Balatoni strandkönyvtár-ajánló - Ha nem csak a lángost, hanem a betűket is falnád a strandon

Kultúra Kormos H. Barbara / Fotó: Toroczkai Csaba

Kitört a nyári szünet és javában tombol a kánikula, így az egyik legjobb program, amit választhattok, ha csobbantok egyet a Balatonban. De ha meguntátok a fürdőzést és a napozást, és szívesen belemerülnétek egy jó könyvbe, akkor se essetek kétségbe, ha nincs nálatok semmi olvasnivaló! Erre a problémára a strandkönyvtárak szuper megoldást kínálnak, és július 1-től több helyszínen is megtalálhatjátok őket a tó körül.

Ahogy a Balatoni Múzeumban fellelt dokumentum írja, 1908-tól négy éven át működött a keszthelyi szigetfürdőn az első strandkönyvtár, később pedig az 1960-es években Balatonalmádiban jelent meg újra ez az alkalmi kölcsönzési lehetőség. A Pannónia Könyvtár volt az, aki ezt a kezdeményezést feltámasztotta, amikor 2008-ban megnyitotta strandkönyvtárát a Wesselényi Strandon. Később pedig a Balaton több pontján is sorra nyíltak a hasonló könyvtárak, amelyek segítségével a könyvtári élményt akár a vízparton is élvezhetitek.

Balatonalmádi Strandkönyvtár

A könyvtár július 1-től augusztus 24-ig, vasárnap kivételével minden nap 14 és 18 óra között várja az olvasás szerelmeseit. Sőt, minden nap 17 órakor Meseóra kezdődik, ami kicsiknek, de akár nagyoknak is érdekes lehet egy-egy fürdőzéssel teli napi végén. A könyvtár csaknem 2000 kötettel rendelkezik, amelyek között minden műfaj megtalálható a szépirodalomtól kezdve egészen a gyermekkönyvekig.

Balatonakali Strandkönyvtár

Július 1. és augusztus 22. között minden nap 12 és 19 között látogatható a strandkönyvtár, ami egyben Ákom-Bákom Gyermekjátszóházként is működik és mindenki számára ingyenes. A könyvtár szakmai felügyelete mellette animátorok segítik a napi működést, és mivel a kínálat folyamatosan bővül, mindenki megtalálhatja a kedvére valót.

Keszthelyi Strandkönyvtár

Már csaknem tizenöt éve nyílt meg a Fejér György Városi Könyvtár nyári kitelepülése a keszthelyi Városi Strandon, ami idén július 18. és augusztus 19. között minden nap 10 és 17 óra között tart nyitva. A könyveken túl újságokat, magazinokat, keresztrejtvényeket és színezőket is találhattok a kínálatban.

Siófoki Strandkönyvtár

Az Újhelyi Strandon a könyvek mellett magazinokat is kínál a strandkönyvtár, ami a strand nyitvatartási ideje alatt (9:00-19:00) van nyitva, és különböző kuponokkal csábít a beiratkozásra. Hétfőtől péntekig délutánonként 14 és 16 óra között pedig gyermekfoglalkozás várja a családokat, ha megpihennének az egész napos fürdőzésben és homokozásban.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!