletre felvezető falépcsőt. A 34 négyszögölön álló, részben pincézett épület keleti oldala a Buhim utcára néz. A ház mögötti picike udvar és kert földjét erős támfal védte meg a leomlástól.

A többi piactéri házhoz hasonlóan a földszinten bolthelyiség volt. Az ajtó feletti cégér, a csillogó tányérok, már messziről hirdették, hogy itt borbélyműhely működik. Manapság a borbélyokat a férfiak hajvágás és borotválás miatt keresik fel, ám a 19. században elsősorban a foghúzás, seborvoslás és az érvágás volt a főfoglalkozásuk. Ebben a házban keresett munkát Veszprémbe érkezése másnapján, 1827. július 19-én Francsics Károly borbélylegény. Annyira jól érezte magát a nyájas, jóindulatú principálisánál, Halas Jánosnál, hogy huszonöt évig itt maradt.  Együtt étkezett a kenyéradó gazdájával, segédtársaival és a házban lakó kosztos diákokkal. Francsics Károly azonban nem csupán a borotvával és a szikével bánt jól, hanem a tollal is. 1846-tól kezdve naplót írt, amelyben nem csupán saját életét jegyezte le, hanem Veszprém hétköznapjait, a reformkori és az 1848-49-es szabadságharc korának történéseit. Az üzlet ajtajába kiállva látta a piacosoktól és vásárlóktól zsongó piacteret, ahogy most is a forgalom fősodrában áll az épület. A földszinten volt a műhely és az inasok kis lakókamrája, ahol gyertyát gyújtva írta naplóját.

Kép forrása: MNL Veszprém Vármegyei Levéltára

1853-ban változott meg a helyzet. A közel 80 éves, özvegyen maradt Halas János a borbélyságot átadta műhelyével együtt szorgalmas segédjének, Francsics Károlynak, aki három év múlva a házat is megvette mesterétől. Később nagyon megbánta, mert csak kölcsönből és részletekben tudta kifizetni. A házon sok javítanivaló volt. Az ablakok, ajtók a kidőléssel fenyegettek. A földszinti konyhában még kemence állt és a büdös férgeket, a poloskákat is csak nehezen tudta kiirtani. Régóta vágyott polgári nyugalmát sem tudta fenntartani. Az 1860-es években úgy eladósodott, hogy tartozásait 1869-ben ráterhelték a házra, majd 1870-ben le is foglalták azt. Ráadásul a divatba jött szakállviselet miatt egyre kevesebben nyitották meg a borbélyműhely ajtaját. Felesége, Jákói Zsófia halála után a szegényházban fejezte be életét 1880. július 4-én.

A jelzáloggal terhelt épületet Auer Lipót világhírű hegedűművész - aki akkor már a Cári Balett szólóhegedűse volt- vette meg szülei számára. Auer Simon szobafestő, kereskedő és felesége Grosz Róza ebben a házban éltek halálukig. Az épület két lakása központi fekvése miatt kelendő volt. Mindig volt lakója. Az üzlethelyiség hosszú évtizedekig megőrizte profilját: fodrászat volt benne, majd az 1920-as évek közepén kétszeri tulajdonváltás után végül is 1929-ben Krausz Ferenc vásárolta meg húszezer pengőért. 1948-ban került a ház a veszprémiek által tisztelt kereskedő házaspár, Kemenczés Pál és felesége birtokába, de csak 1961-ben tudtak beköltözni a második emeleti lakásba, mert az első szinten még az előző lakók éltek. A bolthelyiség bérlői gyakran változtak. Hol virágot, máskor zöldségfélét, kenyeret, utóbb irodatechnikai cikkeket lehetett vásárolni benne.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program Utcaképfejlesztési pályázatának köszönhetően Francsics egykori borbélyműhelyében 2023 júliusában hiánypótló vegán étterem nyílt, Ablak a bablak néven, amely nagyon hamar a vegetáriánusok és vegánok törzshelyévé vált. A pultban ínycsiklandó sütemények, péksütemények és szendvicsek várják az éhes vendégeket és ha éppen ebédidőben járnánk errefelé, naponta új menüből választhatunk, amit a családias beltérben vagy a teraszon fogyaszthatunk el. Érdemes figyelni az Ablak a bablak eseményeit is, mert az étterem egyben közösségi tér is, ahol gasztronómiai és kulturális programokkal is találkozhatunk.

Nézd meg az épület történetéről szóló videót!

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!